REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Šiaurės Korėja (nuotr. Scanpix)

JAV paviešino, kas pirmiausiai nutiktų, jei jos kariai įžengtų į Šiaurės Korėją ir koks būtų tų karių tikslas. Apie tai Vašingtonas pranešė Kinijai, kuomet buvo kalbama apie veiksmų planus tuo atveju, jei žlugtų Kim rėžimas, rašo news.com.au.

19

JAV paviešino, kas pirmiausiai nutiktų, jei jos kariai įžengtų į Šiaurės Korėją ir koks būtų tų karių tikslas. Apie tai Vašingtonas pranešė Kinijai, kuomet buvo kalbama apie veiksmų planus tuo atveju, jei žlugtų Kim rėžimas, rašo news.com.au.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas kalbėdamas Atlanto Taryboje pareiškė, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija užtikrino Kiniją, kad jei Amerikos kariai įžengtų į Šiaurės Korėją, jie tik atliktų savo užduotį, bet šalyje nepasiliktų. Taip siekiama įtikinti Pekiną, kad JAV neturi tikslo okupuoti Šiaurės Korėją, jei žlugtų Kim Jong-uno režimas.

REKLAMA

Pekinas laiko Šiaurės Korėją buferine valstybe, apsaugančia nuo 28,5 tūkstančių JAV karių, kurie yra dislokuoti Pietų Korėjoje.

Anot R.Tillersono, JAV ir Kinija „kalbasi apie situaciją, jei kas nors nutiktų".

"Gali nutikti kažkas Šiaurės Korėjos viduje; tai gali būti kažkas, prie ko neprisideda niekas iš išorės – jei tai sunaikintų stabilumą, pats svarbiausias dalykas būtų apsaugoti tuos branduolinius ginklus, kurie jau sukurti, ir užtikrinti, kad jie nepatektų į rankas tam tikriems žmonėms", - sako JAV politikas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pabrėžė, kad JAV nesiekia Kim režimo žlugimo ir neplanuoja šiuo metu niekur siųsti karių.

„Mes kalbėjomės apie tai, kad jei kažkas nutiktų ir mes būtume priversti peržengti nubrėžtą liniją, bet norime užtikrinti Kiniją, kad vėliau atsitrauktume atgal.“

Tai reiškia, kad Kinijos politika reikšmingai keičiasi. Pekinas ilgus metus atmetinėjo JAV pasiūlymus aptarti galimas, su pavojinguoju kaimynu susijusias situacijas.

Niujorke gyvenantis politikos analitikas Seanas Kingas tvirtina, kad jis kol kas nėra tikras, ką iš tikrųjų reiškia R.Tillersono pareiškimai. Taip yra todėl, kad valstybės sekretoriaus žodžiai nesutampa su D.Trumpo dažnai reiškiama pozicija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Argi situacija, kai žlugtų režimas Šiaurės Korėjoje, pirmiausiai nėra svarbi Pietų Korėjai? Jei Pietų Korėja norėtų, kad mes padėtume, nors tai ir yra mažai tikėtinas scenarijus, mes galbūt sutiktume kreiptis į daug patirties turinčius senatorius dėl branduolinių ginklų priežiūros“, - sako ekspertas.

Tarptautinio strateginių studijų instituto vadovas Markas Fitzpatrickas sako, kad vis dar yra rizika, jog Kinija ir JAV gali nesutarti dėl arsenalo.

„Kaip JAV ir Pietų Korėja turi veiksmingą planą konfiskuoti ginklus, taip pat galimai tokį planą turi ir Kinija. Siekiant išvengti bet kokio potencialaus konflikto vykdant šią misiją JAV nuolat siekia konsultuotis ir derinti veiksmus su Kinija, kuri atsisako tai daryti. Taigi, konfliktas dėl arsenalo išlieka realia galimybe“, - sako ekspertas.

REKLAMA

Vašingtone esančio Strateginių ir tarptautinių studijų centro ekspertė Bonnie Glaser mano, kad Pekinas ilgai atmetinėjo JAV pasiūlymus aptarti su Šiaurės Korėja susijusias situacijas, nes atrodė, jog „nestabilumas artimiausiu laiku yra mažai tikėtinas“.

„Buvo bijoma, kad pasklidus informacija apie kalbas Pchenjanas sureaguos priešiškai ir Kinijos santykiai su Šiaurės Korėja stipriai pablogės“, - sako B.Glaser.

Kol kas Kinijos užsienio reikalų ministerija nepatvirtino R.Tillersono kalbų ir nepranešė apie jokio veiksmo planų derinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų