REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pirmadienį – ketvirtą opozicijos deputatų sėdimojo streiko dieną – stengėsi spręsti dėl biudžeto ir planų apriboti žiniasklaidos prieigą prie parlamento kilusią politinę krizę.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pirmadienį – ketvirtą opozicijos deputatų sėdimojo streiko dieną – stengėsi spręsti dėl biudžeto ir planų apriboti žiniasklaidos prieigą prie parlamento kilusią politinę krizę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Varšuvoje ir kitose šalies vietose tūkstančiai demonstrantų nuo penktadienio protestuoja prieš valdančiosios dešiniojo sparno partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) veiksmus, kuriuos laiko nedemokratiškais.

REKLAMA

Penktadienį pasipiktinę 2015 metų spalį į valdžią atėjusios PiS vyriausybe dešimtys opozicijos deputatų užėmė pagrindinę parlamento salę, o protestuotojai blokavo įėjimus į pastatą.

Tūkstančiai protestuotojų, susibūrusių į judėjimą „Demokratijos gynimo komitetas“, iki vėlaus sekmadienio vakaro mitingavo prie parlamento ir reiškė paramą opozicijos deputatams.

Mažesnis vyriausybės šalininkų mitingas įvyko prie prezidentūros rūmų.

Krokuvoje sekmadienį policija išvedė protestuotojus, kurie gulėjo ant žemės ir neleido važiuoti įtakingo PiS lyderio Jaroslawo Kaczynskio automobiliui. Jis buvo atvykęs aplankyti savo brolio dvynio, per lėktuvo katastrofą Rusijoje 2010 metais žuvusio prezidento Lecho Kaczynskio kapo.

REKLAMA
REKLAMA

A.Duda, kuris ragino laikytis rimties, sekmadienį pradėjo tarpininkavimo derybas su opozicijos lyderiais.

Pirmadieniui prezidentas suplanavo susitikimus su J.Kaczynskiu ir parlamento pirmininku Mareku Kuchcinskiu.

Opozicijos lyderiai po derybų su A.Duda žurnalistams sakė, kad reikalavo atšaukti siūlomus apribojimus žiniasklaidai.

J.Kaczynskis užsiminė, kad jo partija yra pasirengusi aptarti naujas taisykles su žurnalistais, o oficialioji naujienų agentūra PAP citavo šaltinį vyriausybėje, sakiusį, kad jam minimos priemonės nepatinka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Neteisėtas“ balsavimas dėl biudžeto

Opozicijos parlamentarai taip pat ragino surengti naują parlamento balsavimą dėl kitų metų biudžeto, kuris, jų teigimu, buvo patvirtintas neteisėtai – kitoje parlamento vietoje, opozicijai užėmus pagrindinę salę.

Atėjusi į valdžią PiS sulaukdavo kritikos dėl virtinės prieštaringai vertinamų priemonių, tarp kurių yra žiniasklaidos kontrolės griežtinimas ir pakeitimai dėl Konstitucinio Teismo, nulėmę ginčą su Europos Sąjunga.

Pirmadienis yra paskutinė darbo diena Konstitucinio Teismo pirmininkui Andrzejui Rzeplinskiui, kuris tapo priešinimosi vyriausybei simboliu.

REKLAMA

Klausimas dėl jį pakeisiančio žmogaus tapo dar vienu Teismo ir PiS dominuojamo parlamento nesantaikos obuoliu.

Naujausią opozicijos pasipiktinimo bangą sukėlė PiS planai į parlamento spaudos galeriją įleisti tik po du žurnalistus iš vienos žiniasklaidos priemonės, be to, uždrausti žurnalistams fotografuoti ir filmuoti.

Dėl šių suvaržymų žiniasklaida negalės fiksuoti vaizdų, kai parlamentarai pažeidžia taisykles, pavyzdžiui, balsuoja už nedalyvaujantį kolegą.

PiS teisino planuojamas priemones ir tvirtino, kad nauja žiniasklaidos darbo tvarka siekiama užtikrinti komfortišką darbo aplinką ir deputatams, ir žurnalistams.

REKLAMA

A.Duda pirmadienį taip pat pritarė įstatymui, kuriuo išėjimo į pensiją amžius buvo sumažintas iki 65 metų vyrams ir 60 metų moterims.

Buvusi centristų vyriausybė šį amžių buvo padidinusi iki 67 metų abiem lytims.

Naujasis įstatymas, kuris, pasak opozicijos, pakenks ekonomikai, buvo tarp PiS rinkimų kampanijos pažadų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų