REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Graikija tikisi susitarti paskutinę minutę

Yra perspėjama dėl gresiančio bankroto

Atėnai pareiškė tebeturintys vilties paskutinę minutę pasiekti susitarimą, kuris leistų išvengti Graikijos bankroto, kai susirūpinę graikai šlavė savo santaupas iš šalies bankų, artėjant naujam derybų etapui.

Atėnai pareiškė tebeturintys vilties paskutinę minutę pasiekti susitarimą, kuris leistų išvengti Graikijos bankroto, kai susirūpinę graikai šlavė savo santaupas iš šalies bankų, artėjant naujam derybų etapui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tie, kas investuoja į krizės ir baimės scenarijus, pasirodys klydę“, – sakoma premjero Aleksio Cipro biuro pranešime, nors buvo paskelbta, kad Graikijos bankai buvo priversti vėl pasiskolinti iš Europos centrinio banko (ECB), siekdami užtikrinti savo likvidumą.

REKLAMA

Graikijai lieka mažiau negu dvi savaitės pasiekti proveržį įstrigusiose derybose su skolintojais, kad jie pervestų paskutinę 7,2 mlrd. eurų išmoką pagal ankstesnę didelę finansinio gelbėjimo programą. Jeigu to nepavyktų padaryti, Atėnams gresia chaotiškas pasitraukimas iš euro zonos arba netgi iš Europos Sąjungos.

Laukiant pirmadienį prasidėsiančio naujo derybų tarp Atėnų ir ES, ECB bei Tarptautinio valiutos fondo (TVF) etapo, graikai užplūdo į keblią padėtį patekusius šalies bankus, nors centrinis bankas tvirtino, kad finansų sistema yra stabili.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį indėlininkai atsiėmė apie 1 mlrd. eurų, o per pastarąsias tris dienas iš sąskaitų buvo išimta iš viso 2,6 mlrd. eurų, pranešė finansų naujienų portalas „Euro2day“. ECB, atsižvelgęs į Graikijos centrinio banko pateiktą prašymą, penktadienį padidino Graikijos bankams teikiamą skubią paramą likvidumui padidinti, pranešė šaltiniai Graikijos bankuose. Valstybinės naujienų agentūros ANA duomenimis, finansavimas padidintas 3,3 mlrd. eurų.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sušaukė pirmadienį Briuselyje vyksiantį neeilinį 19 euro zonos šalių lyderių susitikimą, kai finansų ministrai ketvirtadienį nesugebėjo pasiekti proveržio per jau penkis mėnesius trunkančias derybas tarp Graikijos vyriausybės, piestu stojančios prieš raginimus vykdyti griežto taupymo politiką, ir jos skolintojų – Europos Sąjungos bei Tarptautinio valiutos fondo (TVF)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as penktadienį tvirtino, kad būtina „daryti viską“, kad būtų pasiektas kompromisas derybose dėl Graikijos skolų krizės. Privalome „daryti viską, kad derybos būtų atnaujintos, kad derybose būtų pasiektas kompromisas – tačiau pagal Europos taisykles“, pabrėžė F.Hollande'as.

Ekonomikos galiūnės už euro zonos ribų taip stebi šią padėtį su didėjančiu susirūpinimu: Jungtinės Valstijos pareiškė, kad „Graikijai ir jos tarptautiniams partneriams būtina skubiai atlikti žingsnių kompromiso link“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų