REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Rusijos žiniasklaida Skripalių nuodytojo latvio pėdsakų ieško Lietuvoje (nuotr. SCANPIX)

Britų žiniasklaidoje paskelbus įtariamąjį Sergejaus ir Julijos Skripalių nuodijimu – buvusį KGB agentą Mihails Savickis (slapyvardžiu „Gordon“), Rusijos leidinys „mk.ru“ suskubo aiškinti, kad šis asmuo konspiracinę veiklą vykdė Lietuvoje.

17

Britų žiniasklaidoje paskelbus įtariamąjį Sergejaus ir Julijos Skripalių nuodijimu – buvusį KGB agentą Mihails Savickis (slapyvardžiu „Gordon“), Rusijos leidinys „mk.ru“ suskubo aiškinti, kad šis asmuo konspiracinę veiklą vykdė Lietuvoje.

REKLAMA

„MK“ nusprendė, kad „likvidatoriaus“ pavardės kilmė yra lietuviška, todėl, anot leidinio žurnalisto Levo Speranskio, sieti ją reiktų su Lietuva, o konspiracinę veiklą tariamas žudikas vykdė Lietuvoje.

„The Sunday People“ net surado buvusį latvio „kuratorių“ Borisą Karpičkovą, kuris ir atskleidė daugiau informacijos apie buvusį savo pavaldinį. Pasirodo, „Gordon“ yra baigęs Latvijos valstybinį universitetą, valdė džiudžitsu kovos meną.

Britų žiniasklaidoje pateikiami duomenys nesieja M. Savickio su Lietuva, jau vien vardo rašymas rodo, kad „likvidatorius“ labiau artimas mūsų kaimynei Latvijai, o tai patvirtina ir faktas, kad šis asmuo yra baigęs universitetą Rygoje.

REKLAMA
REKLAMA

Skripalio biografijoje aptiko Savickij

„mk.ru“ pateikia buvusio žvalgybininko, S. Skripalio biografiją. Leidinio teigimu, šioje byloje bus matyti akivaizdus „lietuviškas pėdsakas“.

REKLAMA

„Sergejaus Skripalio tėvas Viktoras Fiodorovičius – kariškis. Jis tarnavo kadriniu karininku raketų dalinyje Telšiuose, tuomet dar sovietinėje Lietuvoje. 1948 metais šiame mieste šviesą išvydo vyresnysis M. Skripalio brolis Valerijus. Po pirmagimio gimimo šeima išvyko į Kaliningradą, kur gimė ir pats Sergejus Skripalis, o vėliau šeima į Oziorsko miestą pasienyje su Lenkija, kur tarnavo šeimos galva. Abu Viktoro Fiodorovičiaus sūnūs sekė tėvo pėdomis – įstojo į Ždanovo karinę mokyklą Kaliningrade. Vyresnysis, Valerijus Skripalis buvo paskirtas į desantininkus ir liko tarnauti Kaliningrade. Pasak artimųjų, jis labai mėgo savo veiklą. Jau būdamas karininku, jis išgelbėjo vieną karį, kuriam neišsiskleidė parašiutas. Valerijus šoko iš paskos kariui ir laisvo kryčio metu pavijo pasmerktąjį. Jis išgelbėjo kariui gyvybę, tačiau jam pačiam šis šuolis buvo paskutinis – kritimo metu jis susilaužė abi kojas ir išrašytas iš ligoninės buvo išsiųstas į vieną iš Kirgizijos vadaviečių. Tuo metu Sergejus Skripalis dar mokėsi, tačiau reguliariai lankydavosi pas brolį, kur kartu su jo komanda atlikinėjo šuolius parašiutu“, – pasakojama šnipo jaunystės istorija „mk.ru“.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau leidinyje pažymima, kad „Valerijaus Skripalio artimųjų teigimu“ tuo metu jų kompanijoje buvo kažkoks asmuo Savickij pavarde, kuris po Sovietų Sąjungos griūties gavo Lietuvos pilietybę ir nutraukė su visais ryšius. L. Speranskis pažymi, kad Savickij tuo metu galėjo asimiliuotis į Savickis.

Su Lietuva S. Skripalį tariamai sieja dar ir V. Skripalio našlė, su kuria jis palaikė šiltus ryšius iki pat apnuodijimo. Pasak „mk.ru“ šeimos artimieji tikina, kad buvęs šnipas bendravo ir su naujų brolienės vyru – verslininku Vasilijumi. Tuomet „mk.ru“ pateikiami kažkokie pritempimai ir „šaltinių informacija“ apie S. Skripaliaus galimą lankymąsi Vilniuje kelios dienos prieš „Rusų forumą“ bei M. Chodorkovskio dalyvavimą jame. Kuo visa ši  nenurodytų šaltinių informacija siejasi tarpusavyje, ir kokius Lietuvos pėdsakus turės įžvelgti nuodijimo bylos tyrėjai, „mk.ru“ straipsnio autorius nepaaiškino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų