REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos televizijos legenda – iki ausų paniręs į korupciją

Savinosi valstybės turtą ir sudarinėjo sutartis su jam priklausančia bendrove

Puikiai žinomas Rusijos „Linksmųjų ir išradingųjų klubo“ (KVN) vedėjas ir valstybinio Maskvos jaunimo centro „Planeta KVN“ direktorius Aleksandras Masliakovas pažeidė valstybinių įmonių įstatymą, minėto centro vardu sudarydamas sutartis su privačia bendrove, kuri priklauso jam ir jo šeimai, teigiama naujausiame „Transparency International Rossija“ tyrime.

Puikiai žinomas Rusijos „Linksmųjų ir išradingųjų klubo“ (KVN) vedėjas ir valstybinio Maskvos jaunimo centro „Planeta KVN“ direktorius Aleksandras Masliakovas pažeidė valstybinių įmonių įstatymą, minėto centro vardu sudarydamas sutartis su privačia bendrove, kuri priklauso jam ir jo šeimai, teigiama naujausiame „Transparency International Rossija“ tyrime.

REKLAMA

Kuomet interesų konfliktas buvo pradėtas tirti prokuratūroje, A. Masliakovą atleido iš Maskvos jaunimo centro vadovo posto, tačiau jis spėjo pasisavinti organizacijai priklausiusį pastatą Maskvos centre, tvirtina „Transparency International“.

Remiantis Rusijoje galiojančiais įstatymais, asmenims draudžiama vienu metu vadovauti valstybinėms unitarinėms ir verslo įmonėms, tačiau į tai daugiau nei dešimtmetį žiūrėta pro pirštus. Taip pat įstatymuose yra numatyta, kad bet kokie sandoriai tarp tokių įmonių ir jų vadovų šeimai priklausančių privačių bendrovių, turi būti derinami su savininke, tai yra – valstybe, tačiau ši galimo pasipelnymo iš valstybės lėšų sandoriuose neįžvelgė.

REKLAMA
REKLAMA

2014-aisiais „Planeta KVN“, kuriai vadovavo A. Masliakovas vyresnysis, įkūrė bendrą įmonę „Dom KVN“ kartu su privačia bendrove „AmiK“, kurios direktorius yra Aleksandras Masliakovas jaunesnysis, o įkūrėjas – pats A. Masliakovas ir jo žmona. Maskvos prokuratūra pranešė, kad sandorį palaimino savininkas, tai yra šiuo konkrečiu atveju – Maskvos turto departamentas.

REKLAMA

„Planeta KVN“ ir „AmiL“ naujai įkurtai bendrovei perdavė pradinį kapitalą: „Planeta“ atidavė Rusijos prezidento padovanotą kino teatro „Havana“ pastatą miesto centre, o „AmiK“ – prekės ženklą „Tarptautinė KVN sąjunga“. Dokumente neįvardinti „nepriklausomi ekspertai“ pastatą įvertino 1391 mln. rublių (20 mln. eurų), o prekės ženklą – 1448 mln. rublių (20,8 mln. eurų).

„Sumos, kuriomis nežinomi ekspertai įvertino pastatą ir prekės ženklą, yra pateiktos rublių tikslumu, beveik be apvalinimo, pasiskirsto į 49 proc. ir 51 proc. dalis“, – pažymima tyrime.

REKLAMA
REKLAMA

„51 proc. dalis leidžia bendrovei „AMiK“, tai yra pačiai Masliakovų šeimai, be viso kito, direktorei Angelinai Masliakovai sudaryti stambias sutartis ir susijusių šalių sandorius. Trumpiau tariant, Masliakovai išsaugojo KVN prekės ženklą, ir gavo dar nekilnojamo turto, kuris buvo padovanotas KVN judėjimui. Ir aktyviai jį eksploatuoja komercine prasme“, – aiškinama tyrėjų dokumentuose.

Naujoji įmonė ne tik gavo valstybinį pastatą, tačiau, turėdama jo nuosavybės teisę, dar ir nuomos teise iki 2064 metų perėmė valstybinę žemę po juo. „Įmonei užteko paprasčiausiai pateikti prašymą – ir, su sąlyga, kad pastatas jai jau priklauso, Maskvos valdžia neturėjo galimybių jiems atsakyti“, – praneša „Transparency International“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal šią schemą valstybinis turtas – žemės sklypas Marjina Rošča rajone ir pastatas – atiteko bendrovei, kurios 51 proc. priklauso Masliakovų šeimai. Minėtame kino teatre ir valstybinėje žemėje Rusijos televizijos legendos šeima užsiima privačia komercine veikla.

„Transparency International“ ekspertai kreipėsi į Rusijos generalinę prokuratūrą su prašymu patikrinti A. Masliakovo veiklos teisėtumą.

2017-ųjų gegužę Maskvos generalinė prokuratūra pranešė, kad sandoris buvo suderintas su Maskvos turto departamentu, tačiau po to, kai TI perdavė prokuratūrai A. Masliakovo atliktų įstatymo pažeidimų įrodymus, 2017-ųjų liepos 21-ąją Maskvos valdžia atleido A. Masliakovą iš „Planeta KVN“ posto. Tačiau, buvusio kino teatro „Havana“ pastatas ir žemės sklypas ir toliau priklausys Masliakovams.

REKLAMA

2015-aisiais Rusijos teisingumo ministerija įtraukė į „užsienio agentų sąrašą“ Rusijos „Transparency International“ padalinį.

Šių metų pavasarį „Startcom“ paskelbė savo tyrimą, kuriame teigiama, kad populiariausi šalies komikai dirba Kremliui ir prisideda prie propagandos platinimo.

Dokumente taip pat buvo tiriami KVN vedėjo Aleksandro Masliakovo ryšiai su Kremliumi. Šis bendradarbiavimas yra vadinamas abipusiai naudingu: KVN franšizė gauna finansavimą iš šaltinių, susijusių su pirmaisiais šalies asmenimis, o Rusijos valdžia įgauna įrankį programos pavidalu, kuriuo galima paveikti strategiškai svarbią auditoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų