REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Rusai apsimetinėjo amerikiečiais musulmonais ir sėjo neapykantą internete (nuotr. Gamintojo)

„Facebook“ tinkle įsikūrusi grupė „Jungtiniai Amerikos musulmonai“ („United Muslims of America“) niekada nebuvo nei vieninga, nei musulmonų, nei amerikiečių“, rašoma „The Daily Beast“.

7

„Facebook“ tinkle įsikūrusi grupė „Jungtiniai Amerikos musulmonai“ („United Muslims of America“) niekada nebuvo nei vieninga, nei musulmonų, nei amerikiečių“, rašoma „The Daily Beast“.

REKLAMA

Šaltiniai, susipažinę su šia grupe, „The Daily Beast“ pranešė, kad didžiausiame pasaulyje socialiniame tinkle ji buvo dalis tinklo, sąsajos su kuriuo veda į Kremlių, dalimi.

Leidinio šaltiniai patvirtino, kad netikros paskyros užsipirkdavo reklamą „Facebook“, kuri būdavo skirta tikslinei auditorijai. Šios paskyros platindavo informaciją apie politinius mitingus, skirtus musulmonams.

Skirtingai nuo kitų žinomų Rusijos propagandos sklaidos atvejų, grupė „Jungtiniai Amerikos musulmonai“ (JAM) prisidengė realia organizacija. Tikroji JAM – Kalifornijoje įsikūrusi nepelno siekianti organizacija, kuri užsiima tarpkonfesinio dialogo vystymų politiniame gyvenime. Nors ji jau gyvuoja daugiau nei 30 metų, pasak paskutiniojo jos prezidento Tashie Zaheero, šiuo metu ji jau „nebefunkcionuoja“.

REKLAMA
REKLAMA

T. Zaheeras prisiminė, kad „prieš kelis mėnesius“ jis pastebėjo nepažįstamą paskyrą „Facebook“, kuri naudojasi JAM pavadinimu, tačiau negalėjo tiksliai įvardinti, ar tai buvo fiktyvi paskyra, susieta su Rusija, rašoma straipsnyje.

REKLAMA

„Organizacija, su kuria aš bendravau ir su kuria tęsiame bendradarbiavimą, siekia harmonijos tarp JAV ir musulmonų pasaulio, – leidiniui pasakojo Ericas Swalwellas, Atstovų rūmų žvalgybos komiteto atstovas. – Daugelis šių žmonių, su kuriais aš tiesiogiai bendravau, smerkia teroristinius išpuolius visame pasaulyje, įskaitant ir pačių musulmonų įvykdytus. Nerimą iššaukia tai, kad jų vardu pasinaudojo rusai, jeigu tai teisybė, ir pasinaudota Rusijos tikslams pakirsti JAV vienybę“.

Ši paskyra elgėsi daug subtiliau, negu kai kurie kiti, „The Daily Beast“ ir kitų žiniasklaidos priemonių identifikuotų paskyrų, kurios siejamos su Rusijos propagandos veikla „Facebook“. Didelė šios paskyros turinio dalis buvo apolitiška, pozityviai vaizduojanti islamą ir musulmonus. Taip pat joje buvo aiškinami kai kurie klaidingi islamofobiški įsitikinimai. Šis požiūris, tikėtina, padėjo šiai paskyrai surinkti 268 tūkst. sekėjų. Tačiau svarbiausiu momentu šiuos vartotojus užgriūdavo fiktyvių naujienų srautas.

REKLAMA
REKLAMA

2016-ųjų balandį jų tinklapyje buvo paviešintas vaizdo įrašas, kuriame buvo teigiama: „Hillary Clinton leidžia, kad Amerika kurtų, finansuotų ir ginkluotų „al Qaeda“ ir ISIS teroristus, (…) tačiau visi ir toliau kaltina musulmonus“.

Kitas „memas“ vaizdavo besipiktinantį Johną McCainą kartu su tekstu, platinančiu dezinformaciją apie tai, kaip „jūsų mokesčiai keliauja finansuoti ISIS“. Šiame pranešime buvo teigiama, kad JAV „oficialiai finansuoja ir padeda Jabhat al Nusra grupuotei.

Kitame „meme“ yra skelbiama kad tai ne „imigrantai iš Sirijos įkūrė ISIS“, o J. McCainas.

Didžiausias politinių publikacijų šuolis šiame kanale pastebėtas išsyk po 2017-ųjų balandžio 6-osios amerikiečių raketų smūgio Sirijos valdžios karinei oro bazei. Šis JAV žingsnis buvo pirmasis D. Trumpo tiesiogiai priešiškas aktas Rusijos interesams. Jau balandžio 9-ąją fiktyvi „Jungtinių musulmonų“ grupė išreiškė savo nepasitenkinimą publikacija, smerkiančia tai, kad 93 mln. dolerių buvo „išleisti smūgiui, kurie galėjo būti panaudoti labdaros pietums daugeliui metų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įrašams viešinti „Instagram“ tinkle buvo sukurtas vartotojas vardu @Muslim_Voice („musulmonų balsas“) ir turėjo 71 tūkst. sekėjų, kol nebuvo uždaryta rugpjūtį. Paskyra panaudojo žymę #StopBombingSyria („nutraukite Sirijos bombardavimą“) daugiau nei 30 kartų per paskutinę savo egzistavimo internete savaitę.

Vienas iš ten paviešintų „memų“ melagingai skelbė: 97 proc. žmonių nežino, kad Osama bin Ladenas buvo CŽV agentu.

Šis paskutinis paviešinimas, tikėtina, padidins politinį spaudimą „Facebook“, kad ši paviešintų daugiau duomenų apie tai, kaip jų platformą išnaudoja rusai. „Facebook“ atsisakė komentuoti šią informaciją, tačiau „The Daily Beast“ pranešimo nepaneigė.

Leidinys pažymėjo, kad Rusijos bandymai organizuoti Amerikos musulmonus realybėje pasirodė ne tokie sėkmingi, negu priešrinkiniminis D. Trumpo šalininkų konsolidavimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų