REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Indonezijoje viešai išplaktos kelios įsimylėjėlių poros ir įtariamos prostitutės (nuotr. SCANPIX)

Indonezijos Ačeho provincijoje penktadienį grupė įsimylėjėlių ir prostitucija kaltinamų moterų buvo viešai išplakti už tai, kad pažeidė islamo teisę.

10

Indonezijos Ačeho provincijoje penktadienį grupė įsimylėjėlių ir prostitucija kaltinamų moterų buvo viešai išplakti už tai, kad pažeidė islamo teisę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši vieša egzekucija surengta praėjus savaitei po to, kai Ačehas pažadėjo, kad nuo šiol tokios bausmės bus vykdomos uždarose patalpose.

REKLAMA

Daugiau nei tūkstantis žmonių, tarp jų dešimtys turistų iš kaimyninės Malaizijos, šūkavo įžeidimus ir tyčiojosi stebėdami, kaip grupė nusižengusiųjų buvo nuplakti šalia mečetės provincijos sostinėje Banda Ačehe.

Trys vyrai ir penkios moterys, tarp kurių buvo keli studentai, buvo pripažinti kaltais pažeidę šariato taisykles, nes viešai demonstravo romantiškus jausmus arba internetu siūlė seksualines paslaugas, nurodė pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatyvi Ačeho provincija yra vienintelis Indonezijos – daugiausiai gyventojų turinčios musulmoniškos pasaulio valstybės – regionas, kur galioja islamo teisė. Viešas išplakimas čia yra įprasta bausmė, skiriama už įvairius dalykus, pradedant lošimu ar alkoholio vartojimu viešoje vietoje ir baigiant homoseksualiais ar nesantuokiniais ryšiais.

Ačehui teisė įsivesti šariatą buvo suteikta 2001 metais – tai buvo numatyta susitarime su centrine vyriausybe, kuris buvo pasirašytas siekiant nutraukti sukilimą.

Sumatros salos šiaurėje esantis Ačehas prieš savaitę paskelbė, kad nuo šiol nusikaltėliai bus plakami tik kalėjimo viduje. Kol kas neaišku, kada įsigalios nauja tvarka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis sprendimas buvo priimtas reaguojant į griežtą tarptautinę kritiką dėl tokių viešų egzekucijų. Tokios bausmės ne kartą buvo skirtos nedidelė regiono lesbiečių, gėjų, biseksualų ir translyčių žmonių (LGBT) bendruomenės nariams, taip pat nemusulmonams.

Spaudžiamas žmogaus teisių aktyvistų, Indonezijos prezidentas Joko Widodo (Džokas Vidodas) praėjusiais metais paragino Ačehą atsisakyti viešo plakimo. Tokia bausmė čia pradėta taikyti maždaug 2005-aisiais.

Iš 5 mln. šios provincijos gyventojų maždaug 98 proc. yra musulmonai.

Sprendimas perkelti bausmės vykdymą į uždaras patalpas išprovokavo konservatyvių grupių protestų bangą. Viešo plakimo šalininkai tvirtina, jog tai yra veiksminga atgrasymo priemonė potencialiems nusikaltėliams.

Banda Ačeho vicemeras Zainalas Arifinas sakė, kad penktadienio egzekucija nėra naujos tvarkos pažeidimas.

„Nauja tvarka dar neįsigaliojo ir kalėjimas tam dar nepasirengęs, todėl tebedarome tai“, – sakė jis.

„Iki naujos tvarkos oficialaus įsigaliojimo viskas vyks kaip įprasta“, – pridūrė vicemeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų