REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per savo pirmąjį metinį pranešimą JAV prezidentas Donaldas Trumpas pažėrė daug teiginių, kurie tiesiog prikaustė amerikiečių ir pasaulio dėmesį. Tačiau, ar visi jie teisingi? Kalbos palyginimas su faktais rodo, kad pats JAV prezidentas skleidžia „melagingas naujienas“, - rašo news.com.au.

Per savo pirmąjį metinį pranešimą JAV prezidentas Donaldas Trumpas pažėrė daug teiginių, kurie tiesiog prikaustė amerikiečių ir pasaulio dėmesį. Tačiau, ar visi jie teisingi? Kalbos palyginimas su faktais rodo, kad pats JAV prezidentas skleidžia „melagingas naujienas“, - rašo news.com.au.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmieji ženklai dėl tikrovės neatitinkančios informacijos JAV prezidento kalboje pasigirdo jam oponuojančių politikų pareiškimuose. 

REKLAMA

Masačiusetso atstovas Joe Kennedys III pateikė Demokratų partijos atsakymą į D.Trumpo kalbą. Juo amerikiečiai buvo kviečiami priešintis Trumpo eros „chaosui“. 

Politikas kvietė prezidentą pasiaiškinti dėl atsitraukimo civilinių teisių gynimo klausimu, ypatingai išskiriant musulmonų, transseksualų, etc. atvejus. Pasak jo, „prezidento administracija ne tik nusitaikė į amerikiečius saugančius įstatymus, bent ir į pačią idėją, kad žmones įstatymas turi saugoti“.

REKLAMA
REKLAMA

J.Kennedy kalba įvertinta kaip labai griežta politikos naujokui.

Vėliau buvęs demokratų partijos kandidatas į prezidentui Bernie's Sandersas taip pat negailėjo prezidentui kritikos dėl to, ko jis nepasakė.

Faktų tikrinimas

„Associated Press“ netrukus paviešino prezidento D.Trumpo pasakytos kalbos palyginimą su faktais. Ir nėra nieko keisto, kad prezidentas jau kaltinamas „melagingų naujienų skleidimu.

1. Sienos apsauga.

D.Trumpas: „Ištisus dešimtmečius dėl atvirų sienų į mūsų šalį plūdo narkotikai ir gaujos, kurie nusitaikė į pažeidžiamiausias visuomenės dalis."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Faktai: „Atviros sienos“ yra netikslus terminas. Pasienyje vykdomų sulaikymų per pastarąjį dešimtmetį pastebimai sumažėjo. Vadovaujant prezidentams George'ui W. Bushui ir Barackui Obamai buvo maždaug dvigubai padidinta pasienio apsauga, beveik trečdalis pasienio teritorijos aptverta tvora, iš šalies buvo deportuota milijonai migrantų.

2. Šeimų migracija.

D.Trumpas: Pagal dabartinę sugedusią sistemą vienas migrantas į šalį gali atsigabenti praktiškai neribotą tolimų giminaičių skaičių.“

Faktai: Imigrantams nereikia specialaus prašymo atsivežti sutuoktinius, 21 metų nesulaukusius vaikus ir tėvus. Tačiau norint pasikviesti gimines ar suaugusius vaikus, reikia teikti prašymą. Ilgiausiai laukti tenka Kinijos, Indijos, Meksikos ir Filipinų kilmės imigrantams. Šių metų sausį pranešta, kad JAV piliečių giminėms iš Meksikos skambučio dėl persikėlimo į JAV teko laukti daugiau nei 20 metų. Taigi, teoriškai imigrantas galėtų pasikviesti savo dėdę, tačiau tai reikštų, kad į JAV turi atvykti jo tėvai, kad šie galėtų pasikviesti savo sūnų. O tokių leidimų gali tekti labai labai ilgai.

REKLAMA

3. Obamos sveikatos sistemą reguliuojantys įstatymai.

D.Trumpas: „Pakeitėme siaubingų Obamos įstatymų pagrindą – dabar nebėra individualios atsakomybės“

Faktai: Ne, netiesa. Situacija pasikeis tik 2019 metais. Šiais metais asmenys, kurie neturi draudimo, vis dar gali sulaukti baudų.

4. Automobilių gamyba.

D.Trumpas: Daug automobilių gamintojų dabar stato naujas ir plečia senas gamyklas JAV – to nematėme daugelį metų“.

Faktai: Prezidentas klysta dėl pastarųjų dešimtmečių. Automobiliu pramonėje buvo reguliariai pranešama apie naujai atidaromas ir plečiamas automobilių gamyklas. Tarp jų - „Toyota“, „Hyundai“ ir „Tesla“.

REKLAMA

5. Dėl Islamo valstybės.

D.Trumpas: "Praėjusiais metais aš pažadėjau, kad kartu su sąjungininkais sieksime išnaikinti ISIS nuo Žemės paviršiaus. Praėjus vieneriems metams, aš išdidžiai pranešu, kad ISIS yra nugalėta, o beveik 100 procentų šių žudikų užimtų teritorijų Irake ir Sirijoje jau išlaisvinta.“

Faktai: Nors yra tiesa, kad Islamo valstybė prarado beveik 100 procentų Sirijoje ir Irake turėtos teritorijos, tai skaičiuojama ne nuo Trumpo valdymo pradžios, o nuo 2014 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų