REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Vladimiras Putinas ir Jevgenijus Ziničevas (nuotr. SCANPIX)

Lietuvos pašonėje esančios Rusijos Karaliaučiaus srities gubernatoriumi saugumo tarnybos vadą prezidentas Vladimiras Putinas paskyrė siekdamas konsoliduoti valdžią sau lojaliais žmonėmis, teigia analitikai.

17

Lietuvos pašonėje esančios Rusijos Karaliaučiaus srities gubernatoriumi saugumo tarnybos vadą prezidentas Vladimiras Putinas paskyrė siekdamas konsoliduoti valdžią sau lojaliais žmonėmis, teigia analitikai.

REKLAMA

Sovietinės KGB įpėdinės Federalinės saugumo tarnybos (FSB) generolas Jevgenijus Ziničevas praeitą savaitę regiono gubernatoriaus poste pakeitė netikėtai atsistatydinusį Nikolajų Cukanovą.

Anot ekspertų, šis žingsnis patvirtina vadinamųjų „silovikų“ - karininkų ir jėgos struktūrų atstovų - įtaką Rusijos politikoje.

Rusijos politologas Michailas Vinogradovas teigė, kad Rusijos prezidento noras turėti patikimus žmones rodo regiono svarbą Kremliui, be to, Maskva gali mėginti plėsti specialiųjų tarnybų įtaką periferijoje.

„Ne paslaptis, kad Kaliningrado sritis tiek dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, tiek pirmajame šio amžiaus dešimtmetyje buvo centrinės valdžios dėmesio periferijoje“, - interviu telefonu BNS sakė analitinio centro „Peterburgo politika“ prezidentas M.Vinogradovas.

REKLAMA
REKLAMA

FSB generolo dėmesys Lietuvai

255 kilometrų sienų su Lietuva turintis Karaliaučiaus kraštas, kuriame gyvena per 400 tūkst. gyventojų, Rusijai yra svarbus karinio saugumo prasme, ten dislokuota kelios dešimtys tūkstančių aukštos parengties karių.

REKLAMA

Lietuvos kariškiai sako, kad regione sutelkti priešlėktuvinės, kranto gynybos, „žemė–žemė“ raketų pajėgumai karo atveju galėtų apsunkinti NATO sąjungininkų atvykimą ginti Baltijos šalis.

Kai kurie Rusijos pareigūnai savo ruožtu sako nerimaujantys dėl NATO šalių Lietuvos ir Lenkijos apsupto krašto izoliavimo nuo pagrindinės Rusijos dalies.

Anot Lietuvos institucijų, regiono FSB, kuriai nuo pernai vadovavo dabartinis laikinasis srities gubernatorius J.Ziničevas, žvalgybinėms operacijoms Lietuvoje teikė didelį dėmesį.

Lietuvos žvalgybos ataskaitoje teigiama, kad pernai Rusijos tarnybos tarnybos didino dėmesį su sritimi besiribojantiems Šakių, Jurbarko, Pagėgių, Šilutės rajonams, siuntė agentus ir su regiono institucijų priedanga dirbančius pareigūnus į Lietuvos rajonų savivaldybes, verbavo pasienio gyventojus, rinko duomenis apie procesus savivaldybėse, verslininkus, teisėsaugos pareigūnus.

REKLAMA
REKLAMA

„FSB siekia gerai išmanyti politinę, ekonominę ir karinę situaciją Lietuvos pasienio rajonuose, įgyti juose įtaką ir aktyviau įtraukti į tarptautinio bendradarbiavimo su Rusija projektus“, - teigiama Lietuvos žvalgybos ataskaitoje.

J.Ziničevas į gubernatoriaus pareigas kol kas paskirtas laikinai, kol kitąmet bus išrinktas nuolatinis eksklavo vadovas.

NATO „fonas“

Tarnybą specialiosiose tarnybose J.Ziničevas pradėjo 1987 metais, kai įstojo į KGB gretas. Griuvus Sovietų Sąjungai, karininkas įsidarbino FSB, vėliau dirbo Federalinėje apsaugos tarnyboje, kur saugojo V.Putiną. 2015 metais J.Ziničevas grįžo į FSB ir pradėjo vadovauti jos padaliniui Karaliaučiuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertų teigimu, J.Ziničevo vadovavimas regionui neturės didesnės įtakos įtemptiems NATO ir Rusijos santykiams, nes gubernatorius į užsienio politiką paprastai nesikiša.

Opozicinės frakcijos Karaliaučiaus Dūmoje „Rusijos Vakarai“ vadovas Solomonas Ginzburgas, pristatęs J.Ziničevo skyrimo klausimą regiono parlamentui, teigė, kad geopolitinė įtampa yra tik fonas, o didžiausią nerimą regione kelia ekonominės ir socialinės problemos.

„Išoriniai faktoriai, NATO grėsmė ir taip toliau yra tik fonas, o kur kas didesnės grėsmės Rusijai yra ekonomikos stagnacija, aukšto lygio korupcija, investicijų nebuvimas, pragyvenimo lygio sumažėjimas, socialinė poliarizacija ir tai, kad nebuvo Kaliningrado vystymo strateginės krypties“, - BNS sakė S.Ginzburgas.

REKLAMA

Pasak jo, per pastaruosius šešerius metus, kai gubernatoriumi buvo N.Cukanovas, „į priekį nejudėjo derybos su tokiomis broliškomis šalimis, kaip Lietuva, investicijų, vizų režimo sąlygų palengvinimo srityje“.

Karaliaučiuje vyrauja apdirbamoji pramonė, regione taip pat vystoma laivininkystė, žvejyba, gintaro išgavimas.

„Silovikai“ niekur nedingo

Gubernatoriai Rusijoje skiriami penkeriems metams, jie yra aukščiausio lygio vykdomosios valdžios atstovai, kurie regionuose vykdo centrinės valdžios politiką.

J.Ziničevas nėra pirmas žmogus iš jėgos struktūrų, paskirtas vadovauti Rusijos regionui - šiemet gubernatoriais buvo paskirti trys asmenys iš Federalinės apsaugos tarnybos, kuri saugo Rusijos vadovus.

REKLAMA

Be to, naujuoju ambasadoriumi Ukrainoje siūlomas buvęs aukštas FSB pareigūnas Michailas Babičius.

„Tai atliepia ilgalaikes Rusijos valdžios sistemos tendencijas, rodančias, jog kertinį vaidmenį joje atlieka jėgos struktūrų atstovai. Kadangi ir patį Putiną suformavo šios struktūros, strateginius postus užima su juo susiję žmonės“, - BNS sakė Vilniuje įsikūrusio Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala.

„Kaliningradas strategiškai itin reikšmingas - ne tik todėl, kad tai karinis forpostas NATO šalių apsuptyje, bet ir dėl kiek specifinės regiono tapatybės bei būtinybės turėti visiškai lojalią, nuo centro priklausomą valdžią. Žinant, kad artėja parlamento rinkimai, o po dvejų metų - ir prezidento, tai yra dar vienas žingsnis politinės vertikalės stiprinimui“, - pridūrė jis.

Rusijos vadovas V.Putinas FSB pirmtakėje KGB dirbo nuo 1975 iki 1991 metų, iš jų penkerius metus tarnavo Rytų Vokietijos mieste Dresdene, apsimesdamas vertėju.

Rusijos parlamento rinkimai vyks šių metų rugsėjį, prezidento rinkimai - 2018 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų