REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Technologijų genijus Pavelas Durovas 2013-aisiais įkūrė „Telegram“, tai pačiais metais anksčiau Rusijos saugumas faktiškai viešai atėmė iš jo didžiausią Rusijos socialinį tinklą „Vkontakte“. Dabar jis vėl susidūrė su cenzūros pavojumi ir perspėja, kad norint draudimais nugalėti ekstremizmą internete teks blokuoti jį visą.

Technologijų genijus Pavelas Durovas 2013-aisiais įkūrė „Telegram“, tai pačiais metais anksčiau Rusijos saugumas faktiškai viešai atėmė iš jo didžiausią Rusijos socialinį tinklą „Vkontakte“. Dabar jis vėl susidūrė su cenzūros pavojumi ir perspėja, kad norint draudimais nugalėti ekstremizmą internete teks blokuoti jį visą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Telegram“ yra viena populiariausių susirašinėjimo programų Rusijoje, sparčiai populiarėjanti visame pasaulyje ir itin gerai vertinama kritikų dėl savo saugumo ir funkcijų. „Telegram“ yra žinomas, kaip atviro kodo ir nepriklausoma susirašinėjimo programa, turinti ir „susinaikinančių“ bei „koduotų“ pokalbių kambarių galimybes.

REKLAMA

Viešojoje erdvėje dažnai pasigirsta nuomonės dėl socialinių tinklų ar „bendravimo programų“, taip pat tinklapių, kaltinamų intelektinės nuosavybės vagystėmis blokavimu ar kitokiu veiklos apribojimu. Pavyzdžiui, po serijos teroro išpuolių Didžiojoje Britanijoje, šios šalies premjerė Theresa May pasiūlė „riboti prieigą socialiniuose tinkluose prie teroristinės informacijos“.

Ne pirmi bandymai blokuoti

Praėjus metams po „Telegram“ atsiradimo Rusijoje, buvo priimtas įstatymas dėl informacijos platinimo organizatorių, prie kurių yra priskiriamos ir pokalbių programėlės. Šie paslaugų tiekėjai turėjo užsiregistruoti Rusijos interneto cenzoriaus „Roskomnadzor“ duomenų bazėje ir saugoti Rusijos teritorijoje perduodamą informaciją apie pranešimus (tačiau ne patį jų turinį) pusę metų. Pirmasis oficialus „informacijos platintojas“ Rusijoje – „Vkontakte“, kurį, kaip pats pripažino P. Durovas, spaudžiant saugumui, buvo priverstas parduoti.

REKLAMA
REKLAMA

Dar 2015-aisiais Rusijos Dūma pasiūlė blokuoti „Telegram“, nes „paslauga naudojasi teroristai“. Atsakydami į tai „Telegram“ administratoriai pradėjo aktyvią kovą su teroristiniais „Islamo valstybės“ šalininkais tinkle. Tačiau pats įkūrėjas tuo metu aiškiai davė suprasti, kad saugos tarnybos nesitikėtų gauti duomenų šifravimo kodo ar asmeninių vartotojų duomenų (vėliau jis pareiškė, kad jį spaudė FTB). Tuomet Rusijos Dūmoje pradėta kalbėti apie pokalbių kanalų apribojimą – po pusantrų metų bus pradėta siūlyti visiškai atsisakyti anonimiškumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar Rusijos įstatymai iš „messengerių“ reikalauja ne tik registruoti savo veiklą Rusijoje, tačiau ir pateikti saugumo tarnyboms šifravimo raktą; o nuo 2018-ųjų liepos bus privaloma pusmetį saugoti visus vartotojų susirašinėjimus.

Leidinys „Meduza“ pastebi, kad oficialiai Rusijoje užregistruota tik „Mail.ru agent“ pokalbių programa. Kodėl tokių veiksmų nėra imamasi prieš „WhatsApp“, „Viber“ ar „Skype“, nėra aišku, manoma, kad tam įtakos gali turėti Rusijos saugumas, kurio kreipimosi į cenzūros tarnybą reikia formaliai tyrimo pradžiai.

REKLAMA

Šifravimas jau kasdienybė

Birželio 23-ąją „Roskomnadzor“ vadovas Aleksandras Žarovas per žiniasklaidą kreipėsi į P. Durovą. Atvirame laiške išsakytas ultimatumas ir idėja, kad „nepakeičiamų nėra“. „Telegram“ įkūrėjas į tai atsakė, kad blokuoti „Telegram“ tinklą yra beprasmiška, nes yra daug kitų tinklų, kurie net populiaresni už „Telegram“, o taip pat nėra registruoti Rusijoje.

Vėliau prasidėjo tikra vieša kova, kurios metu buvo apsikeista tūžmingais pranešimais, tačiau nė viena iš pusių nėra linkusi nusileisti. Manoma, kad „Roskomnadzor“ netrukus blokuos „Telegram“ veiklą Rusijoje.

REKLAMA

P. Durovas priminė, kad „Telegram“ nors ir buvo „slaptų pokalbių kambarių“ technologijos pionieriais, tačiau dabar tokias paslaugas teikia ir daug populiaresnį „WhatsApp“ bei „Viber“, netgi standartiniai „Apple iMessage“ ir „Facebook Messenger“.

Anot paslaugos įkūrėjo, „Telegram“ blokavimas sumažins teroristų ir narkotikų prekeivių galimybių komunikuoti: „jie paprasčiausiai pasirinks kitus „messengerius“ arba naudosis VPN“.

Jis taip pat atmetė saugumo kaltinimus dėl to, kad „Telegram“ prisidėjo prie teroro išpuolių Sankt Peterburge organizavimo“. P. Durovo teigimu, šifruotas kanalas yra visiems vienodas, o teroro išpuolių tikimybės užblokavus programėles nesumažės. „Kaip parodė įvykiai Paryžiuje, užtenka vienkartinio telefono ir poros SMS žinučių“, - teigė P. Durovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Irane – pagrindinė žiniasklaidos priemonė

Kiek netikėtai ši programa didžiausią savo vartotojų kiekį turi Irane. Šioje valstybėje yra draudžiama prieiga prie „Facebook“ ar „Twitter“, todėl gyventojai noriai perėjo prie „atgimusio IRC“. Šiame tinkle jie praleidžia vidutiniškai po 2 valandas per dieną. Viso tinklu per mėnesį nors sykį naudojasi net 40 mln. gyventojų (iš 80 mln.) – daugeliui tai pagrindinis naujienų šaltinis.

2015-aisiais buvo bandyta blokuoti tinkle, tačiau tai užtruko vos savaitę ir baigėsi iki šiol trunkančiomis „paliaubomis”. Valstybės tarnybos vis dar kažko reikalauja, „Telegram” vis dar nesutinka vykdyti nurodymų.

REKLAMA

Šiuo metu Rusijoje yra blokuojami: opozicijos puslapiai “grani.ru”, “kasparov.ru”, “ex.ru”, “Zello” komunikacijos programa, aktyviai naudota įvairių protesto akcijų, taip pat neramumų Ukrainoje, metu, verslo kontaktų tinklapis „LinkedIn“, kuris atsisakė dirbti Rusijos teritorijoje ir pateikti savo klientų duomenis. Praėjusią savaitę Rusijoje kilo skandalas, kai paaiškėjo, kad per klaidą interneto tiekėjams buvo nurodyta blokuoti „Google“ paieškų tarnybą.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų