REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kremliaus propagandą skleidžiančiam žurnalistui dideli nemalonumai Vokietijoje. Už tai, kad jis padarė melagingą siužetą apie Vokietijoje neva migrantų išprievartautą rusų paauglę, jam gresia penkeri metai kalėjimo.

Kremliaus propagandą skleidžiančiam žurnalistui dideli nemalonumai Vokietijoje. Už tai, kad jis padarė melagingą siužetą apie Vokietijoje neva migrantų išprievartautą rusų paauglę, jam gresia penkeri metai kalėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sausio 11-osios rytas. Liza, kaip įprasta, keliavo į mokyklą. Ji atsisėdo į autobusą 6 val. 42 minutės ir atvyko iki „S Bahn Mahlsdorf“ stoties. Tai miesto elektrinis traukinys. Tačiau į stoties vestibiulį mergaitė taip ir neužėjo. Liza pradingo. Ją pavyko rasti tik po paros“, - propagandiniame reportaže kalba rusų žurnalistas Ivan Blagoj.

REKLAMA

Tokiais žodžiais į propagandinio Rusijos „Pirmojo kanalo“ žiūrovus kreipėsi Vokietijoje dirbantis rusų žurnalistas Ivanas Blagojus. Jis milijonams žiūrovų papasakojo istoriją apie neva trijų arabų pabėgėlių pagrobtą ir 30 valandų prievartautą trylikametę rusę Lizą. Kad mergaitė buvo pagrobta, žurnalistui prieš kameras papasakojo ir tariama paauglės teta, kai mergaitė buvo rasta išmesta į gatvę. Tačiau paaiškėjo, kad ši istorija – pramanyta. O per pagrindinį Rusijos naujienų kanalą ji parodyta propagandos tikslais. Be to, sužinoję kraupiomis detalėmis pagražintą Lizos istoriją sukruto ir Berlyne gyvenantys rusai. Štai ką jie kalbėjo sužinoję apie Lizos nelaimę.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš nemiegu trečią naktį. Turiu keturiolikos vaiką, kuris eina pro „heimą“. Pro „heimą“ eina į mokyklą. - Kas yra „heimas“? - „Chajmas“ - tai pabėgėlių namai.“

„Prievartauja mergaites, vaikus. Aš turiu du sūnus, bet tai nesvarbu. Kas nutiko tai mergaitei, ji gyvena šalia mūsų, mane labai paveikė. Jei taip, tai mes į smurtą atsakysime smurtu. Niekaip kitaip.“

Iš rusų žiniasklaidos šią istoriją sužinojusi Berlyno policija akimirksniu sureagavo ir jau kitą dieną išplatino pareiškimą, kad patikrinus faktinius duomenis, mergaitė nebuvo nei pagrobta, nei išprievartauta. Tačiau ši istorija taip paprastai nenurimo. Vokietijos advokatas Martinas Luithle kreipėsi į Berlyno prokuratūrą. Anot jo, siužetas nufilmuotas laikantis Rusijos propagandos dvasios ir yra skirtas skatinti etninę neapykantą tarp Vokietijoje gyvenančių rusakalbių ir migrantų. Advokato teigimu, už melagingą propagandinę veiklą žurnalistui gresia nuo trijų mėnesių iki penkerių metų kalėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai ne pirmas kartas, kai „Pirmasis kanalas“ rodo iš piršto laužtus propagandinius reportažus. Tiesa, pastaruoju metu jie dažniausiai buvo nukreipti siekiant apšmeižti Ukrainos karius. Vienas garsiausių melagingų siužetų apie Slovjanske Ukrainos karių neva nukryžiuotą berniuką ir jo motiną, kuri pririšta prie tanko buvo tampoma po centrinę miesto aikštę. Taip pat BBC žurnalistai atskleidė dar vieną melą apie Donecke neva nužudytą dešimtmetę. Nuvykę į nelaimės vietą jie išsiaiškino, kad ši istorija tai pat pramanyta.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų