REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Pragaras Tunise – teroristai sušaudė kelias dešimtis turistų (nuotr. SCANPIX)

Teroristų šaudytės Tunise - vaizdo medžiaga

„Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę Tuniso pajūrio kurorte

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ šeštadienį prisiėmė atsakomybę dėl beveik 40 žmonių, daugiausiai britų turistų, gyvybių nusinešusios žudynės Tuniso pajūrio kurorte per didžiausią išpuolį šios šalies naujausių laikų istorijoje.

12

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ šeštadienį prisiėmė atsakomybę dėl beveik 40 žmonių, daugiausiai britų turistų, gyvybių nusinešusios žudynės Tuniso pajūrio kurorte per didžiausią išpuolį šios šalies naujausių laikų istorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar dešimtys žmonių buvo sužeisti, kai užpuolikas išsitraukė Kalašnikovo automatą iš paplūdimio skėčio ir pradėjo šaudyti į turistus prie penkių žvaigždučių viešbučio „Riu Imperial Marhaba“ populiariame Viduržemio pajūrio kurorte Port el Kantavyje.

REKLAMA

Tuniso premjeras Habibas Essidas (Habibas Esidas) nurodė, kad per šį išpuolį žuvo 38 žmonės, patikslinęs, kad ankstesnėje Sveikatos ministerijos informacijoje apie 39 aukas buvo priskaičiuotas nukautas užpuolikas.

Dauguma nužudytųjų – Didžiosios Britanijos piliečiai, todėl tikėtina, kad šis išpuolis yra daugiausiai britų gyvybių nusinešusi kovotojų ataka nuo 2005 metų liepą Londone surengtų sprogdinimų, per kuriuos žuvo 52 žmonės. Tarp žuvusiųjų taip pat esama Vokietijos, Belgijos ir Prancūzijos piliečių, sakė premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas (Filipas Hamondas) anksčiau sakė, kad per ataką Tunise žuvo penki britai, bet tikėtina, kad jų skaičius padidės. Tuo tarpu Airijos užsienio reikalų ministras patvirtino, kad tarp aukų buvo viena airė.

Šis išpuolis yra jau antras šiais metais prieš turistus Tunise. Be to, penktadienį dar 27 žmonės žuvo per sprogdinimą šiitų mečetėje Kuveito sostinėje, o pietryčių Prancūzijoje įtariamo islamisto ataka nusinešė vieno žmogaus gyvybę.

„Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę dėl sprogdinimo Kuveite, taip pat dėl šaudynių Tunise, prasidėjus musulmonų šventajam Ramadano mėnesiui. Po kelių dienų taip pat bus minima vienerių metų sukaktis, kai „Islamo valstybė“ paskelbė įkurianti „kalifatą“ savo kontroliuojamose teritorijose Irake ir Sirijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Islamo valstybė“ pranešė, kad šaulys, Abu Yahya al-Qayrawani (Abu Jahja Kairavanis), buvo „kalifato karys“, kuris taikėsi į šios džihadistų grupės priešus bei „sanguliavimo, amoralaus elgesio ir atskalūnybės ... lizdą“.

Pasak šios grupuotės pranešimo, paskelbto socialiniame tinkle „Twitter“, dauguma nužudytųjų buvo iš „valstybių, sudarančių kryžininkų aljansą kovai su kalifato valstybe“. Taip užsimenama apie valstybes, kurių karo aviacija bombarduoja islamistų pozicijas Artimuosiuose Rytuose.

Šis išpuolis, taip pat atakos Prancūzijoje ir Kuveite, sukėlė pasaulinio masto pasmerkimą; JAV Baltieji rūmai pažadėjo „kautis su terorizme rykšte“,JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas), savo ruožtu, pareiškė, kad „atsakingieji už šiuos pasibaisėtinus smurto veiksmus turi būti kuo greičiau patraukti atsakomybėn“.

REKLAMA

Tuniso valstybės saugumo sekretorius Rafikas Chelly (Rafiak Čelis) sakė radijui „Mosaique FM“, kad šaulys buvo anksčiau pareigūnams nežinomas Tuniso studentas.

„Jis atėjo į paplūdimį, apsirengęs kaip visi einantys maudytis, turėjo paplūdimio skėtį, kuriame laikė ginklą. Atėjęs į paplūdimį jis panaudojo šį ginklą“, – aiškino R.Chelly.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų