REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijai nepavyks supriešinti Vakarų šalių, pirmadienį pareiškė Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May.

Rusijai nepavyks supriešinti Vakarų šalių, pirmadienį pareiškė Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per savo kasmetinį kreipimąsi per Lordo mero banketą ji išvardijo įvairius Rusijos veiksmus, „keliančius grėsmę tarptautinei tvarkai“, pradedant Krymo aneksija ir baigiant „siekiu informaciją paversti ginklu“.

REKLAMA

Maskva „pasitelkia savo valstybinės žiniasklaidos organizacijas, kad kurtų netikras istorijas ir suklastotas nuotraukas, siekdama pasėti nesantaiką Vakaruose ir pakenkti jų institucijoms“, sakė Th. May.

„Taigi, turiu labai paprastą žinutę Rusijai. Žinome, ką darote. Ir jums nepavyks“, – pareiškė ji.

Anot premjerės, Rusija nuvertina Vakarų demokratijos atsparumą ir „ilgalaikį laisvų ir atvirų visuomenių patrauklumą bei Vakarų šalių įsipareigojimą mus siejantiems aljansams“.

REKLAMA
REKLAMA

Jos tiesmuka kalba gerokai skiriasi nuo Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo retorikos: pastarasis ne kartą yra draugiškai atsiliepęs apie Rusijos lyderį Vladimirą Putiną ir neigė, kad Maskva kišosi į praėjusių metų JAV rinkimus, siekdama pakreipti juos respublikonų kandidato naudai.

Vis dėlto trapiai ir skandalų krečiamai Europos Sąjungą paliekančios Britanijos vyriausybei vadovaujanti Th. May siekia dar kartą patvirtinti transatlantinius santykius ir Britanijos vietą pasaulyje po „Brexit“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji teigė, kad jos šalis ir toliau per savo aljansus kovos su žalinga Rusijos veikla bei įgyvendins NATO reformą, kurios jau seniai reikalauja D. Trumpas.

Britanijos vyriausybės vadovė taip pat pažadėjo stiprinti kibernetinį saugumą bei sugriežtinti finansines taisykles, kad sustabdytų „korupcijos naudą“, atkeliaujančią į šalį iš Rusijos.

Tačiau Th. May paragino palaikyti nuolatinius santykius su Maskva bei pakartojo, kad artimiausiais mėnesiais Rusijoje lankysis britų diplomatijos vadovas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas).

REKLAMA

„Nenorime sugrįžti į Šaltąjį karą arba būti ilgalaikės konfrontacijos būsenoje“, – pareiškė ji ir pridūrė, kad yra ir „kitas kelias“.

„Daugelis iš mūsų čia žiūrėjo į posovietinę Rusiją su viltimi, nes žinome, kad stipri ir klestinti Rusija, kuri žaidžia pagal taisykles, būtų Jungtinės Karalystės, Europos ir pasaulio interesas“, – sakė Th. May.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų