REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Paliaubos Sirijoje virsta pragaru: JAV subombardavo Rusijos sąjungininkus (nuotr. SCANPIX)

Šeštadienio vakarą JAV vadovaujamos sąjungininkų koalicijos oro pajėgos subombardavo Sirijos prezidento Basharo al Assado, kurį palaiko Rusija, pajėgas Deir al Zouro oro uosto prieigose.

21

Šeštadienio vakarą JAV vadovaujamos sąjungininkų koalicijos oro pajėgos subombardavo Sirijos prezidento Basharo al Assado, kurį palaiko Rusija, pajėgas Deir al Zouro oro uosto prieigose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau Rusijos kariuomenės atstovai pareiškė, kad po JAV vadovaujamos koalicijos antskrydžių žuvo 62 Sirijos kariai ir beveik šimtas buvo sužeista. Anot rusų, apsuptyje buvę Sirijos kariuomenės sulaukė netikėto antskrydžio iš JAV sąjungininkų pusės. Atskridę 4 lėktuvai smogų į džihadistų apsuptyje buvusių sirų pozicijas. Rusijos kariuomenės atstovai piktinasi tuo, kad JAV nesuderino šio antskrydžio su jais ir kelia klausimą dėl tolimesnio bendradarbiavimo.

REKLAMA

JAV nutraukė antskrydį, gavus informacijos iš Rusijos

JAV kariuomenė po šio antskrydžio kelias valandas „tylėjo“, tačiau vėliau „Reuters“ agentūra citavo Pentagono pareigūną, kuris patvirtino antskrydžius buvus, tačiau buvo manoma, kad puolamos ISIS smogikų pajėgos.

Pasak amerikiečių, sąjungininkų pajėgos toje vietovėje antskrydžius vykdo jau ne pirmą sykį, ir jos nebūtų tikslingai apšaudžiusios Sirijos kariuomenę. Anot neįvardinto pareigūno, šiuo metu yra aiškinamos aplinkybės, kodėl buvo bombarduojamos sirų diktatoriaus pajėgos. 

REKLAMA
REKLAMA

Rusija sušauks JT Saugumo Tarybos pasitarimą

Rusija šeštadienio vakarą paskelbė šauksianti JT Saugumo Tarybos pasitarimą dėl koalicijos įvykdytų antskrydžių Sirijoje, rašoma rbc.ru.

Maskva išsakė gilų susirūpinimą dėl šio nutikimo ir pareikalavo iš JAV pusės paaiškinimo dėl įvykio detalių.

Rusijos užsienio reikalų ministerija teigia, kad JAV neperspėjo Rusijos apie ruošiamą operaciją. Rusų diplomatai jau suskubo skelbti, kad toks antskrydis esą įrodo „ISIS palaikymą iš JAV pusės“. Šios šalies kariuomenė į karinius veiksmus Sirijoje 2015-ųjų rugsėjį dažnai yra kaltinama vykdanti antskrydžius ne prieš islamistus, o prieš nuosaikiuosius sukilėlius, kuriuos palaiko Vakarai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV atstovai tikina, kad nutraukė karinę operaciją iškart, kai tik gavo Rusijos perspėjimą apie bombaduojamas B. al Assado pajėgas. Tačiau jų teigimu, apie šią operaciją Maskva buvo informuota iš anksto.

Grėsmė paliauboms

Paliaubos Sirijoje įsigaliojo rugsėjo 12-ąją. Jų metu Sirijos valdžia įpareigota nepulti sukilėlių, nesusijusių su islamistų grupuotėmis, o opozicijos pajėgos – laikytis atokiau ekstremistinių grupuočių „al Nusra“ ir ISIS.

Šiomis dienomis Rusija itin aktyviai kaltina JAV nesugebant laikytis paliaubų susitarimų. Žiniasklaidoje pasirodė keli pranešimai apie „nekontroliuojamus“ sukilėlius, Rusijos URM ir kariuomenės atstovai bando įtikinti, kad „tik jie vieni tinkamai laikosi paliaubų, o sąjungininkų pusė jas nuolat pažeidžia“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savaitgalį pareiškė, kad Rusija neatskleis susitarimo su JAV dėl Sirijos detalių, kol to nepadarys patys amerikiečiai. Jis taip pat išsakė abejones, kad paliaubos galėtų užsitęsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų