REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusų povandeninis „Dmitrij Donskoj“ iš savo nuolatinės bazės Šiaurės jūroje atplaukia į Baltijos jūros regioną, praneša „Izvestija“. Anot leidinio pašnekovų, povandeninis laivas dalyvaus Sankt Peterburge vyksiančioje karinėje jūrų parodoje MVMS-2017.

Rusų povandeninis „Dmitrij Donskoj“ iš savo nuolatinės bazės Šiaurės jūroje atplaukia į Baltijos jūros regioną, praneša „Izvestija“. Anot leidinio pašnekovų, povandeninis laivas dalyvaus Sankt Peterburge vyksiančioje karinėje jūrų parodoje MVMS-2017.

REKLAMA

„Dmitrij Donskoj“, rusų TK-208 „Typhoon“ tipo povandeninis laivas, yra didžiausias pasaulyje. Povandeninį laivą lydės sunkusis raketinis kreiseris „Petr Velikij“.

Laivų dislokavimas Sankt Peterburge yra numatytas šių metų vasarą. Oficialiai yra skelbiama, kad laivai turėtų dalyvauti Tarptautiniame kariniame jūrų salone (MVMS-2017) ir Karinio jūrų laivyno dienos minėjime.

Pasak „Izvestija“ šaltinių Rusijos laivyne, sprendimas dėl laivų perkėlimo jau priimtas, tačiau dar nėra gautas Vladimiro Putino „palaiminimas“. Atitinkamas sprendimas bus priimtas, tačiau „dar reikia patikslinti procedūros kaštus“.

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinė karinė jūrų paroda Sankt Peterburge prasidės birželio 28-ąją ir tęsis iki liepos 2-osios. Anot leidinio, parodos organizatoriai tikisi, kad „pačių didžiausių karo laivų dislokavimas renginyje padės pagerinti jo įvaizdį“.

REKLAMA

Didžiausias povandeninis laivas

„Typhoon“ klasės laivas yra vadinamas vienu iš unikaliausių rusų karo laivų. Jo ilgis yra 173 metrai, plotis – 23 metrai. Toks dydis leidžia laivo denyje apsisukti sunkvežimiui „Kamaz“.

Laivo priekyje buvo išdėstytos 20 pačių galingiausių raketų RSM-52 (skelbiama, kad vadovaujantis JAV ir Rusijos sutartimi, jos buvo sunaikintos). Šios karo mašinos gali turėti iki 10 branduolinių galvučių.

Dėl savo išskirtinio dydžio ir smogiamosios galios šie laivai Vakaruose yra pavadinti kaip „Typhoon“.

Laivas taip pat yra naudojamas naujos ginkluotės išbandymuose. Būtent „Dmitrij Donskoj“ įvykdė pirmuosius naujausių Rusijos balistinių raketų „Bulava“ bandymus.

REKLAMA
REKLAMA

Supergalingas rusų atominis povandeninis laivas atplaukia į Baltijos jūrą (nuotr. YouTube)

Vienintelis laivas, kuris gali vykdyti parodomąsias misijas

Sankt Peterburgo gubernatoriaus patarėjas, povandeninių laivų jūreivių klubo pirmininkas, kapitonas Igoris Kurdinas leidiniui „Chartija 97“ pasakojo, kad „Dmitrij Donskoj“ – vienintelis povandeninis laivas, kurį galima naudoti visuomeninės ar politinėms reikmėms, nepažeidžiant karinės parengties planų.

TK-208 nevykdo nuolatinės karinės tarnybos strateginėse branduolinėse pajėgose ir todėl gali vykdyti parodomąsias funkcijas.

„Dėl savo dydžių ir Baltijos jūros gylio „Dmitrij Donskoj“ Kronštadą pasieks jūros paviršiumi, – paaiškino I. Kudrinas. – Savu laiku Rusija vienašališkai pripažino Baltijos jūrą nebranduoline zona. Todėl atominių kreiserių pasirodymas Baltijos jūroje turėtų būti suderintas su visomis regiono šalimis. Kiek aš žinau, šis klausimas jau išspręstas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Zapad“ grėsmė

Šių metų rugsėjį Minskas ir Maskva surengs dideles strategines karines pratybas „Zapad 2017“, per kurias Baltarusijoje vyksiančiuose manevruose dalyvaus apie 3 000 Rusijos karių.

Žvalgyba „Zapad“ įvardija pagrindiniu iššūkiu Lietuvos nacionaliniam saugumui 2017 metais.

Anot pareigūnų, per anksčiau vykusias „Zapad“ pratybas treniruotasi okupuoti pietinę Lietuvos dalį, taip NATO valstybėms užkertant vienintelį sausumos kelią į Baltijos šalis. Rusija taip pat kaltinta nepateikusi realių skaičių apie šiose pratybose dalyvavusius karius ir techniką.

Pastarąjį kartą pratybos „Zapad“ vyko 2013 metais. Anot Maskvos ir Minsko, tąsyk pratybose dalyvavo apie 10 tūkst. karių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų