REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas, svarstantis galimybę pasitraukti iš Irano branduolinio susitarimo, antradienį pareiškė, kad jei šiitiška respublika atnaujins savo branduolinę programą, susidurs su tokiomis problemomis, kokių dar nėra turėjusi.

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas, svarstantis galimybę pasitraukti iš Irano branduolinio susitarimo, antradienį pareiškė, kad jei šiitiška respublika atnaujins savo branduolinę programą, susidurs su tokiomis problemomis, kokių dar nėra turėjusi.

REKLAMA

D. Trumpas šį griežtą įspėjimą paskelbė Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete po pokalbio su šalyje viešinčiu Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, su kuriuo aptarė šį 2015 metais pasirašytą tarptautinį susitarimą, konfliktą Sirijoje ir prekybos klausimus.

Per bendrą spaudos konferenciją D. Trumpas neparodė nepalaikantis E. Macrono pozicijos, kad JAV pajėgos turėtų ilgiau ilgiau likti Sirijoje. Prieš kelias savaites paskelbęs, kad išves amerikiečių karius iš šios karo krečiamos šalies, antradienį D. Trumpas sakė, kad pokalbio metu Prancūzijos vadovas jam akcentavo, jog nuo džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ išvaduotų teritorijų kontrolę gali perimti Iranas.

„Keliausime namo, – sakė D. Trumpas. – Tačiau norime palikti aiškų ir ilgalaikį pėdsaką“.

E. Macronas savo ruožtu sakė, kad JAV ir Prancūzija bendromis jėgomis įveiks terorizmą, suvaržys Šiaurės Korėjos ir Irano masinio naikinimo ginklų programas ir drauge dirbs planetos labui, veikiausiai turėdamas galvoje savo pastangas įtikinti Vašingtoną peržiūrėti savo sprendimą pasitraukti iš Paryžiaus klimato sutarties.

REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistų paklaustas, ar galėtų atsisakyti ketinimo pasitraukti iš Irano branduolinio susitarimo, D. Trumpas pareiškė: „Žmonės žino mano požiūrį į Irano susitarimą... Tai beprotystė, absurdas. Jis apskritai neturėjo būti sudarytas“.

REKLAMA

Prancūzija ir kitos Europos valstybės deda pastangas išsaugoti svarbų tarptautinį susitarimą su Iranu dėl jo branduolinės programos. D. Trumpas sužlugdys šį susitarimą, jeigu iki galutinio termino – gegužės 12 dienos – nepratęs šiitiškai respublikai anksčiau taikytų sankcijų atidėjimo.

JAV prezidentas grasina tai padaryti, jeigu Europos sostinės nesutiks papildyti susitarimo griežtesnėmis Irano raketų programos ir būsimų branduolinio kuro sodrinimo pajėgumų priežiūros priemonėmis.

Iranas savo ruožtu pareiškė, kad yra pasirengęs atnaujinti bombų gamybai tinkamo urano sodrinimą, jei JAV pasitrauks iš susitarimo.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas antradienį įspėjo D. Trumpo administraciją, kad pasitraukdama iš šio susitarimo Amerika labai pakenks deryboms su Šiaurės Korėja, nes tai parodys, kad Vašingtonas nesilaiko pažadų.

Kalbėdamas viešai D. Trumpas leidžia suprasti dar nepriėmęs galutinio sprendimo dėl Irano susitarimo. Pasak jo, „niekas nežino“, kaip jis pasielgs atėjus nustatytam galutiniam terminui paskelbti Amerikos poziciją.

Tačiau prezidentas priminė E. Macronui apie, jo nuomone, šio susitarimo trūkumus - kad pasirašytas dokumentas nesprendžia problemų dėl Irano balistinių raketų ir jo veiksmų Jemene bei Sirijoje problemų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Macronas žurnalistams sakė, kad jis ir D. Trumpas vertins Irano susitarimą „platesniame regioniniame kontekste“, atsižvelgdami į situaciją Sirijoje.

„Turime bendrą tikslą. Norime regione užkirsti kelią eskalacijai ir branduolinių ginklų platinimui. Dabar mums reikia rasti teisingą kelią pirmyn“, – kalbėjo jis.

D. Trumpas leido suprasti neatmetantis galimybės, jog dėl Irano susitarimo dar galėtų būti „kažkas padaryta“, tačiau tai, anot jo, turėtų būti ryžtingos priemonės.

Per spaudos konferenciją E. Macronas pridūrė, kad su D. Trumpu aptarė galimybę pasirašyti su Iranu „naują susitarimą“ dėl platesnių regioninių problemų, įskaitant Siriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų