REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šis renginys vyksta Alpėse, ir jame artimai bendrauja itin įtakingi žmonės – bet ketvirtadienį prasidedantis uždaras Bilderbergo grupės susitikimas laikomas daug labiau intriguojančiu negu Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimas arba Pasaulio ekonomikos forumas Davose.

Šis renginys vyksta Alpėse, ir jame artimai bendrauja itin įtakingi žmonės – bet ketvirtadienį prasidedantis uždaras Bilderbergo grupės susitikimas laikomas daug labiau intriguojančiu negu Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimas arba Pasaulio ekonomikos forumas Davose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bilderbergo grupės susitikimas šiemet vyks viename prabangiame Austrijos viešbutyje, kurį saugo ginkluoti policininkai ir kariniai sraigtasparniai. Keturių dienų renginyje turėtų dalyvauti apie 140 itin įtakingų politikos, didžiųjų finansų, verslo ir mokslo pasaulio veikėjų.

REKLAMA

Tarp jų bus keli premjerai, virtinė bankininkų, technologijų guru, buvęs JAV valstybės sekretorius Henry Kissingeris (Henris Kisindžeris), NATO vadovas ir įtakingi verslo lyderiai, tokie kaip interneto milžinės „Google“ vadovas Ericas Schmidtas (Erikas Šmitas) ir pigių skrydžių bendrovės „Ryanair“ vadovas Michaelas O'Leary (Maiklas O'Liris).

Kritikai piktinasi, kad šio susitikimo neleidžiama nušviesti žiniasklaidai, – kitaip negu G-7 viršūnių susitikimo, praeitą savaitgalį vykusio kaimyninėje Bavarijoje. Tokia Bilderbergo grupės pozicija kursto kaltinimus dėl įtartino slaptumo ir neskaidrių ryšių.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu organizatoriai teigia, kad konferencija atokiame Telfs-Bucheno miestelyje leidžia dalyviams laisvai diskutuoti apie opiausias pasaulio problemas.

Praeitais metais Bilderbergo grupė buvo susitikusi Danijoje.

Šios 1954 metais įkurtos grupės tikslas – „skatinti dialogą tarp Europos ir Šiaurės Amerikos“, o jos susitikimai rengiami vadovaujantis vadinamąja Čatamo rūmų taisykle, sakoma Bilderbergo tinklalapyje.

Tai reiškia, kad „dalyviai gali laisvai naudoti gautą informaciją, bet pranešėjo (-ų) arba bet kurių kitų dalyvių tapatybė arba ryšiai negali būti atskleisti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dėl šios konferencijos privataus pobūdžio dalyviai nėra varžomi savo pareigų arba iš anksto sutartų pozicijų pančių. Dėl to jie gali skirti laiko įsiklausyti, apmąstyti ir pasisemti įžvalgų“, – rašoma tinklalapyje.

Tie, kas tikisi baigiamosios spaudos konferencijos arba pranešimo, bus nuvilti. Bilderbergo tinklalapyje nurodoma, kad „nėra jokios išsamios darbotvarkės, nėra siūlomos rezoliucijos ir neskelbiami jokie politiniai pareiškimai“.

Karališkas palaiminimas

Tarp susitikimo dalyvių taip bus Britanijos finansų ministras George'as Osborne'as (Džordžas Ozbornas), Nyderlandų premjeras Markas Rutte (Markas Rutė), įtakingi žiniasklaidos veikėjai ir netgi karališkosios šeimos narė – Nyderlandų princesė Beatrix (Beatriks).

REKLAMA

Ten taip pat atvyks buvęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas Davidas Petraeusas (Deividas Petreusas), buvęs aukšto rango kariškis Johnas Allenas (Džonas Alenas), dabar paskirtas JAV prezidento pasiuntiniu prie koalicijos, kovojančios su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“, amerikietis ekonomistas Martinas Feldsteinas ir Eurogrupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas (Jerunas Deiselblumas).

Kaip nurodoma oficialioje susitikimo programoje, dalyviai aptars įvairius klausimus, tokius kaip dirbtinis intelektas, kibernetinis saugumas, cheminiai ginklai, krizės Graikijoje ir Artimuosiuose Rytuose, padėtis Irane, NATO, Rusijoje ir Jungtinėje Karalystėje ir įvairios „grėsmės“.

REKLAMA

Kita vertus, šios konferencijos organizatoriai neminėjo opaus klimato kaitos klausimo, kuris buvo viena iš pagrindinių temų per G-7 diskusijas, artėjant gruodį Paryžiuje vyksiančioms svarbioms deryboms dėl priemonių prieš pasaulio klimato atšilimą ir jo padarinius.

Taip pat nebuvo konkrečiai paminėtos kitos pasaulio masto problemos, tokios kaip badas arba nelygybė.

Didžioji dauguma šio susitikimo dalyvių – vyrai.

Susitikimo vietoje vakarų Austrijoje imtasi griežtų saugumo priemonių. Policija prie to viešbučio neprileidžia jokio žmogaus, neturinčio leidimo, o pažeidėjams gresia 500 eurų bauda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie 2,1 tūkst. policijų policijos pareigūnų rūpinsis konferencijos apsauga ateinančiomis dienomis. Protestuotojai planuoja šeštadienį surengti demonstraciją, bet vienintelis kelias, vedantis į tą viešbutį, yra uždarytas.

Didžiulį dėmesį susitikimo saugumui pabrėžia bulvarinio dienraščio „Kronen-Zeitung“ straipsnis, kuriame cituojami kariškių žodžiai, jog tame regione „įrengtas specialus radaras, fiksuojantis mažame aukštyje skrendančius objektus, taip pat patruliuoja kulkosvaidžiais apginkluoti sraigtasparniai „Kiowa“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų