REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) ir Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) sakė, jog per derybas, surengtas pirmadienį, artėjant svarbiam Europos Sąjungos viršūnių susitikimui, susitarė „sparčiau“ derinti „Brexit“ sutartį.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) ir Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) sakė, jog per derybas, surengtas pirmadienį, artėjant svarbiam Europos Sąjungos viršūnių susitikimui, susitarė „sparčiau“ derinti „Brexit“ sutartį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didėjant nuogąstavimams, kad derybos dėl Britanijos išstojimo iš ES 2019 metais gali baigtis be jokio susitarimo, Th. May skubiai atvyko į Briuselį darbo vakarienės su J.-C. Junckeriu.

REKLAMA

Trumpame pareiškime, kuriame nepateikta svarbių detalių apie vis irzlesnes derybas, abu lyderiai nurodė, kad jų susitikimas įvyko tvyrant „konstruktyviai ir draugiškai atmosferai“.

„Ministrė pirmininkė ir Europos Komisijos pirmininkas apžvelgė pažangą, padarytą per ... derybas, ir sutiko, kad šios pastangos turėtų būti artimiausiais mėnesiais paspartintos“, – sakoma pareiškime.

Th. May ir J.-C. Junckerio susitikime taip pat dalyvavo britų „Brexit“ ministras Davidas Davisas (Deividas Deivisas) ir jo kolega ES, vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė), taip pat abiejų lyderių aukšto rango padėjėjai.

REKLAMA
REKLAMA

J.-C. Junckeris anksčiau pirmadienį nesutiko komentuoti susitikimo pokalbių turinio ir žurnalistams Briuselyje sakė: „Šį vakarą susitiksiu su p. May, mes pasikalbėsime, ir jūs pamatysite „autopsiją“.

ES lyderiai, kurie ketvirtadienį ir penktadienį susitiks Briuselyje, turi nuspręsti, ar derybininkai gali pereiti prie prekybinių ryšių su Britanija po „Brexit“ aptarimo. Tai gali būti padaryta tik esant „pakankamai pažangai“ derybose dėl „skyrybų“.

Teigiamas signalas?

Esama požymių, kad ES lyderiai atidės savo sprendimą iki gruodžio mėnesio viršūnių susitikimo, nes „skyrybų“ derybos šiuo metu atsidūrusios aklavietėje, pirmiausia – dėl daugelio milijardų eurų išstojimo sąskaitos, kurią, ES teigimu, Britanija turi apmokėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ES taip pat reikalavo pažangos dėl 3 mln. Europos piliečių Britanijoje teisių ir dėl Šiaurės Airijos ateities.

Tačiau Britanija vis dar tikisi kokio nors teigiamo signalo, kuris sumažintų didėjantį nerimą, ypač – dėl dvejų metų pereinamojo periodo, kuriuo būtų sušvelnintas staigaus pasitraukimo „skardis“ verslui ir piliečiams.

Europos Vadovų tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, vadovausiantis viršūnių susitikimui, praėjusią savaitę perspėjo: jeigu iki gruodžio nebus pažangos, jie turės svarstyti kitas galimybes.

REKLAMA

ES lyderiai per viršūnių susitikimą turi susitarti, jog dabar pradės vidaus pasirengimą dėl pereinamojo periodo ir būsimo prekybos susitarimo, kad gruodžio mėnesį būtų galima greit pereiti prie kitos fazės, sakoma susitikimo pareiškimo projekte.

„Kalbant apie pereigą, mūsų pozicijos palyginti artimos“, – sakė šaltinis Europoje, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės.

Tačiau Prancūzijai ir Vokietija nori, kad prieš pereinant prie prekybos būtų apmokėta „skyrybų“ sąskaita. Joms spaudžiant šios sąlygos naujausioje projekto versijoje buvo sugriežtintos.

REKLAMA

Britanijoje intensyvėjant ir Th. May Konservatorių partijos nuosaikiųjų, ir griežtosios linijos atstovų kritikai dėl jos „Brexit“ strategijos, ministrė pirmininkė tikisi persilaužimo, kuris sustiprintų jos pozicijas ir sumažintų netikrumą dėl Britanijos pasitraukimo.

„Visuomet sakydavome, jog norime, kad Britanijos pasitraukimas iš ES būtų sklandus procesas, ir tai yra šių pastangų dalis“, – sakė Th. May atstovas, pasakodamas apie pusantros valandos trukusią vakarienę.

Ministrės pirmininkės išvyka buvo surengta virš Britanijos tvenkiantis ekonominės audros debesims: kompanijos perspėja, kad iki metų pabaigos turės pradėti perkelti kai kurias operacijas į ES, jeigu nebus daugiau aiškumo dėl „Brexit“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kalėdų Senelis“

T. May sekmadienį kalbėjosi su Vokietijos kanclere Angela Merkel. Jos sutarė, kad „svarbu tęsti konstruktyvią pažangą derybose dėl JK pasitraukimo“, sakoma britų ministrės pirmininkės biuro pareiškime.

T. May taip pat tarėsi su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu) ir Airijos premjeru Leo Varadkaru (Lio Varadkaru).

Britų užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pirmadienį per susitikimą su kolegomis Liuksemburge ragino ES paskubėti.

„Įpilkime tigro (energijos) į baką, tegu šie pokalbiai vyksta ir nebedelskime“, – sakė B.Johnsonas.

REKLAMA

Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas (Žanas Aselbornas) savo ruožtu paragino jį būti kantrų.

„Kalėdų Senelis ateina gruodį, tada bus ir viršūnių susitikimas“, – sakė jis.

Prieš Th. May vakarienę su J.-C. Junckeriu komentatoriai priminė nemalonų įspūdį, kurį paliko praėjęs jų susitikimas balandžio mėnesį.

Vokiečių laikraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ buvo nutekinta detalių, jog J.-C. Junckeris esą pasakė, kad Th. May yra „kitoje galaktikoje, o Th. May esą apkaltino ES bandymu paveikti Britanijos rinkimus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų