REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainos parlamentas ketvirtadienį patvirtino naująją šalies vyriausybę, dėl kurios sudėties buvo sutarta trečiadienį vykusiame koalicijos susitikime. Naujojo kabineto sudėtį rytiniame plenariniame parlamento posėdyje pristatė šiandien premjeru paskirtas Volodymyras Hroismanas.

Ukrainos parlamentas ketvirtadienį patvirtino naująją šalies vyriausybę, dėl kurios sudėties buvo sutarta trečiadienį vykusiame koalicijos susitikime. Naujojo kabineto sudėtį rytiniame plenariniame parlamento posėdyje pristatė šiandien premjeru paskirtas Volodymyras Hroismanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nutarimą dėl naujos ministrų kabineto sudėties palaikė 239 Aukščiausiosios Rados deputatai. Vyriausybė patvirtina be sveikatos apsaugos ministro, nes konsultacijų metu nebuvo susitarta dėl kandidato užimti šį postą.

REKLAMA

Po kelis mėnesius trukusios politinės krizės deputatai 257 balsais prieš 50 pritarė premjero Arsenijaus Jaceniuko atsistatydinimui ir V.Hroismano paskyrimui į vyriausybės vadovo postą per pirmąjį ministrų kabineto pertvarkymą nuo 2014 metų proeuropietiškos Maidano revoliucijos.

A.Jaceniukas apie savo sprendimą atsistatydinti pranešė sekmadienį, po ilgai trukusio spaudimo pasitraukti, įskaitant prezidento Petro Porošenkos pareiškimus, kad vyriausybė prarado visuomenės pasitikėjimą, nors vasarį premjeras atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo Aukščiausioje Radoje. „Suprantu savo atsakomybę“, – 38 metų V.Hroismanas sakė deputatams prieš balsavimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Suprantu, kad gyvename labai sudėtingais laikais, kai turime demonstruoti veiksmingumą ir politinę valią, kad galėtume vesti šalį iš krizės ir paspartinti mūsų europines reformas bei pagerinti jų kokybę“, – pridūrė jis. Jis dar kartą pažadėjo „užtikrinti mūsų kelio į integraciją su Europa nekintamumą“.

Pagal Konstituciją paskirtasis premjeras turi pateikti Radai siūlymus dėl savo ministrų kabineto, kurį tvirtins parlamentas, sudėties.

„Naujos kartos politikas“

P.Porošenka pavadino V.Hroismaną, kuris vos dar prieš dvejus metus užėmė mažo Vinycios miesto šalies vakaruose mero postą ir buvo palyginti nežinoma figūra, „naujos kartos politiku“. V.Hroismanas persikėlė į Kijevą ir ėmė dirbti vyriausybėje po to, kai 2014-aisiais buvo nušalinta Maskvos remta vadovybė ir šalis priėmė sprendimą pasirašyti su Europos Sąjunga istorinę asociacijos sutartį, siekdama ištrūkti iš Rusijos orbitos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2014 metų spalį V.Hroismanas pateko į parlamentą kaip P.Porošenkos partijos narys, o po mėnesio tapo Rados pirmininku. „Ko tikiuosi iš naujos vyriausybės? To paties, ko tikisi mūsų visuomenė“, – sakė prezidentas, pristatydamas savo kandidatą. „Kad pradėtų augti ekonomika ir padidėtų žmonių gerovė. Perėjome nuo išgyvenimo strategijos, kuri buvo visiškai pateisinama 2014-2015 metais, prie spartesnio augimo strategijos“, – pažymėjo jis.

V.Hroismanas laikomas kompromisiniu veikėju, pasirinktu po to, kai valdančioji koalicija atsisakė palaikyti pasiūlymą patikėti vadovauti vyriausybei Jungtinėse Valstijose gimusią finansų ministrę Natalie Jaresko, kuri buvo giriama kaip provakarietiška reformatorė, nesusitepusi nepotizmu ir korupcija.

REKLAMA

Teisininko išsilavinimą turintis V.Hroismanas, laikomas P.Porošenkos protežė, pelnė palankių įvertinimų, dėl savo sugebėjimo išlaikyti santykinę ramybę per tradiciškai audringus parlamento posėdžius, kuriuose neretai įsiplieksdavo muštynės. Jis taip pat tvirtino, kad tvirtai laikysis Ukrainos įsipareigojimų vykdyti griežto diržų veržimo politiką, pasiūlytą Tarptautinio valiutos fondo mainais į 2014 metų kovą Kijevui suteiktą 17,5 mlrd. JAV dolerių (15,4 mlrd. eurų) finansinio gelbėjimo paketą. Tačiau kai kurie ekonomistai nerimauja, kad mandagaus būdo V.Hroismanui gali pristigti griežtumo, kad jis galėtų sutramdyti saujelę oligarchų, dominavusių Ukrainos politikoje ir pavertusių šią Rytų Europos šalį kyšininkų rojumi.

REKLAMA

Nauja vyriausybė gali dar labiau padidinti investuotųjų susirūpinimą, nes joje nebeliks ne tik N.Jaresko, bet ir kitų dviejų užsieniečių technokratų, tarp jų lietuvio Aivaro Abromavičiaus, kuriuos P.Porošenka įtraukė į vyriausybę 2014 metų gruodį, stengdamasis suvaldyti spartų Ukrainos ekonomikos smukimą.

Susiskaldžiusi Rada

Iš Petro Porošenkos bloko frakcijos narių atitinkamą nutarimą palaikė 131 deputatas, keturi balsavo „prieš“, trys - susilaikė, iš Liaudies fronto frakcijos narių 75 deputatai balsavo „už“, balsavusiųjų „prieš“ nebuvo. Tuo tarpu Opozicinio bloko frakcijos 34 parlamentarai pasisakė prieš nutarimą, „už“ nebalsavo nė vienas šios frakcijos narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dauguma partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) frakcijos narių per balsavimą susilaikė (13 deputatų), „už“ nebalsavo nė vienas, „prieš“ - tik vienas deputatas. Iš frakcijoms nepriklausančių deputatų nutarimą palaikė 11 įstatymų leidėjų, „prieš“ balsavo 8, tiek pat susilaikė.

Beveik visi Radikalų partijos frakcijos nariai balsavime nedalyvavo, „už“ ir „prieš“ balsavo po vieną jos narį. Kiek vėliau frakcijos lyderis Olehas Liaško pareiškė, kad už V.Hroismano paskyrimą balsavo deputatas Artiomas Vitko, tačiau jis anksčiau buvo pašalintas iš frakcijos. Atgimimo ir Liaudies valios grupių deputatai vieningai palaikė nutarimą.

REKLAMA

„Priekyje laukia dideli darbai“

Prieš balsavimą parlamente A.Jaceniukas padėkojo bendražygiams bei oponentams. „Prašau priimti mano atsistatydinimą. O priekyje mūsų laukia dideli darbai“, – Radoje sakė A.Jaceniukas.

Jis padėkojo frakcijai „Liaudies frontas“, koalicijos sąjungininkams, taip pat - „oponentams ir priešams“ už tai, kad padarė jį stipresnį. A.Jaceniukas pabrėžė, kad drauge daug padaryta šaliai ir liaudžiai, „bet reikia judėti pirmyn“. Iškart po kalbos jis išėjo iš posėdžių salės, nelaukdamas parlamento balsavimo, pranešė „Interfax“ korespondentas. Parlamentarai jį išlydėdami atsistojo ir plojo.

REKLAMA

Savo ruožtu P.Porošenka irgi padėkojo atsistatydinusiam premjerui ir jo ministrų kabinetui už indėlį sprendžiant separatistinio konflikto krečiamos šalies problemas. „Noriu dar kartą padėkoti ankstesnei vyriausybei ir Arsenijui Jaceniukui už jo civilizuotą indėlį sprendžiant krizę, kuris visiškai atitinka europines politikos kultūros normas“, – sakė valstybės vadovas, kreipdamasis į Aukščiausiąją Radą. 

P.Porošenka pridūrė, kad jis, būdamas konstitucijos garantas, „negali stebėti, kaip šalis grimzta į anarchiją, o chaoso grėsmė tapo realesnė negu kada nors anksčiau“. „Dėl to buvau priverstas prisiimti politinio tarpininko vaidmenį, kad paspartinčiau sprendimus, kuriuos jūs, gerbiami liaudies deputatai, šiandien turite priimti“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų