REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne vienas tarptautinių santykių ekspertas jau pastebėjo, kad pilietinis karas Sirijoje ima panašėti į netiesioginį Rusijos ir JAV karą. Rusija, nepasitenkinusi antskrydžių atakomis, į Siriją jau nusiuntė sausumos pajėgas. JAV planuoja pasielgti taip pat. Tai reiškia, jog už konfliktuojančių pusių Sirijoje stovinčių Rusijos ir JAV kariai regione gali susidurti akis į akį, ko nebuvo jau seniai. Ar tai reiškia, jog stovime ant galingiausių pasaulio valstybių karinio konflikto slenksčio?

Ne vienas tarptautinių santykių ekspertas jau pastebėjo, kad pilietinis karas Sirijoje ima panašėti į netiesioginį Rusijos ir JAV karą. Rusija, nepasitenkinusi antskrydžių atakomis, į Siriją jau nusiuntė sausumos pajėgas. JAV planuoja pasielgti taip pat. Tai reiškia, jog už konfliktuojančių pusių Sirijoje stovinčių Rusijos ir JAV kariai regione gali susidurti akis į akį, ko nebuvo jau seniai. Ar tai reiškia, jog stovime ant galingiausių pasaulio valstybių karinio konflikto slenksčio?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pentagono vadas Ashtonas Carteris pareiškė, kad JAV pradės karinę operaciją ant žemės Irake ir Sirijoje. Anksčiau Vašingtonas tvirtino, kad dalyvavimas Sirijoje konflikte apsiribos tik smūgiais iš oro.

REKLAMA

„Mes nesiruošiame atsisakyti savo partnerių ir jų puolimo prieš „Islamo valstybę“ palaikymo arba atitinkamų misijų vykdymo savarankiškai smūgiais iš oro ar tiesioginių veiksmų ant žemės“, – pareiškė A. Carteris.

JAV „Islamo valstybės“ pozicijas Sirijoje bombarduoti pradėjo 2014-ųjų rugsėjį. Rusija savo bombonešius į Siriją nusiuntė šių metų rugsėjį, o jau spalį pranešta apie Rusijos sausumo pajėgų žengimą į Siriją.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiemo chuliganas“ mėgins provokuoti

Portalo tv3.lt kalbintas ginkluotės ekspertas Darius Antanaitis teigė, kad JAV planai imtis tiesioginių veiksmų Sirijoje ant žemės gali reikšti didesnę paramą Sirijoje veikiantiems kovotojams prieš diktatoriaus Bašaro al Assado režimą, kurį iš esmės savo veiksmais remia Rusija.

„Visų pirma, tai galėtų būti, be abejo, specialiosios paskirties pajėgos, kurios bus skirtos nustatyti pavojingiausius taškus ISIS ir taip pat tai galėtų būti mokomosios misijos, kurios ten bus ir apmokys tas pajėgas, kurios kovoja su Islamo fundamentalistais ir teroristais, kada galėtų jie patys kovoti savarankiškai. [...]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabartinis (JAV – tv3.lt) įžengimas tiesiog rodo principinį ryžtą tai užbaigti kartą ir visiems laikams. Paskutiniu metu stebėdami, ką daro Rusija, nors ir deklaruoja, kad bombarduoja ISIS stovyklas, bet iš tiesų vienintelį, ką ji daro, tai remia B. al Assado režimą, kitaip tariant, remia diktatorių, naikindama opoziciją. Rusijoje tai nėra naujiena, nes Rusija ar Rusijos režimas savo opoziciją irgi naikina tiesiogiai. Jeigu JAV įves kariuomenę ar kariai atsiras Sirijoje, tai tik įrodys, kad JAV toliau remia demokratiją ir eina demokratijos keliu“, – komentavo D. Antanaitis.

REKLAMA

„Be abejo, tai yra ypatingai stiprus signalas Rusijai, kuri dabar ten elgiasi lyg koks šeimininkas savo tvarte“, – pridūrė pašnekovas.

D. Antanaičio manymu, JAV sausumos pajėgų įžvengimas į Siriją Rusijai gali sukelti dar daugiau pagundų siekti amerikiečius įvelti net į tiesioginį karinį susidūrimą Rytuose.

„Rusija nuolat mus bando įvelti į įvairius konfliktus, todėl Rusijos įsivėlimas į Sirijos konfliktą iš vienos pusės gali būti toks ideologinis, bet iš kitos pusės ir labai pragmatiškas, tai yra Rusijos visuomenės dėmesio nutraukimas nuo vidinių problemų ir sukūrimo dar vieno išorės priešo, kitas dalykas – tai netiesioginė galimybė padidinti naftos kainą ir taip papildyti Rusijos biudžetą.

REKLAMA

Aš manau, kad Rusija darys viską, kad tas tiesioginis konfliktas būtų, o amerikiečiai stengsis išvengti to konflikto. Bet JAV nėra kažkokios pastumdėlės, ji yra vienintelis demokratijos garantas. Aš esu tikras, kad JAV stengsis išvengti bet kokio tiesioginio kontakto su Rusijos kariuomene, tuo metu Rusija ir toliau elgsis kaip kiemo chuliganas, kuris bandys užgaulioti ir kitaip įsivelti į konfliktą su amerikiečiais“, – aiškino D. Antanaitis.

Įtampų gali kilti, bet...

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas, politologas Tomas Janeliūnas pažymėjo manantis, jog JAV planai įžengti į pilietinio karo draskomą Siriją tėra klasikinis veiksmas tokioje situacijoje, tai yra bandymas sustiprinti amerikiečių vykdomų operacijas, o ne pastangos rodyti raumenis prieš Rusiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš įsivaizduoju, kad tai yra kariškių noras tikrai padaryti šiek tiek didesnė įtaką tiems tikslams, kurie buvo iškelti, tai yra sumažinti „Islamo valstybės“ įtakos zoną, suduoti jiems pakankamai rimtą smūgį ir, jeigu ne galutinai veikti, kas, aišku, būtų labai sudėtinga, bet bent jau gerokai pristabdyti jų tolimesnę plėtrą šitame regione.

Dėl perspėjimo Rusijai, tai aš abejoju, ar tai yra nukreipta prieš Rusiją, nes šiuo atveju, kiekviena iš tų įsitraukusių šalių turi savo atskirą tikslą ir Rusijos tik vienas iš tikslų galbūt yra sustiprinti Bašaro al Assado pozicijas, tai visiškai gali būti, kad tos sausumos operacijos, jeigu bus pradėtos, jos kurį laiką iš tikrųjų nelabai kirsis su Rusijos vykdomomis atakomis, net galbūt priešingai – bus stengiamasi nepakliūti į tas zonas, kurias atakuoja šiuo metu Rusija. Ir aš manau, kad kaip tik dėl to kažkoks derinimas veiksmų dėl oro antskrydžių tam tikrų taikinių gali atsirasti“, – portalui tv3.lt pasakojo T. Janeliūnas.

REKLAMA

Politologas pripažino, kad JAV ir Rusijos pajėgų susidūrimai Sirijoje gali būti, tačiau tai gali būti tikrai neturėtų išaugti į tiesioginį karinį konfliktą.

„Kaip tik tokių dalykų bus ypatingai vengiama, nes šiuo atveju įtampos eskalacija būtų žymiai rizikingesnė negu tos draugiškos ugnies atveju tarp sąjungininkų, nes visi supranta, kad tokie atsitiktinumai yra neišvengiami“, – aiškino pašnekovas.

Apžvalgininkas: Barackas Obama negrįš į Iraką

Panašią nuomonę tv3.lt pateikė ir politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius. Jis spėjo, kad JAV siekis imtis antžeminių operacijų Sirijoje gali būti tiesiog bandymas labiau vykdyti žvalgybos užduotis regione, o ne noras įsivežti sunkiąją sausumo ginkluotę.

REKLAMA

„B. Obama tikrai negrįš į Iraką ir nemanau, kad skubės į Siriją. [...] Manau, kad tai gali turėti tokį netiesioginį įspėjimą Rusijai, kad ir „mes galime veikti“, bet, kiek aš suprantu, pats B. Obama supranta, kad kovoja su „Islamo valstybe“ metus ir beveik nieko nepasiekia. Kad tą kovą su „Islamo valstybe“ šiek tiek sustiprinti, reikia turbūt sustiprinti Amerikos vaidmenį, bet tai nėra sausumos kariuomenės intervencija“, – komentavo K. Girnius.

Politologo manymu, net ir pavieniai JAV ir Rusijos karinių pajėgų susidūrimai Sirijoje neturėtų peraugti į tiesioginį konfliktą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Net, jei ir atsitiktų, kad per klaidą, sąmoningai ar nesąmoningai numuštų malūnsparnį, numuštų lėktuvą ar surengus ataką, nužudytų iš vienos ar kitos pusės karius, tai aš nemanau, kad po to būtų dar stipriau stengiamasi (eskaluoti konfliktą – tv3.lt). Manau, kad bus vengiama tokių nelaimių, nes čia būtų nelaimės, o ne dingstis kažkokios eskalacijos“, – aiškino pašnekovas.

K. Girniaus įsitikinimu, ir pati Rusija neturėtų agresyviai reaguoti į JAV planą įkelti koją į Siriją, mat ji pati esą suvokia, ką ten veikia.

REKLAMA

„Aš manau, kad Rusijai sunkiau apie tai kalbėti, kai turi savo karius. Antra vertus, Rusija gali sakyti, kad „mus pasikvietė Sirijos valdžia“, tai yra ta valdžia, kuri yra Jungtinėse Tautose ir ta šalis, ta valdžia, kurios ambasada tebeveikia Vašingtone, ir gali paklausti amerikiečių „o kas jus pakvietė?“. Amerikai į tai būtų sunku atsakyti. Bet aš manau, kad rusai patys supranta, kad jie ten yra ir kad Amerika ten yra, ir kad čia tą reikalą nereikia eskaluoti“, – dėstė K. Girnius.

„Aš manau, kad Rusijai gali būti svarbiausia apginti B. al Assado valdžią, užtikrinti, kad turėtų savo žodį, bet kartu manau, kad Rusija nieko prieš būtų, jeigu būtų galima prisidėti prie kokių nors sprendimų, kurie Rusijai yra naudingi, tai manau, jog ie nebandys sudeginti visus tiltus. Rusija laikinai gelbėja B. al Assado režimą ir tada žiūri, ką galima daryti toliau, o kad B. al Assadas atkovotų visą Siriją, tai Rusija puikiai žino, kad tai neįmanoma“, – tęsė politikos apžvalgininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų