REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios Britanijos nacionalinė sveikatos apsaugos sistema (NHS) rengiasi gripo epidemijos iš Australijos, kitaip žinomo, kaip kiaulių gripo, palaužtų pacientų antplūdžiui, rašoma BBC.

Didžiosios Britanijos nacionalinė sveikatos apsaugos sistema (NHS) rengiasi gripo epidemijos iš Australijos, kitaip žinomo, kaip kiaulių gripo, palaužtų pacientų antplūdžiui, rašoma BBC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2017-2018 žiema gali tapti pačia blogiausia britų pacientams ir medikams per pusę amžiaus, perspėja specialistai.

REKLAMA

Jau dabar, dar net nepasirodžius „australietiškam“ gripui, kai kurios Anglijos ligoninės yra pergrūstos noro virusu, iššaukiančiu pykinimą ir diarėją, užsikrėtusiais pacientais. Tradiciškai, noro virusas, vartojant pakankamai skysčių, praeina pats per 1-2 dienas ir ypatingų komplikacijų nesukelia.

H3N2 grupės gripo atmaina – A rūšies, arba kiaulės gripo, atmaina, – kurios pasirodymo ir laukiama, reiškia daugiau nei savaitę prie lovos prikaustytą ligonį ir pasižymi sudėtingomis komplikacijomis, tokiomis kaip plaučių uždegimas.

REKLAMA
REKLAMA

Birželį-rugpjūtį, kuomet Pietų pusrutylyje buvo žiema, virusu H3N2 Australijoje užsikrėtė apie 170 tūkst. žmonių – 2,5 karto daugiau, negu ankstesniais metais. Tikslus mirusiųjų nuo šios gripo atmainos skaičius oficialia dar nėra nustatytas, tačiau jau dabar aišku, kad laboratorijose patvirtintų mirtimi pasibaigusių atvejų skaičius buvo rekordinis, cituojamas JAV Nacionalinio alergijos ir infekcinių susirgimų instituto direktorius Anthony Fauchi.

Virusai atėjus žiemai į Šiaurės pusrutulį dažniausiai atkartoja Pietų pusrutulyje susiformavusią situaciją, teigia epidemiologai, o nuolatinis keliautojų iš Australijos į Didžiąją Britaniją, kontinentinę Europą ir JAV srautas gerokai palengvina sukėlėjų pernešimą iš vienos planetos pusės į kitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Fauchi pažymi, kad vakcina pasirodė efektyvi tik 10 proc. susirgimų H3N2 virusu Australijoje atvejų. Masinis skiepijimas nuo gripo kitose šalyse šiais metais buvo atliekamas ta pačia vakcina, o tai gali reikšti, kad imuninė sistema prieš šį H3N2 virusą nesusiformavo iki galo.

2016 metais Didžiojoje Britanijoje taip pat buvo „nepataikyta“ su gripo atmaina – skiepijo nuo vienos gripo rūšies, o epidemiją sukėlė kita. Dėl to mirtingumas nuo gripo staigiai išaugo, ko šalyje nebuvo jau daugiau nei 50 metų.

Neturint pakankamai vietų nemokamose valstybinėse ligoninėse, sveikatos ministras Jeremy Huntas tuomet paragino gyventojus laikytis toliau nuo ligoninių ir „sirgti namie“.

REKLAMA

Šį gripo sezoną „NHS Providers“ – organizacija, valdanti ligonines ir gydymo įstaigas – baiminasi, kad ši krizė gali ir vėl pasikartoti. „Rajonų gydytojams teks išrašyti pacientams miegą, paracetamolį ir maldas“, – buvo rašoma leidinyje „Daily Mail“, priminęs, kad „Raudonasis kryžius“ situaciją Didžiosios Britanijos valstybinėse ligoninėse apibūdino kaip „humanitarinę krizę“, nors šį terminą labiau priimta vartoti tokių šalių, kaip Sirija ar Jemenas, būklei apibūdinti.

Šią savaitę amerikiečių Ligų kontrolės ir užkardymo centras žurnale „Lancet“ paskelbė pasaulinę mirtingumo nuo sezoninio gripo ataskaitą. Vidutiniškai, priklausomai nuo gripo atmainos, kasmet dėl gripo sukeltų komplikacijų miršta nuo 291 tūkst. iki 646 tūkst. žmonių gyvybių.

Gripo atmaina H3N2 JAV specialistų yra įvardijama kaip viena iš pačių galingiausių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų