REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį atvyko į Japoniją, kur dalyvaus dvi dienas truksiančiame viršūnių susitikime.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį atvyko į Japoniją, kur dalyvaus dvi dienas truksiančiame viršūnių susitikime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai yra pirmasis šios šalies lyderio vizitas į Didžiojo septyneto (G-7) šalį nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Krymą.

REKLAMA

Prezidentą skraidinęs oro bendrovės „Rossija“ lėktuvas nusileido 16 val. 50 min. vietos laiku Yamaguchi Ube oro uoste vakarų Japonijos pakrantėje. Jis vėlavo dvi valandas ir 40 minučių.

Paspaudęs rankas japonų pareigūnams, V.Putinas ir jo kortežas išvyko į karštųjų versmių kurortą Nagato mieste, iš kurio kilę Japonijos premjero Shinzo Abe protėviai.

Per dvi dienas truksiančias derybas Sh.Abe tikisi padaryti pažangą sprendžiant ilgai užsitęsusį teritorinį ginčą ir mėgins tvirtinti ryšius dėl ekonominių projektų vykdymo. Visgi nemanoma, kad bus padarytas didelis proveržis.

REKLAMA
REKLAMA

Apsilankyti Japonijoje V.Putiną pakvietė Sh.Abe, nors G-7 šalys, tarp jų ir Japonija, yra paskelbusios Rusijai sankcijas. Penktadienį derybos persikels į Tokiją.

„Tai išties neeilinė įvykių raida“, – sakė Jamesas Brownas, knygos apie Japonijos ir Rusijos teritorinį ginčą autorius ir Tokijo „Temple“ universiteto profesorius. „Manau, ministras pirmininkas Sh.Abe yra tikrai gana drąsus, skelbdamas naują požiūrį į santykius su Rusija, ypač tokiu sudėtingu laiku ryšiams tarp Rusijos ir Vakarų“, – pridūrė jis.

V.Putinas į oficialius susitikimus yra vėlavęs ir anksčiau. 2015 metais jis privertė laukti popiežių Pranciškų 1 val. 20 minučių. Anksčiau šį mėnesį Japonijos užsienio reikalų ministras Fumio Kushida lankydamasis Kremliuje Rusijos prezidento laukė dvi valandas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokijo ir Maskvos santykiams trukdo ginčas, kilęs Antrojo pasaulinio karo pabaigoje, kai sovietų pajėgos užėmė pietines Kurilų salas, kurios Japonijoje yra vadinamos Šiaurinėmis teritorijomis. Dėl to šalys negali pasirašyti taikos sutarties, kuri formaliai užbaigtų karą.

„Tikiuosi derėtis išsamiai ir ramioje aplinkoje, vakaro tyloje, – žurnalistams sakė Sh.Abe Tokijuje prieš kelionę į Nagatą. – Leidžiuosi į derybas prie širdies laikydamas ilgai puoselėtą buvusių salos gyventojų norą“ išspręsti tą ginčą.

Japonija laikosi nuomonės, kad Sovietų sąjunga neteisėtai užėmė salas Antrojo pasaulinio karo pabaigoje ir ištrėmė 17 000 japonų į netoliese esantį Hokaidą, šiauriausią iš keturių pagrindinių Japonijos salų. Šiuo metu salas valdo Rusija ir ten gyvenantys rusai.

REKLAMA

Japonų žurnalistams anksčiau šią savaitę V.Putinas sakė, kad progresas priklauso nuo Japonijos lankstumo kompromisams ir kad jam nerūpi status quo. „Manome, kad neturime jokių teritorinių problemų. Tai Japonija mano, kad turi teritorinę problemą su Rusija“, – sakė jis.

Tačiau Rusija nori pritraukti Japonijos investicijų, ypač į šalies tolimuosius rytus. Japonija tikisi, kad per bendrus ekonominius projektus užmegzti stipresni ryšiai padės ilgainiui išspręsti opią teritorinę problemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų