REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Donaldo Trumpo bandymas inscenizuoti perversmą ir nuversti demokratiją yra neišvengiama, rašoma „The Independent“, kuris cituoja vieną žymiausių istorikų pasaulyje, profesorių Timothy Snyderį.

Donaldo Trumpo bandymas inscenizuoti perversmą ir nuversti demokratiją yra neišvengiama, rašoma „The Independent“, kuris cituoja vieną žymiausių istorikų pasaulyje, profesorių Timothy Snyderį.

REKLAMA

Jeilo universiteto profesoriaus teigimu, JAV prezidentas jau dabar rodo „fašistines“ tendencijas ir gali linkti į naują politinę sistemą, kuri jau nesirems jokiais rinkimais.

Donaldas Trumpas populiarumą auginsis Erdogano metodais?

Paprašytas paaiškinti, ką jis galvoja apie galimą D. Trumpo bandymą pakartoti A. Hitlerio veiksmus perimant visišką kontrolę šalyje paskelbus nepaprastąją padėtį, profesorius T. Snyderis leidiniui „Salon“ atsakė: „Aš manau, kad tai yra beveik neišvengiama, kad jis tai išbandys. Priežastis? Aš manau, kad konvenciniai būdai išlaikyti populiarumą jam neveikia.“

Anot profesoriaus, respublikonams 2018-ieji neatrodys labai gerai vertinant per tradicinės politikos prizmę. „Konvenciniai būdai išlaikyti populiarumą ar legitimumą šioje šalyje yra turėti strategiją, auginti populiarumo reitingus ir kažkiek rinkimų,“ – aiškino profesorius.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai reiškia, jie gali būti susivilioję naujos politikos būdais, tokiais, kurie nepriklauso nuo tradicinės politikos ir rinkimų ciklo,“ – pasakojo T. Snyderis.

REKLAMA

Nepaisant savo įsitikinimų, kad D. Trumpas imsis priemonių išsaugoti savo vietą, profesorius T. Snyderis pareiškė, kad JAV gali būti pakankamai stiprios, kad atlaikytų nelegalų bandymą perimti demokratijos kontrolę.

„Mano vidinis jausmas sako, kad D. Trumpas ir jo administracija pabandys tai, ir tai nesuveiks, – pareiškė jis. – Net ne todėl, kad mes esame kažkokie nuostabūs, tačiau todėl, kad mes turime šiek tiek laiko tam pasirengti. Aš taip pat manau, kad yra pakankamai žmonių ir valdžios struktūrų, kurie taip pat apie tai pamąstė, ir nebūtinai prie to prisidės“.

REKLAMA
REKLAMA

Demonstravo polinkį į fašistines idėjas

Profesorius taip pat pareiškė, kad D. Trumpas jau ne sykį pademonstravo „fašistines“ tendencijas, įskaitant atvirą melą, viešą savo priešų įvardijimą ir oponentų pašalinimą iš rinkimų konkurencinės kovos – kažką, ką jis įvardijo kaip „neperdedant, visai kaip 1920-ais ar 1930-ais” metais.

Jis pridūrė: „Mano požiūriu, jo veiksmuose yra aiškių fašistinių veiksmų. Konfrontacija kaktomuša su tiesa yra fašistinės pasaulėžiūros centre. Bandymas atšaukti Apšvietą naikinant institucijas, yra fašizmas. Ar jis pats tai suvokia ar ne, yra kitas klausimas, tačiau tai yra tai, ką darė fašistai.“

„Jie sakė: Negalvokite apie faktus, negalvokite apie logiką, vietoje to mąstykite mistinių sąjungų ir jungčių tarp mistinio lyderio ir liaudies projekcijomis. Tai yra fašizmas. Įžvelgiame mes jį ar ne, mėgstame tai ar ne, užmirštame tai ar ne, tai vistiek yra fašizmas,“ – pasakojo leidiniui T. Snyderis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų