REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau kaip 200 tūkst. vartotojų paveikusios precedento neturinčios kibernetinių atakų bangos padariniai gali dar labiau paaštrėti pirmadienį, prasidedant naujai darbo savaitei, perspėjo Europos ir Didžiosios Britanijos policijos bei saugumo agentūros.

Daugiau kaip 200 tūkst. vartotojų paveikusios precedento neturinčios kibernetinių atakų bangos padariniai gali dar labiau paaštrėti pirmadienį, prasidedant naujai darbo savaitei, perspėjo Europos ir Didžiosios Britanijos policijos bei saugumo agentūros.

REKLAMA

Po didžiausios kada nors surengtos vartotojų duomenis užšifruojančių viruso atakos, pasireiškusios daugiau kaip 150 valstybių, pradėta tarptautinė kaltininkų paieška.

Penktadienį prasidėjusi ataka smogė daugybei vartotojų – pradedant bankais, baigiant ligoninėmis ir vyriausybinėmis institucijomis. Nusikaltėliai pasinaudojo JAV IT milžinės „Microsoft“ senesnių operacinių sistemų žinomomis saugumo spragomis.

Tarp nukentėjusiųjų buvo JAV siuntų milžinė „FedEx“, Europos automobilių fabrikai, Ispanijos telekomunikacijų milžinė „Telefonica“, Britanijos nacionalinė sveikatos apsaugos tarnyba (NHS) ir Vokietijos geležinkelių bendrovė „Deutsche Bahn“.

REKLAMA
REKLAMA

Europolo vykdomasis direktorius Robas Wainwrightas sakė, kad padėtis gali pablogėti pirmadienį, kai daug darbuotojų po savaitgalio grįš į biurus ir įsijungs kompiuterius.

REKLAMA

„Dar niekada nesame matę nieko panašaus“, – Europos Sąjungos policijos agentūros vadovas sakė Britanijos televizijai ITV ir pridūrė, kad atakos mastas „neturi precedento“.

R.Wainwrightas pažymėjo, kad kibernetinės atakos yra „besivystanti grėsmė“.

„Man neramu, kad skaičiai toliau didės, kai žmonės pirmadienį ateis į darbą ir įsijungs savo kompiuterius“, – sakė jis.

Panašių nuogąstavimų išsakė Britanijos nacionalinis kibernetinio saugumo centras: „Prasidedant naujai darbo savaitei tikėtina, kad Jungtinėje Karalystėje ir kitur gali vėl pasireikšti išpirkos reikalaujantis virusas, galbūt reikšmingu mastu.“

REKLAMA
REKLAMA

5,5 tūkst. darbuotojų turintis Prancūzijos „Renault“ fabrikas šalies šiaurėje esančiame Duė mieste, viena svarbiausių automobilių gamyklų šalyje, dėl šios atakos pirmadienį neatsidarys, naujienų agentūrai AFP sakė informuoti šaltiniai.

„Oi, jūsų failai buvo užšifruoti!“

Atakos aukų kompiuterių ekranuose įsižiebdavo pranešimas, reikalaujantis sumokėti sumą bitkoinais, atitinkančią 300 JAV dolerių arba 275 eurus.

„Oi, jūsų failai buvo užšifruoti!“ – skelbia pranešimo užrašas.

Žinutėje reikalaujama sumokėti reikalaujamą sumą per tris dienas, nes kitaip ji bus padvigubinta, o jeigu išpirka nebus gauta per savaitę, paveikti failai esą bus ištrinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bitkoinai, plačiausiai pasaulyje vartojama virtualioji valiuta, leidžia atlikti anoniminius lėšų pervedimus, naudojant aukšto lygio šifru apsaugotus kodus.

Ekspertai ir vyriausybės perspėjo nevykdyti nusikaltėlių reikalavimų, o R.Wainwrightas sakė, kad iki šiol sumokėjo tik nedaugelis nukentėjusiųjų.

Kompiuterinio saugumo bendrovė „Digital Shadows“ sekmadienį nurodė, kad atakos organizatorių nurodytais adresais buvo pervesta suma, atitinkanti maždaug 32 tūkst. dolerių (29,4 tūkst. eurų).

Manoma, kad nusikaltėliai pasinaudojo kompiuterine programa, sukurta JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) ir vėliau nutekintos kartu su dideliu kiekiu kitos medžiagos, nurodė Maskvoje įsikūrusios kompiuterinio saugumo bendrovės „Kaspersky Lab“ ekspertai.

REKLAMA

Balandį kompiuterinių įsilaužėlių grupuotė „Shadow Brokers“ išleido žalingą programą, esą išnaudojančią saugumo spragą, apie kurią kalbama nutekintuose NSA failuose, nurodė „Kaspersky“.

Pasak Europolo, ši ataka yra unikali, nes failus šifruojanti programa buvo sujungta su kompiuteriniu kirminu. Taigi, kai užkrečiamas kuris nors vienas kompiuteris, žalinga programa skenuoja visą vidinį tinklą, prie kurio jis yra prijungtas, ir užkrečia kitas pažeidžiamas sistemas.

Dėl šios priežasties virusas išplito greičiau negu per ankstesnes, mažesnio masto atakas, per kurias būdavo panaudojamos vartotojų failus šifruojančios programos.

„Microsoft“ nurodė, kad padėtis yra „skausminga“ ir kad bendrovė imasi „visų įmanomų veiksmų mūsų klientams apsaugoti“.

REKLAMA

Bendrovė išleido instrukcijas, kaip vartotojai gali apsaugoti savo sistemas, taip pat atliko labai neįprastą žingsnį – pakartotinai išleido kovą išleistus saugumo spragas naikinančius sistemų atnaujinimus, skirtus „Windows XP“ ir kitoms senesnėms operacinėms sistemoms.

„Kaspersky“ saugumo analitikas Vicente Diazas (Visentė Diasas) sakė, kad didžiosios bendrovės savaitgalį tikriausiai įdiegė šiuos atnaujinimus, bet mažesnėms įmonėms, neturinčioms specializuotų IT saugumo skyrių, gresia nukentėti nuo tolesnių kibernetinių atakų.

„Ši žalingos programinės įrangos banga daugelio žmonių atžvilgiu buvo suvaldyta, bet padėtis gali pasikeisti per kelias ateinančias valandas, jeigu užpuolikai išleis kitą (viruso) versiją“, – jis sakė AFP.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bankai, traukiniai ir automobiliai

Kompiuterinio saugumo bendrovė „Symantec“ pažymėjo, kad per šią ataką labiausiai buvo paveiktos organizacijos Europoje.

Europolo vadovas R.Wainwrightas sakė, kad nukentėjo keli tik keli Europos bankai, nes finansų institucijos jau yra pasimokius iš „skausmingos patirties, kai jos tapdavo pagrindiniais kibernetinio nusikalstamumo taikiniais“.

Rusijos vidaus reikalų ministerija nurodė, kad naujasis virusas paveikė dalį jos kompiuterių. Taip pat buvo atakuojama šalies bankų sistema, nors jokios žalos nebuvo patirta, ir šalies geležinkeliai.

„Renault“ buvo priversta stabdyti gamybą savo įmonėse Prancūzijoje, Slovėnijoje ir Rumunijoje. „FedEx“ savo ruožtu nurodė, kad „kiek įmanoma greičiau atliks žingsnių padėčiai atitaisyti“.

REKLAMA

Vokietijos geležinkelių operatorė „Deutsche Bahn“ pranešė, kad ši ataka paveikė stočių informacines švieslentes, bet nesutrikdė traukinių reisų.

Anglijos NHS informavo, kad ataka paveikė 47 sveikatos apsaugos organizacijas, o sekmadienio popietę septynios ligoninės vis dar nukreipdavo į kitas įstaigas pacientus, kuriems buvo reikalinga greitoji pagalba.

Kaip pranešama, nuo atakos nukentėjo universitetai Kinijoje, Italijoje ir Graikijoje.

Italijoje susitikę Didžiojo septyneto (G-7) finansų ministrai pažadėjo vienytis kovai su kibernetiniu nusikalstamumu, nes ši rykštė kelia didėjančią grėsmę ekonomikoms, o pastangos ją įveikti turi būti laikomos prioritetu.

Planuojama, kad ši grėsmė taip pat bus aptarta per ateinantį mėnesį vyksiantį G-7 viršūnių susitikimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų