REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Samsung“ pateko į tarptautinės politikos sūkurį, kai padovanojo naujus išmaniuosius telefonus visiems Olimpiados dalyviams, išskyrus Iraną. Iraniečiai pasipiktino taip stipriai, kad žadėjo visišką bendrovės produkcijos embargą.

„Samsung“ pateko į tarptautinės politikos sūkurį, kai padovanojo naujus išmaniuosius telefonus visiems Olimpiados dalyviams, išskyrus Iraną. Iraniečiai pasipiktino taip stipriai, kad žadėjo visišką bendrovės produkcijos embargą.

REKLAMA

Pasirodo, dėl šių nesusipratimų „kaltos“ tarptautinės sankcijos ir visa tai vos ne virto tarptautiniu konfliktu.

Negavo šiaurės korėjiečiai ir iraniečiai

Vasario 2-ąją Olimpinių žiemos žaidynių Pietų Korėjoje organizatoriai paskelbė, kad „visi dalyviai“ gaus „Samsung“ – vieno iš pagrindinių renginio rėmėjų – dovanų. Vėliau paaiškėjo, kad tai buvo speciali „Galaxy Note 8“ versija, gavusi pavadinimą „Olympic edition“.

Modelis nepasirodys prekyboje, jis buvo išduotas išskirtinai sportininkams ir delegacijos nariams, kurie telefoną galės pasiimti namo po žaidynių. Standartinė „Galaxy Note 8“ versija Pietų Korėjoje kainuoja apie tūkstantį dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat paaiškėjo, kad 22 Šiaurės Korėjos ir keturi Irano atletai išmaniųjų telefonų negavo. To priežastimi tapo tarptautinės sankcijos: JT Saugumo Tarybos sprendimu į šias šalis draudžiama tiekti prabangos prekes ir prekes, kurios teoriškai gali būti panaudojamos kariniais tikslais.

REKLAMA

Šiaurės korėjiečiams ir iraniečiams koją pakišo telefonų vertė – apie tūkstantį dolerių kainuojantis įrenginys yra prilyginamas „prabangos prekei“.

Dar 2016-ųjų sausį JT nutraukė kai kurias sankcijas Iranui dėl šios branduolinės programos vystymo, tačiau kai kurios išliko iki šiol. Nepaisant to, „Samsung“ telefonai yra itin populiarūs šioje šalyje – beveik 18 mln. iraniečių naudojasi šių gamintojų įrenginiais. Todėl „Business Insider“ ekspertai mano, kad žaidynių rengėjai tiesiog nusprendė apsidrausti.

Irane kilo skandalas

Pietų Korėjos sprendimas neišduoti jų šalies sportininkams nemokamus telefonus Irane iššaukė didžiulį nepasitenkinimą. Irano naujienų agentūra FARS išėmė iš savo tinklapio visas „Samsung“ reklamas ir sustabdė su bendrove bendradarbiavimą. FARS atstovai pietų korėjiečių elgesį pavadino „nesąžiningu ir nesportišku“.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau Irano užsienio reikalų ministerija išsikvietė Pietų Korėjos pasiuntinį dėl „Samsung“ sprendimo neišduoti jų sportininkams nemokamų telefonų. Užsienio reikalų ministras Javadas Zarifas netgi iškėlė „Samsung“ ultimatumą, prigrasinęs „pasekmėmis iki gyvenimo galo“ ir visos bendrovės produkcijos boikotu. Pasak ministro, jis pats nebesinaudos korėjiečių produkcija, kol neišgirs atsiprašymo. „Mes netylėsime, kol kažkas įžeidinėja mūsų nacionalinį išdidumą, tapatybę ir orumą“, – rėžė ministras.

Šiaurės Korėjos sportininkai kažkokių pasipiktinimo bangų dėl negautų telefonų nekėlė. „Radio Free Asia“ duomenimis, Rio de Žaneire vykusių vasaros olimpinių žaidynių metu sportininkams taip pat buvo dalijami išmanieji telefonai dovanų. Šiaurės Korėjos delegacija įrenginius gavo, tačiau sportininkų jie nepasiekė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teko nusileisti

Praėjus porai valandų po ultimatumo TOK atstovai pareiškė, kad šį sykį „absoliučiai visi sportininkai ir delegacijų nariai“ galės gauti „Samsung Galaxy Note 8“. Irano rinktinės nariai galės pasilikti telefonus ir pasibaigus žaidynėms. Atletams iš Šiaurės Korėjos taip pat gaus telefonus, tačiau su viena sąlyga: jie turės palikti juos Pjongčange pasibaigus paskutinei varžybų dienai.

Irano delegacija sutiko su šiuo sprendimu ir laiko konfliktą išspręstu. „The Washington Post“ duomenimis, olimpinių žaidynių dalyviai iš Šiaurės Korėjos „palaikyti ir palikti“ telefonus atsisakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų