REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekspertų teigimu, jeigu Šiaurės Korėjos paleista raketa būtų iš tiesų nukritusi Japonijos teritorijoje, Donaldas Trumpas būtų priverstas, dėl galiojančių saugumo sutarčių, nedelsiant suduoti smūgį – ir taip įsivelti į pasaulinį karą, rašoma „The Independent“.

Ekspertų teigimu, jeigu Šiaurės Korėjos paleista raketa būtų iš tiesų nukritusi Japonijos teritorijoje, Donaldas Trumpas būtų priverstas, dėl galiojančių saugumo sutarčių, nedelsiant suduoti smūgį – ir taip įsivelti į pasaulinį karą, rašoma „The Independent“.

REKLAMA

Japonija yra ilgalaikė NATO narė, o tai reiškia, kad svetimos šalies išpuolis būtų laikomas išpuoliu prieš visas aljanso šalis. Savaime suprantama, kad kitos šalys-narės bus priverstos atitinkamai reaguoti.

Tokijus paskelbtų karą Pchenjanui nepaisant to, ar Kim Jong Uno planuose buvo paleisti raketą į žemyninę Japonijos dalį, ar tai tebūtų fatališka klaida. JAV surengtų kontrataką, kurios metu galimai būtų panaudotas branduolinis ginklas ar kitoks tikslinis smūgis.

Ekspertai baiminasi, kad tai reikštų naujo pasaulinio karo pradžią, nes Kinija gali įsitraukti į konfliktą Šiaurės Korėjos pusėje.

REKLAMA
REKLAMA

Japonija būtų buvusi priversta skelbti karą

Nerimas dėl globalaus karo išaugo po to, kai Pchenjanas paleido raketą (numanomai „Hwasong-12“), kuri nukrito vandenyse šalia Japonijos šiaurinės Hokaido salos.

REKLAMA

Kim Jong Unas paleido vidutinio nuotolio raketą nepaisant JAV perspėjimų, kad Šiaurės Korėja pajus „ugnį ir įniršį“ jeigu ši šalis dar paleis raketas į Japonijos pusę.

„Tai labai rimta. Daugelis karų prasideda netyčia, ne iš anksto suplanavus, o jeigu šios raketos būtų nukritusios ant Japonijos, šį rytą neabejotinai pabustume kare“, – leidiniui pasakojo profesorius Anthony Gleesas, Bekingemo universiteto saugumo ekspertas.

„Aš manau, kad Japonija būtų priversta skelbti karą Šiaurės Korėjai. Tai būtų suvokiama, kaip Japonijos puolimas. Japonija yra NATO valstybė. Įsipareigojimai yra privalomi, tai nėra pasirinkimo klausimas. Mes žinome, kad JAV yra Japonijos saugumo garantas. Net jeigu atsako metu būtų panaudota konvencinė ginkluotė, tai išsivystytų labai greitai“, – pasakojo A. Gleesas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak eksperto, tai buvo neapgalvotas, pavojingas Šiaurės Korėjos žingsnis, o pasaulis gali džiaugtis, kad šio išpuolio metu niekas Japonijoje nežuvo.

Šiaurės Korėja rodo savo galią

Vašingtone įsikūrusio „Amerikos progreso centro“ analitikas Adamas Mountas pareiškė CNN, kad Šiaurės Korėja paleido raketą siekiant įrodyti, kad režimas yra pajėgus atlaikyti bet kokį JAV spaudimą.

„Jie peržengia liniją po linijos siekiant įrodyti, kad šioje naujoje realybėje jūs turite tai pripažinti ir žiūrėti į mus kitaip, – aiškino A. Muontas. – Aš manau, kad tai yra gana aiškus signalas, kad jie daugiau nesiruošia paklusti JAV“.

Japonijos premjeras Shinzo Abe išpuolį pavadino „precedento neturinčia ir siaubinga grėsme“ šalies saugumui. Po 40 minučių pokalbio telefonu abiejų šalių lyderiai sutarė sušaukti JT Saugumo Tarybos posėdį, kuriame būtų galima aptarti situaciją.

Paleista raketa buvo trečioji praskridusi virš Japonijos teritorijos. Pirmąją Šiaurės Korėja paleido 1998 metais, o antroji buvo paleista 2009, nors tuomet Pchenjanas teigė, kad tai buvo „palydovai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų