REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Numatomas naujas naftos kainų kritimas: saugyklos jau perpildytos

Naftos žaliavų kainos gali staigiai kristi dėl jų poreikio naftos perdirbimo pramonėje sumažėjimo, mano „Goldman Sachs“ analitikai. Staigų naftos kainų kritimą gali nulemti perpildytos naftos produktų saugyklos.

Naftos žaliavų kainos gali staigiai kristi dėl jų poreikio naftos perdirbimo pramonėje sumažėjimo, mano „Goldman Sachs“ analitikai. Staigų naftos kainų kritimą gali nulemti perpildytos naftos produktų saugyklos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naftos produktų atsargos Europoje ir JAV ir naftos perdirbimo apimtys labai arti istorinio minimumo, tuo pačiu metu laisvos vietos saugyklose lieka visa mažiau, rašoma leidinyje „New York Times“. Situaciją apsunkina kuklūs naftos produktų (ypač benzino) poreikio augimo tempai ir jų tiekimo iš Rytų kiekio augimas.

REKLAMA

„Tai kas dabar vyksta primena 1998 ar 2009 metų įvykius, kuomet naftos produktų saugyklos persipildė ir žaliavinės naftos kainos staigiai krito“, - perspėja „Goldman Sachs“ ekspertai.

Investicijų banko ataskaitoje taip pat pažymima, kad pasaulinės naftos gavybos tempai šiuo metu gerokai viršija pasaulinį jos poreikį ir vargu ar pasieks pusiausvyrą 2016 metais.

2015 kovą „Wall Street Journal“ (WSJ) perspėjo, kad naftos atsargos JAV pasiekė didžiausią paskutinių 80 metų lygį, - jos buvo užpildytos apie 70 proc. Kitose šalyse, anot WSJ, vietos liko dar mažiau: Japonijoje – nedaugiau 20 proc., Europos šalyse – geriausiu atveju 10 proc.

REKLAMA
REKLAMA

WSJ prognozės pasitvirtino: vasaros pabaigoje „Brent“ naftos kaina smuko žemiau 50 dolerių už barelį, pasiekus žemiausią pastarųjų metų kainą – 42,23 dolerio už barelį. Šiuo metu ateities sandoriai už naftą gruodžio mėnesį sudaromi kaina 48 doleriai už barelį.

Anksčiau „Bank of America Merrill Lynch“ ekspertai prognozavo, kad dėl perpildytų saugyklų „Brent“ nafta jau 2015 metų kovą pasieks 31 dolerį už barelį, tačiau ši informacija nepasitvirtino.

Naftos kainos praėjusią savaitę atpigo 5 proc.

Naftos kainos pasaulio rinkose pirmadienio ryte lėtai kopia aukštyn. „Brent“ rūšies naftos kainos gruodžio mėnesio sandoriams Londono biržoje „ICE Futures“ ūgtelėjo 0,09 JAV dolerio, arba 0,19 proc., iki 48,08 JAV dolerio už barelį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

WTI rūšies naftos kainos gruodžio sandoriams Niujorko prekių biržos (NYMEX) elektroninėje prekybos sesijoje paūgėjo 0,11 JAV dolerio, arba 0,25 proc., iki 44,71 JAV dolerio už barelį.

Praėjusią savaitę „Brent“ atpigo 4,9 proc., o WTI – 5,6 procento.

Per pastarąsias dvi savaites JAV komercinės naftos atsargos padidėjo daugiau kaip 15 mln. barelių.

Pasak analitikų, „reikšmingas JAV naftos atsargų padidėjimas rodo, kad rinkoje yra pasiūlos perteklius. Pakilti kainoms bus sunku.“

Tuo tarpu Kinijos centrinis bankas penktadienį sumažino paskolų ir indėlių palūkanų normas po 25 bazinius punktus iki atitinkamai 4,35 ir 1,5 procento. Nuo 2014 metų lapkričio kreditavimo kaina buvo sumažinta jau šeštą kartą.

Kinija užima antrą vietą tarp didžiausių pasaulyje naftos vartotojų ir šiame sąraše nusileidžia tik JAV.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų