REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Jungtinės Valstijos sekmadienį Jungtinėse Tautose užsipuolė Rusiją dėl augančio žudynių masto Sirijoje.

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Jungtinės Valstijos sekmadienį Jungtinėse Tautose užsipuolė Rusiją dėl augančio žudynių masto Sirijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maskva į kritikos ugnį pateko po to, kai Sirijos ir Rusijos karo lėktuvai atakavo Alepo miestą ir surengė vieną intensyviausių bombardavimų per šį ilgiau nei penkerius metus besitęsiantį karą.

REKLAMA

Neeiliniame JT Saugumo Tarybos posėdyje, kuris buvo sušauktas siekiant pareikalauti iš Rusijos, kad ji paveiktų savo sąjungininką Sirijos prezidentą Basharą al Assadą ir nutrauktų intensyvų bombardavimą, JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Samantha Power apkaltino Maskvą „barbariškumu“.

„Užuot siekę taikos, Rusija ir B.al Assadas kariauja, – sakė ambasadorė. – Veiksmai, kuriuos Rusija remia ir vykdo, nėra kova su terorizmu. Tai yra barbariškumas“.

REKLAMA
REKLAMA

Mažiausiai 124 žmonės, daugiausia civiliai gyventojai, žuvo per antskrydžius sukilėlių kontroliuojamame Alepe nuo ketvirtadienio, kai Damasko pajėgos paskelbė pradedančios operaciją šiam rytiniam miestui susigrąžinti, nurodo padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

„Alepe vykdomi karo nusikaltimai“, – sakė Prancūzijos pasiuntinys Francois Delattre’as ir paragino imtis veiksmų, kad už žiaurumus atsakingi asmenys neliktų nenubausti.

Britanijos ambasadorius kalbėjo apie „naują pragarą“ civiliams sirams, kurio vartus atvėrė bombos bunkeriams griauti ir modernesnė ginkluotė, naudojama per antskrydžius, kurių metų bombarduojami gyvenamieji rajonai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sunku paneigti, kad Rusija bendradarbiauja su Sirijos režimu vykdant karo nusikaltimus“, – sakė britų pasiuntinys Matthew Rycroftas.

Britanija, Prancūzija ir JAV paragino surengti skubias derybas, kai savaitgalį žlugo ne vieną dieną trukusios intensyvios diplomatinės pastangos išgelbėti susitarimą dėl paliaubų, pasirašytą tarpininkaujant Vašingtonui ir Maskvai.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas įspėjo, kad „kraują stingdantis“ konflikto eskalavimas, kai prieš civilius gyventojus naudojama moderni ginkluotė, gali prilygti karo nusikaltimams.

REKLAMA

Ban Ki-moonas paragino didžiąsias pasaulio valstybes „labiau stengtis, kad būtų padarytas galas košmarui Sirijoje“, kuris jau nusinešė daugiau nei 300 tūkst. gyvybių ir privertė milijonus žmonių palikti savo namus.

Protestuodami prieš antskrydžius Alepe, JAV, Prancūzijos ir Britanijos ambasadoriai paliko Saugumo Tarybos posėdžių salę, kai kalbą sakė Sirijos pasiuntinys.

„Taika – beveik neįmanoma“

Rusijos pasiuntinys Vitalijus Čiurkinas pripažino, kad dėl pastarosiomis dienomis suintensyvėjusio smurto „šiuo metu taikos įtvirtinimas atrodo praktiškai neįgyvendinama užduotis“.

REKLAMA

V.Čiurkinas dėl žlugusių diplomatinių pastangų vėl kaltino Jungtines Valstijas. Jis tvirtino, kad Vašingtonas nesugeba įtikinti JAV palaikomų ginkluotų opozicijos grupių atsiriboti nuo džihadistų judėjimo „al Nusra Front“, susijusio su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“, ir laikytis paliaubų.

JAV ir Rusijos parengtą susitarimą dėl paliaubų, kuris būtų atvėręs kelią taikos deryboms, sužlugdė „nuosaikiosios opozicijos sabotažas“, sakė V.Čiurkinas.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad Maskva galėtų mėginti atgaivinti paliaubas, jei šiam tikslui įgyvendinti būtų dedamos „kolektyvinės visų suinteresuotų šalių pastangos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant abipusių kaltinimų, JT pasiuntinys Sirijai Satffanas de Mistura pareiškė, jog „ vis dar yra nedidelė galimybė“, kad Rusija ir JAV galėtų dirbti drauge, ieškant konflikto Sirijoje sprendinio.

Jis paragino imtis naujų pastangų išsklaidyti grėsmę, kad kruvinas konfliktas Sirijoje tęsis dar ne vienerius metus ir dar paaštrės.

Vietos gyventojai sako, kad šeštadienio vakarą rytiniams Alepo rajonams buvo smogta kasetinėmis bombomis. Šiame vyriausybės pajėgų apsiaustame mieste gyvena apie 250 tūkst. žmonių.

Mažiausiai 19 vaikų buvo tarp žmonių, žuvusių per šį puolimą. Jo metu buvo rengiami raketų smūgiai, iš oro mėtomos sprogmenų prikrautos statinės ir vykdomas artilerijos bombardavimas, nurodė SOHR.

REKLAMA

„Visą naktį jie mėtė kasetines bombas. Negalėjau užmigti iki ketvirtos valandos ryto“, – sakė 62 metų Ahmedas Hajaras, sutiktas Alepo Al Kalasės rajone, kur ieškojo duonos.

Daugiau nei 300 tūkst. žmonių žuvo ir daugiau nei pusė šalies gyventojų buvo priversti palikti savo namus nuo 2011 metų kovo, kai antivyriausybiniai protestai peraugo į pilietinį karą.

Visos pastangos rasti politinį krizės sprendinį buvo nesėkmingos. Pastarasis Maskvos bei Vašingtono mėginimas susitarti dėl konflikto šalių paliaubų taip pat faktiškai žlugo, nors derybose vis dar ieškoma būdų jas išgelbėti.

Sirijos užsienio reikalų ministras šeštadienį pareiškė, kad jo vyriausybė yra tikra dėl savo „pergalės“, kurią pasiekti padės „tikri Sirijos draugai“, tarp jų Rusija, Iranas bei Libano šiitų kovotojų grupuotė „Hizbollah“.

„Mūsų tikėjimą pergale sustiprino Sirijos armijos didi pažanga jos kar

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų