REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prognozės, kad dalis amerikiečių pasipustys padus iš savo šalies, jeigu prezidentu taps prieštaringai vertinamas milijardierius verslo magnatas Donaldas Trumpas, per rinkimų kampaniją atrodė veikiau sarkastiškas pokštas.

Prognozės, kad dalis amerikiečių pasipustys padus iš savo šalies, jeigu prezidentu taps prieštaringai vertinamas milijardierius verslo magnatas Donaldas Trumpas, per rinkimų kampaniją atrodė veikiau sarkastiškas pokštas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarstydami „pabėgėlių“ antplūdžio iš JAV galimybę, kanadiečiai demonstravo jiems būdingą ekscentrišką humorą ir uoliai gyrė savo šalies sveikatos apsaugos sistemą, poutine (putiną, kvebekietišką patiekalą iš gruzdintų bulvyčių ir sūrio – nepainioti su Rusijos prezidentu), klevų sirupą ir „gerąją Niagaros krioklio pusę.

REKLAMA

Tačiau kai antradienį tapo aišku, kad D.Trumpas neabejotinai įsikurs Baltuosiuose rūmuose, susidomėjimas galimybe persikelti gyventi į Kanadą smarkiai išaugo – jo netgi neatlaikė šios šalies imigracijos tarnybos tinklapis.

„Manau, tai emocinga reakcija. Nežinau, ar jie tęsės“ pažadus išvykti iš JAV, Otavoje dirbanti imigracijos bylų advokatė Julie Taub sakė naujienų agentūrai AFP trečiadienį sakė naujienų agentūrai, praėjus kelioms valandoms po D.Trumpo paskelbimo išrinktuoju prezidentu.

REKLAMA
REKLAMA

„Mažai tikėtina, kad mūsų sieną užplūs amerikiečiai, ieškantys prieglobsčio“, – pridūrė ji.

Vis dėlto J.Taub ir kiti imigracijos pareigūnai sakė sulaukę kelių užklausimų iš amerikiečių, kai trečiadienio rytą atvyko į darbą.

Pastaruoju metu Kanados nekilnojamojo turto agentūros ir retai apgyventi regionai apsukriai išnaudojo JAV rinkimų kampanijos šurmulį, reklamuodami galimybes apsigyventi šioje šalyje.

„Persikelkit į gražųjį Nunavutą“, – sakoma trečiadienį paskelbtoje „Twitter“ žinutėje, kurioje giriama šios Arkties teritorijos nepalytėta gamta ir „10 žiemos mėnesių kasmet“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keip Bretono sala, esanti netoli Naujosios Škotijos pusiasalio Kanados Atlanto vandenyno pakrantėje, dar vasarį pareiškė priimsianti visus, kuriems būtų ne prie širdies D.Trumpo prezidentavimas.

Ji siūlė darbą ir pigius būstus vos už 400 km nuo JAV sienos.

Tuo tarpu imigracijos tarnybos tinklapyje aiškinama, kokius žingsnius reikia atlikti, norint persikelti į Kanadą, taip pat įvardijami kriterijai įgyti teisei apsigyventi šalyje.

Pasiekti šią svetainę tapo sunkiau, kai D.Trumpas iškovojo pergalių keliose svarbiose valstijose. Galiausiai, apie 23 val. vietos (trečiadienį 6 val. Lietuvos) laiku, kai respublikonų kandidatas laimėjo svyruojančioje Floridos valstijoje, vietoje tinklalapio ekranuose įsižiebdavo pranešimas apie klaidą.

REKLAMA

Kanada kasmet priima apie 300 tūkst. imigrantų ir pabėgėlių.

„Atsitverti nuo JAV“

Kelios JAV garsenybės pažadėjo dumti į šiaurę, jeigu D.Trumpas įveiks demokratų kandidatę Hillary Clinton. Tarp jų buvo televizijos serialo „Bręstantis blogis“ aktorius Bryanas Cranstonas – jis sakė susikrausiantis daiktus į savo visureigį ir išvažiuosiantis į Vankuverį.

„Tikrai persikelčiau, – aktorius sakė dar prieš išaiškėjant rinkimų rezultatams. – Tai nebūtų atostogos. Tapčiau ekspatriantu.“

Panašių pažadų paskelbė dainininkės Cher ir Barbra Streisand, taip pat televizijos serialo „Merginos“ (Girls) aktorė Lena Dunham.

REKLAMA

70-metė Cher anksčiau netgi baudėsi „palikti šią planetą“, jeigu prezidentu taptų D.Trumpas.

Reperis Macklemore'as irgi sakė svarstantis išvykti gyventi į Torontą, nes neketina taikstytis su D.Trumpo, kaltinamo seksistiniais ir rasistiniais pareiškimais, valdžia.

Kitapus sienos socialiniai tinklai irgi pratrūko: daugelis juokais siūlė Kanadai atsitverti nuo Jungtinių Valstijų, siekiant apsisaugoti nuo amerikiečių antplūdžio, pašiepdami D.Trumpo kampanijos pažadą pastatyti tvorą palei pietinę sieną su Meksika.

Monrealio meras Denis'as Coderre'as pareiškė, kad sąskaitą už tvorą išsiųs D.Trumpui.

Tačiau Kanados premjeras Justinas Trudeau, šiemet priėmęs 300 tūkst. pabėgėlių iš Sirijos, skeptiškai vertino potencialaus amerikiečių antplūdžio idėją, kai ji buvo pirmąsyk iškelta pavasarį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Per kiekvieną rinkimų sezoną būna žmonių, prisiekinėjančių, kad laimėjus kandidatui, kuris jiems nepatinka, jie persikels į Kanadą, – tąsyk sakė J.Trudeau. – Jeigu taip ir būtų nutikę pastaraisiais dešimtmečiais, Kanadoje būtų daugiau žmonių negu Jungtinėse Valstijose.“

Ironiška, kad amerikiečiams, rimtai svarstantiems patraukti į šiaurę, imigracijos ekspertai rekomenduoja gauti leidimą dirbti pagal Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartį (NAFTA).

D.Trumpas yra sakęs, kad sieks iš naujo derėtis dėl šios 1994 metais sudarytos sutarties, pagal kurią buvo sukurta 530 mln. vartotojų turinti laisvosios prekybos zona, apimanti Kanadą, Meksiką ir JAV. Jis pridūrė, kad Jungtines Valstijose pasitrauks iš šios sutarties, jeigu nepavyks susitarti dėl naujų sąlygų.

REKLAMA

„NAFTA artimiausiu metu nebus suplėšyta, tad jie (amerikiečiai) turi laiko“, – sakė J.Taub.

Kanados imigracijos tvarka pagrįsta taškų sistema: vertinant norinčiųjų įsikurti šalyje išsilavinimą, darbo patirtį, kalbinius gebėjimus ir amžių skiriami balai, o daugiausiai jų surinkusieji įgyja pirmenybę būti priimti.

Profesionalams parankiausia emigruoti pagal NAFTA sąlygas, leidžiančias gyventi šalyje iki trejų metų. Atvykę į šalį jie gali rinkti balus ir prašyti leidimo apsigyventi neribotam laikui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų