REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anglijos šiaurės vakariniame Mančesterio mieste mažiausiai 22 žmonės žuvo per teroristinį sprogdinimą JAV popmuzikos žvaigždės Arianos Grande koncerte, antradienį pranešė policija. Dėl išpuolio atsakomybę prisiėmė ISIS.

Anglijos šiaurės vakariniame Mančesterio mieste mažiausiai 22 žmonės žuvo per teroristinį sprogdinimą JAV popmuzikos žvaigždės Arianos Grande koncerte, antradienį pranešė policija. Dėl išpuolio atsakomybę prisiėmė ISIS.

REKLAMA

Policija nurodė 21 val. 33 min. Grinvičo (antradienį 0 val. 33 min. Lietuvos) laiku gavusi pranešimą apie sprogimą 21 tūkst. vietų Mančesterio arenoje. Įvykio liudininkai sakė, kad „galingas, į bombos sprogimą panašus trenksmas“ pasigirdo areno fojė baigiantis koncertui.

Kas yra žinoma:

  • Pranešama, kad sprogimas nugriaudėjo šalia pastato, kuomet žmonės pradėjo eiti prie išėjimo.
  • Mančesterio policija buvo iškviesta 22:35 vietos laiku (00:35 Lietuvos laiku).
  • Pranešama apie 22 aukas, tarp jų yra vaikų.
  • 59 asmenys patyrė sužalojimus, iš jų 16 vaikų.
  • Premjerė Theresa May pranešė, kad policija tai vertina kaip „siaubingą teroro išpuolį“.
  • Atsakomybę prisiėmė ISIS.
  • Tai daugiausiai aukų nusinešęs išpuolis Didžiojoje Britanijoje nuo 2005-ųjų liepą įvykdytų išpuolių metro.
  • Policija paskelbė, kad tai buvo mirtininko išpuolis, tačiau jo tapatybė nėra atskleidžiama
  • Liudininkai skelbia, kad įvykio vietoje matyti varžtai ir metalo gabalai, kuriais buvo prikimšta bomba bei jautėsi sprogmenų kvapas.
  • Didžiojoje Britanijoje vyksiančių išankstinių rinkimų kampanijas sustabdė visos partijos.
  • Buvo evakuotos šalia esanti Victoria traukinių stotis, apribotas traukinių judėjimas.

„Iki šiol patvirtinta 22 žmonių žūtis, dar apie 60 sužeisti. Tai šiuo metu laikoma teroristiniu incidentu, kol policija gaus kitokios informacijos“, – sakoma policijos pranešime.

Policija patarė žmonėms vengti lankytis netoli Mančesterio arenos. Netoliese esanti Viktorijos traukinių stotis buvo evakuota, visi reisai atšaukti. „Eismo sutrikimai tikėtini iki pat dienos pabaigos“, – sakoma Nacionalinių geležinkelių pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjus kelioms valandoms po numanomos atakos policija parke netoli arenos sunaikino įtartiną daiktą valdomu sprogdinimu. Vis dėlto paaiškėjo, kad ten tebuvo palikti rūbai, nurodė pareigūnai.

REKLAMA

Į nelaimės vietą buvo pasiųsta daugybė greitosios pagalbos automobilių ir sprogmenų ekspertų grupė. Miesto gyventojai priėmė į savo namus nakvoti koncerto klausytojus, įstrigusius mieste, kai buvo sustabdytas traukinių eismas.

Britanijos premjerė Theresa May pasmerkė „piktinančią teroristinę ataką“. „Visos mūsų mintys su aukomis ir paveiktų žmonių šeimomis“, – sakoma jos pranešime.

Atsakomybės neprisiėmė niekas

Šis išpuolis yra daugiausiai gyvybių nusinešusi ataka Britanijoje nuo 2005 metų.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už ataką, bet dėl Mančesteryje nugriaudėjusio sprogimo internete džiūgavo džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS), kontroliuojančio Irako Mosulą ir Sirijos Rakos miestą, šalininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pranešė džihadistų tinklalapius stebinti organizacija „SITE Intelligence Group“, vienas jų parašė: „Tegu jie paragauja to, ką patiria bombarduojami ir deginami silpni žmonės Mosule ir (Rakoje).“

Britanijoje jau anksčiau buvo paskelbtas antro aukščiausio lygio teroro išpuolių pavojus, rodantis, kad atakų tikimybė yra labai didelė.

Nustatė Mančesterio sprogdintojo tapatybę

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May antradienį nurodė, kad policija ir saugumo pareigūnai jau preliminariai nustatė numanomo mirtininko sprogdintojo, surengusio ataką per koncertą Anglijos šiauriniame Mančesterio mieste, tapatybę, bet kol kas jos neaskleis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ši ataka išsiskiria piktinančiu, šlykščiu bailumu“, – pareiškė vyriausybės vadovė.

Liudininkai: sprogimas bloškė prasidėjus paskutinei dainai

Lidso mieste gyvenantis Gary Walkeris sakė BBC radijo 5-ajam kanalui, kad per sprogimą skeveldra jam pataikė į koją, o jo žmona buvo sužeista į pilvą, kai jie laukė iš koncerto išeinančių savo dukrų.

„Išgirdome, kaip prasidėjo paskutinė daina, tada staiga blykstelėjo didžiulis žybsnis, pasigirdo trenksmas ir pasklido dūmai“, – sakė vyras.

Mančesterio arena nurodė, kad sprogimas įvyko „šalia pastato, viešoje erdvėje“.

Koncerte buvusi aktorė Isabel Hodgins sakė televizijai „Sky News“: „Visus buvo apėmusi panika, ant laiptų kilo spūstis.“ „Kai mes ėjome lauk, koridorius buvo pilnas, atsidavė degėsiais, buvo gana daug dūmų“, – pridūrė ji.

REKLAMA

„Tai tiesiog sukrečiama; jaučiamės smarkiai sukrėsti. Mums tiesiog pasisekė, kad saugiai ištrūkome“, – sakė aktorė.

A.Grande yra palūžusi

23 metų A.Grande nėra žinoma dėl kokių nors politinių pažiūrų, o į jos koncertus daugiausiai renkasi paaugliai ir vaikai. „Palūžusi, – po šio išpuolio dainininkė parašė „Twitter“. – Reiškiu užuojautą iš pačių širdies gelmių. Neturiu žodžių.“

Koncertas Mančesteryje buvo trečias per A.Grande gastroles „The Dangerous Woman Tour“. Dainininkė per jį reklamuoja savo trečiąjį studijinį albumą „Dangerous Woman“.

A.Grande pirmąkart išgarsėjo 2010 metais, vaidindama televizijos vaikams „Nickelodeon“ komiškame seriale „Victorious“.

REKLAMA

23 metų A.Grande vėliau vaidino keliuose serialuose, įskaitant „iKarli“ (iCarly) ir pradėjo solinę karjerą.

Jos turas prasidėjo vasarį Finikse. Po koncerto Mančesteryje turėjo įvykti dar keli atlikėjos pasirodymai Europos šalyse, įskaitant Belgiją, Lenkiją, Vokietiją, Šveicariją ir Prancūziją. Toliau A.Grande turas turėtų persikelti į Ameriką ir Aziją.

Mančesteris yra 260 km į šiaurės vakarus nutolęs nuo Londono. Miestą 1996 metais sukrėtė Airių respublikonų armijos (IRA) surengtas sprogdinimas, per kurį nukentėjo didelė dalis Mančesterio centro. Nors gyvybių šis incidentas nepareikalavo, buvo sužeista per 200 žmonių.

Užsienio reikalų ministras pareiškė užuojautą dėl išpuolio Mančesteryje

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius laiške pareiškė užuojautą Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretoriui Borisui Johnsonui dėl Mančesteryje gegužės 23 dieną įvykdyto ir daugybės nekaltų žmonių gyvybių bei sužalojimų pareikalavusio teroristinio išpuolio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Smerkiame šį teroro aktą ir reiškiame solidarumą su Jungtinės Karalystės žmonėmis ir vyriausybe. Aktyviai tęsime bendradarbiavimą su Jungtine Karalyste ir tarptautine bendruomene kovojant su terorizmu. Stiprybės visiems nukentėjusiems nuo šio šiurpaus išpuolio“, – laiške rašo ministras L. Linkevičius.

Užsienio reikalų ministerija susisiekė su ambasada Jungtinėje Karalystėje dėl išpuolio Mančesteryje. Šiuo metu neturima duomenų, kad per išpuolį būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.

Nelaimės atveju Lietuvos piliečiai gali kreiptis į Užsienio reikalų ministeriją visą parą veikiančiu telefonu +370 5 236 2444 arba el. paštu [email protected].

REKLAMA

Ryšio operatoriai kompensuos skambučius ir žinutes Jungtinėje Karalystėje esantiems lietuviams

„Esame sukrėsti dėl išpuolio Mančesteryje ir suprantame mūsų klientų norą susisiekti su artimaisiais. Todėl gegužės 23-iąją „BITĖ Lietuva“ kompensuos skambučius ir SMS visiems klientams, kurie dabar yra Jungtinėje Karalystėje ir skambina į Lietuvą ar priima skambučius iš Lietuvos.“

Dėl teroristinio išpuolio Mančesteryje „Telia“ kviečia susiekti su savo artimaisiais Jungtinėje Karalystėje ir Lietuvoje. Nuo šiandien 00:00 val. iki 23:59 val. visi fiksuoto ir mobiliojo ryšio skambučiai bei SMS žinutės iš Lietuvos į Jungtinę Karalystę, ten priimti skambučiai iš Lietuvos bei mobiliojo ryšio skambučiai iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą yra nemokami. Užjaučiame nukentėjusius ir jų artimuosius.

REKLAMA

Po sukrečiančio išpuolio Mančesterio arenoje, Lietuvos mobiliojo ryšio lyderė „Tele2“ kompensuos skambučius ir trumpąsias žinutės visoje Jungtinėje Karalystėje. „Tele2“ kompensuos skambučius ir SMS visiems, kas iš Jungtinėje Karalystėje esančių lietuviškų „Tele2“ numerių skambina į Lietuvą ar priima skambutį iš Lietuvos.

Kompensacijos galioja visiems klientams, įskaitant ir išankstinio mokėjimo paslaugos PILDYK vartotojus. Kompensacijos bus taikomos už skambučius ir žinutes nuo gegužės 23 d. 00.01 val. iki tos pačios dienos vidurnakčio Lietuvos laiku. Šių paslaugų kaina bus išskaičiuota iš artimiausios sąskaitos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų