REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji Britanija turės pirmąją vyriausybės vadovę moterį po Margaret Thatcher, Konservatorių partijos įstatymų leidėjams ketvirtadienį nusprendus, kad Theresai May ir Andrea Leadsom dalyvaus lemiamoje kovoje dėl teisės tapti šalies lydere, vadovausiančia šalies išstojimo iš Europos Sąjungos procesui.

Didžioji Britanija turės pirmąją vyriausybės vadovę moterį po Margaret Thatcher, Konservatorių partijos įstatymų leidėjams ketvirtadienį nusprendus, kad Theresai May ir Andrea Leadsom dalyvaus lemiamoje kovoje dėl teisės tapti šalies lydere, vadovausiančia šalies išstojimo iš Europos Sąjungos procesui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kas bus naujoji Maggie?“ – klausė antraštė pirmajame laikraščio „Daily Mail“ puslapyje po to, kai už kabineto veteranę Th.May savo balsus atidavė 199 iš 329 valdančiųjų konservatorių įstatymų leidėjų, dalyvavusių balsavime dėl naujojo partijos lyderio, automatiškai tapsiančio ir šalies premjeru.

REKLAMA

Jaunesnioji energetikos ministrė A.Leadsom, kuri į parlamentą buvo išrinkta tik 2010 metais ir yra beveik nežinoma figūra platesnei Britanijos visuomenės daliai, surinko 84 balsus.

Nugalėtojos pavardė bus paskelbta rugsėjo 9 dieną.

Naujajai partijos pirmininkei ir premjerei teks nelengva užduotis išvesti Britaniją iš Europos Sąjungos, kurios nare šalis buvo 43 metus, britų rinkėjams praėjusį mėnesį nubalsavus už pasitraukimą referendume, kuris smarkiai suskaldė šalį.

REKLAMA
REKLAMA

Th.May kandidatūrą palaiko daugiau parlamentarų, bet nugalėtoją balsuodami paštu išrinks 150 tūkst. eilinių Konservatorių partijos narių, kurie gali norėti lyderės, pasisakiusios už Britanijos pasitraukimą iš ES.

„Mums reikia patikrintų vadovavimo įgūdžių, kad per derybas pasiektume geriausius susitarimus dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos“, – sakė Th.May prie parlamento po to, kai buvo paskelbti konservatorių įstatymų leidėjų balsavimo rezultatai.

Th.May per referendumo kampaniją palaikė tolesnę narystę Bendrijoje, tačiau aktyviai agitacijoje nedalyvavo. „Šis balsavimas parodė, kad Konservatorių partija gali susitelkti, ir man vadovaujant taip ir bus“, – sakė vidaus reikalų ministrė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Leadsom, kuri buvo viena iš „Brexit“ stovyklos aktyvistų ir pasisako už greitą pasitraukimą iš Bendrijos, stengėsi sumenkinti potencialią ekonominę išstojimo iš 28 valstybių bloko žalą. „Tikiu, kad mūsų laukia puiki ateitis“, – sakė A.Leadsom, Londone kreipdamasi į savo šalininkus.

„Turime susivienyti. Turime būti pozityvūs“, – pabrėžė ji.

Trečiasis pretendentas, teisingumo ministras Michaelas Gove'as, praėjusią savaitę netikėtai paskelbęs apie kandidatavimą, nors prieš tai palaikė buvusio Londono mero Boriso Johnsono kandidatūrą į šį postą, iškrito iš tolesnės kovos, nes po tokio žingsnio nuo jo nusigręžė dalis įstatymų leidėjų ir ketvirtadienį jis tesurinko 46 balsus.

REKLAMA

„Raktinis žodis - neapibrėžtumas“

A.Leadsom sulaukė palaikymo iš euroskeptiškos Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) atstovo Nigelo Farage'o ir B.Johnsono, kuris dar praėjusią savaitę laikytas favoritu premjero poste pakeisti Davidą Cameroną.

„Svarbu, kad būsimas premjeras būtų „Brexit“ šalininkas – ji turi mano palaikymą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė N.Farage'as, kuris pirmadienį pasitraukė iš UKIP vadovo posto, pareiškęs, kad visą žemyną sukrėtusio referendumo, kuriame britai nubalsavo už pasitraukimą iš ES, rezultatai reiškia, kad jo „politinis tikslas buvo pasiektas“.

REKLAMA

Th.May sakė, jog iki metų pabaigos neinicijuotų Europos Sąjungos sutarties 50-ojo straipsnio ir nepradėtų oficialios pasitraukimo iš ES procedūros. Tuo tarpu A.Leadsom sakė norinti, kad išstojimo procesas būtų pradėtas kiek įmanoma greičiau.

ES lyderiai įspėjo Londoną nevilkinti skyrybų proceso. Tai pabrėžė ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde, Vašingtone davusi interviu naujienų agentūrai AFP.

„Kalbant apie šį „Brexit“ reikalą, raktinis žodis yra neapibrėžtumas. Kuo ilgiau tęsis šis neapibrėžtumas, tuo didesnė bus rizika“, – įspėjo TVF vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maždaug 30 konservatorių parlamentarų pasirašė buvusio partijos pirmininko Granto Shappso inicijuotą laišką, raginantį naują lyderį paskirti iki liepos pabaigos. Šiam siūlymui pritaria ir daugiau konservatorių.

Th.May, kuri vidaus reikalų ministerijai vadovauja nuo 2010 metų, yra gerai žinoma figūra nacionaliniu mastu, griežtai kalbėjusi imigracijos klausimu.

A.Leadsom, niekada nedirbusios Kabinete, kuriam priklauso tik aukščiausio rango vyriausybės pareigūnai, populiarumas išaugo po jos sėkmingo pasirodymo debatuose per referendumo kampaniją.

REKLAMA

Ketvirtadienį kalbėdama Londone, Th.May savo šalininkams sakė, kad pagrindinį dėmesį skirtų pastangoms užtikrinti „Jungtinės Karalystės ekonomikos sėkmės tęstinumą“.

„Mūsų tikslas turėtų būti gerovė, o ne taupymas“, – sakė 53 metų politikė.

Ji atmetė kalbas apie tai, kad „Brexit“ gali sukelti ekonominę katastrofą, ir sakė, jog svaro kurso JAV dolerio atžvilgiu kritimas iki žemiausio per 31 metus lygio naudingas eksportui.

Virtinėje televizijos interviu A.Leadsom teko neigti pranešimus apie tai, kad ji prieš patekimą į parlamentą 2010 metais išpūtė savo patirtį finansų sektoriuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų