REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos šalių politikai svarsto galimybes diplomatinėmis priemonėmis įtikinti D. Trumpo administraciją sušvelninti sankcijas Rusijai, skelbiama „Financial Times“.

Europos šalių politikai svarsto galimybes diplomatinėmis priemonėmis įtikinti D. Trumpo administraciją sušvelninti sankcijas Rusijai, skelbiama „Financial Times“.

REKLAMA

„Po to kai sankcijos Rusijos metalurgijos bendrovėms nulėmė aliuminio kainos šoktelėjimą, Paryžius mobilizuoja pajėgas ir kviečia sąjungininkus, įskaitant Berlyną, Londoną ir Romą, kartu pateikti savo šalių interesus Vašingtone“, – aiškinama leidinyje.

Vienas iš prancūzų valdininkų perspėjo, kad „Rusal“ smogusios sankcijos gali turėti „tiesiogines ir sunkias pasekmes bei svarbiausių medžiagų tiekimo įtaką“, o visai eilei pramonės įmonių gresia uždarymas. „Jos nėra iš tų, kurias galima per valandą atidaryti iš naujo. Taigi sprendimas yra būtinas, ir dar gana greitai, – pareiškė leidiniui šis šaltinis. – Vyksta konstruktyvus bendradarbiavimas su JAV“.

Apie bandymus „susitarti“ su JAV prabilta prieš šią savaitę vykstantį Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono vizitą Vašingtone ir netrukus ten prasidėsiantį Vokietijos kanclerės A. Merkel vizitą. A. Merkel ir E. Macronas turėjo susitikti su D. Trumpu ir pabandyti kažkaip sušvelninti transatlantinius santykius, kurie tapo gerokai įtempti kai JAV paskelbė apie planus įvesti muitus plienui ir aliuminiui.

REKLAMA
REKLAMA

Vokiečiai įsitempę dėl galimų nuostolių

„Rusal“ – didžiausias pasaulyje už Kinijos ribų esantis aliuminio gamintojas, kurio didžioji produkcijos dalis yra eksportuojama, ir per pastarąsias dvi savaites kaina šoktelėjo iškart 30 proc.“ – pažymima straipsnyje. Iš didžiulio „Rusal“ fabriko Airijoje buvo vykdomas aliuminio oksido tiekimas daugumai didžiųjų aliuminio gamintojų Europoje. Dabar gamykla atsidūrė pavojuje, teigiama leidinyje.

REKLAMA

Metalurgijos pramonės įmonių vadovai pareiškė, kad, jeigu jie nesugebės užsitikrinti patikimo aliuminio oksido tiekimo, jie bus priversti mažinti gamybą. Šis žingsnis pirmiausiai atsilieptų stambiosioms metalo vartotojoms, tokioms kaip „Airbus“, BMW ir „Volkswagen, rašoma „The Financial Times“.

Pasak leidinio šaltinių, Vokietijos verslo atstovai taip pat išsakė savo nuogąstavimus vyriausybės valdininkams.

Praėjusį ketvirtadienį Vokietijos ekonomikos Rytų komiteto, įtakingos lobistų organizacijos, Berlyno skyriuje, vyko susirinkimas. O didžiuosius rinkos žaidėjus vienijanti metalurgijos pramonės lobistų grupė „WVMetalle“ perspėjo, kad sankcijos „prives prie žymių pokyčių Vokietijos rinkoje, kurie gali išplisti per visą tiekimo grandinę“.

A. Merkel komandos atstovo teigimu, vyriausybė „visais darbiniais lygmenimis“ bandys „atkreipti dėmesį į tas vietas, kur bus paliesti vokiečių bendrovių interesai, ir aiškiai nurodyti, kad yra problemos ir numatomos nepageidaujamos pasekmės“, rašoma straipsnyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų