REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Rusijai duota para: Didžioji Britanija įsiuto dėl jos teritorijoje panaudoto cheminio ginklo „Novičok“ (nuotr. SCANPIX)

Rusijos užsienio reikalų ministras penktadienį apkaltino savo britų kolegą, kad šis iškraipė Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) tyrimo išvadas apie buvusio šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukros apnuodijimą, kurį surengus Londonas kaltina Maskvą.

17

Rusijos užsienio reikalų ministras penktadienį apkaltino savo britų kolegą, kad šis iškraipė Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) tyrimo išvadas apie buvusio šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukros apnuodijimą, kurį surengus Londonas kaltina Maskvą.

REKLAMA

„Tokie politikai, kaip Borisas Johnsonas vėl mėgina iškraipyti tiesą ir tikinti, kad OPCW savo pareiškimu remia visas be išimties Didžiosios Britanijos išvadas“, – pareiškė Sergejus Lavrovas.

„Ten pasakyta, kad OPCW ekspertai patvirtino tik Londono išvadas apie šios medžiagos cheminę sudėtį“, – pridūrė jis.

Nėra Rusijos kaltės

„Vakar vakare gavome ataskaitą – pilną jos versiją, o ne tuos pranešimus spaudai, kurie vakar pateko į žiniasklaidą. Nuodugniai ją nagrinėjame, tai gana platus dokumentas. Tačiau norime atkreipti dėmesį, kad visuomenės informavimo priemonėse – ne tik Didžiojoje Britanijoje ir kitose Vakarų šalyse, bet ir pas mus, Rusijoje, jau konstatuojama, kad dokumente esama įrodymų, patvirtinančių britų išvadą dėl tariamo Sergejaus ir Julijos Skripalių apnuodijimo chemine medžiaga „Novičiok“ (Naujokas)“, – naujienų agentūrai Interfax“ sakė S. Riabkovas.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo atveju – ir tai yra tiesiog neatšaukiamas Rusijos reikalavimas – remtis šiais faktais: pirmiausia, mes niekada negaminome ir nekaupėme ir nebuvo priėmę į ginkluotę kovinės cheminės medžiagos, kurią anglai ir jų sąjungininkai kažkokiais savo sumetimais pavadino „Novičiok“. Antra, ataskaitoje, apie kurią dabar kalbame – pabrėžiu, pilną jos versiją – nesama įrodymų, patvirtinančių Britanijos valdžios versiją, kad Rusija kažkokiu būdu prisidėjo prie Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimo vienokia ar kitokia nuodingąja medžiaga“, – pabrėžė viceministras.

REKLAMA

„Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos ekspertai, kaip aiškėja iš ataskaitos, tik nustatė cheminę medžiagos sudėtį, nustatė jos cheminę formulę. Ši medžiaga nėra į Cheminio ginklo uždraudimo konvencijos sąrašą įtrauktas chemikalas, t. y. šios medžiagos nėra tos Konvencijos prieduose apie chemikalus, ji neįtraukta į tuose priedus. Taigi, medžiagos cheminės formulės nustatymas, ją sugebėjo padaryti OPCW ekspertai, nesuteikia jokio pagrindo kalbėti apie šį chemikalą kaip apie pagamintą Rusijoje“, – kalbėjo aukštas rusų diplomatas.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš ataskaitos taip pat neaišku, kokiu būdu ši cheminė medžiaga atsirado Britanijoje. Siekiant nustatyti, kas iš tiesų nutiko Solsberyje, reikalingas visavertis, objektyvus tarptautinis tyrimas, būtinai dalyvaujant rusų specialistams“, – sakė S. Riabkovas.

Jis pažymėjo, kad Rusija vis dar nagrinėja OPCW ataskaitą.

„Vėliau galime pateikti papildomų vertinimų ir samprotavimų. Šiai dienai turime tokias išvadas ir nuomones, prie kurių priėjome po preliminaraus vertinimo“, – pridūrė viceministras.

----------

Ketvirtadienį OPCW sakė patvirtinusi „Jungtinės Karalystės išvadas apie toksinės cheminės medžiagos rūšį“.

Ataskaitos santraukoje organizacija neįvardijo panaudotos medžiagos, nors britų vyriausybė teigia, kad S. Skripalis buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, sukurta sovietų mokslininkų XX amžiaus aštuntąjį dešimtmetį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, OPCW neįvertino, kas buvo atsakingas už kovo 4 dieną surengtą išpuolį prieš buvusį Rusijos dvigubą agentą. Per šį incidentą taip pat nukentėjo jo duktė Julija ir vienas vietos policininkas.

JK užsienio reikalų sekretorius savo ruožtu pabrėžė, jog „negali būti abejonių dėl to, kas panaudota, ir toliau nėra jokio alternatyvaus paaiškinimo, kas buvo atsakingas: tik Rusija turi priemonių, motyvą ir (atitinkamą) reputaciją“.

Rusija griežtai neigia kaip nors prisidėjusi prie pasikėsinimo, išprovokavusio didelį tarptautinį ginčas, per kurį buvo išsiųsta tiek Rusijos, tiek Vakarų diplomatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų