REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saudo Arabijos vidaus reikalų ministras princas Mohammedas bin Nayefas (Mohamedas bin Najefas), artimas Jungtinių Valstijų draugas ir islamistų kovotojų rykštė, bus pirmasis šalies karalius iš valdančiosios dinastijos trečios kartos.

Saudo Arabijos vidaus reikalų ministras princas Mohammedas bin Nayefas (Mohamedas bin Najefas), artimas Jungtinių Valstijų draugas ir islamistų kovotojų rykštė, bus pirmasis šalies karalius iš valdančiosios dinastijos trečios kartos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karalius Salmanas paskyrė Vašingtono labai vertinamą ilgametį Saudo Arabijos saugumo vadovą nauju sosto įpėdiniu, trečiadienį netikėtai perskirstęs aukščiausius postus valdančiojoje al Saudų dinastijoje. Tai reiškia, kad dabar M.bin Nayefas bus pirmasis eilėje į didžiausios pasaulyje naftos eksportuotojos sostą.

REKLAMA

2009 metų rugpjūtį, kai princas Mohammedas buvo Saudo Arabijos saugumo vadovas, „al Qaeda“ pasiuntė žudiką pamėginti su juo susidoroti, tokiu būdu parodydama, kad laiko jį vienu pavojingiausių savo priešų.

Princas per plauką liko gyvas per šią ataką, kai prie jo priėjęs kovotojas, pareiškęs, jog nori pasiduoti pagal tuo metu šalyje vykdytą teroristų reabilitacijos programą, susprogdino po drabužiais paslėptą bombą.

2012 metų lapkritį M.bin Nayefas buvo paskirtas vidaus reikalų ministru.

Dabar 55 metų princas dar labiau įtvirtino savo pozicijas tarp įtakingiausių savo kartos valdančiosios al Saudų dinastijos narių ir dar netapęs monarchu bus viena svarbiausių figūrų šioje šalyje, kuri yra didžiausia naftos eksportuota pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

Jis yra pirmasis Saudo Arabijos įkūrėjo karaliaus Abdulazizo Ibn Saudo anūkas, tapęs pretendentu į sostą. Abdulazizas karalystę įkūrė 1932-aisiais ir valdė ją iki savo mirties 1953 metais. Jo valdymo laikotarpiu Saudo Arabija įgijo didelę geopolitinę įtaką dėl savo milžiniškų naftos išteklių, kuriuos plėtojo bendradarbiaudama su JAV partneriais.

M.bin Nayefas lieka vidaus reikalų ministro poste, nurodoma karaliaus paskelbtame dekrete.

Slaptame JAV ambasados diplomatinio susirašinėjimo dokumente, kuris buvo išsiųstas 2009 metų kovą ir kurį paviešino tinklalapis „WikiLeaks“, princas Mohammedas buvo apibūdintas kaip de facto vidaus reikalų ministras, „apie kurį karalius Abdullah (Abdula) yra labai geros nuomonės... ir kuris yra gerbiamas Saudo Arabijos žmonių“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant jo nuolatinių kontaktų su Vakarų šalių, ypač Amerikos, pareigūnais bei dažno figūravimo žiniasklaidoje dėl savo tiesioginių pareigų, princas Mohammedas tam tikra prasme tebėra neįminta mįslė.

Diplomatai ir Saudo Arabijos analitikai bei mokslininkai neturi aiškios nuomonės, kokių pozicijų jis laikosi dėl ilgalaikės problemos, su kuria susiduria karalystė: kaip suderinti socialines permainas ir jaunuomenę su konservatyviomis tradicijomis ir nuo naftos priklausoma ekonomika.

„Manau, jis yra iš antrosios kartos princų, kurie yra imlesni reformų idėjoms. Bet jis puikiai moka įtikinti žmones, kad jis yra jų stovykloje. Tai politiko sėkmės raktas“, - sakė naujienų kanalo „al-Arab News“ vadovas Jamalas Khashoggi (Džamalas Chašogis) 2012 metais, kai princas buvo paskirtas vidaus reikalų ministru

REKLAMA

Išrinktųjų grupė

M.bin Nayefas dabar yra jauniausias princas išrinktųjų grupėje, kurios nariai užima aukščiausius postus vyriausybėje ir kuruoja svarbiausias sritis, tokias kaip užsienio politika, žvalgyba ir gynyba.

Nors M.bin Nayefo paskyrimas ministru sulaukė itin palankaus įvertinimo iš kai kurių sąjungininkių, visų pirma Jungtinių Valstijų, su kurių saugumo pajėgomis jis glaudžiai bendradarbiavo, jo paaukštinimas taip pat pakurstė būgštavimus, kad dėl jo griežto požiūrio į saugumo reikalus gali nukentėti pilietinės teisės.

REKLAMA

Mohammedo tėvas velionis sosto įpėdinis Nayefas (Najefas) nuo 1975-ųjų iki 2012 metų, kai mirė ištikus širdies smūgiui, ėjo vidaus reikalų ministro pareigas. Princas visuomenės akyse tapo neatsiejama tos milžiniškos ir grėsmingos struktūros, kurią sukūrė jo tėvas, dalimi.

Per dvejus jo vadovavimo ministerijai metus nebūta ženklų, kad vyriausybė imtų pakančiau žvelgti į oponentus - aktyvistai toliau uoliai sulaikinėjami ir siunčiami už grotų dėl įvairių kaltinimų, įskaitant bendravimą su užsienio žiniasklaida.

Tačiau priešingai nei velionis Nayefas, kuris buvo laikomas iš prigimties konservatyviu žmogumi, kurio politiniams sprendimams didžiulės įtakos turėjo įtakingos šalies dvasininkijos nuomonė, princas Mohammedas išsilavinimą įgijo Jungtinėse Valstijose, kur 1981-aisiais baigė politikos mokslus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas senas vidaus reikalų ministro bičiulis sakė, kad M.bin Nayefas yra Holivudo veiksmo filmų gerbėjas ir ginklų entuziastas, savo rūmų komplekse įrengęs privatų poligoną.

Nepriklausomai nuo to, kokios yra jo asmeninės pažiūros, princas Mohammedas tėvo pavyzdžiu palaiko artimus ryšius su konservatoriais - grupe, į kurią Saudo Arabijos valdančiuosiuose sluoksniuose neretai žvelgiama kaip į keliančią didžiausią potencialią grėsmę vyriausybei.

Religiniai konservatoriai organizavo 1927-ųjų ir 1979 metų sukilimus, taip pat rėmė dešimtojo dešimtmečio islamistų protestų judėjimą „al Sahwa“ („Nubudimas“), o naujausiu rimtu iššūkiu al Saudų valdžiai praėjusį dešimtmetį tapo „al Qaeda“.

REKLAMA

Minėtas princo draugas sako, kad Mohammedo biure tebėra daug ultrakonservatyvių veikėjų.

Valdančiojoje šeimoje, kur svarbiausi politiniais sprendimai priimami konsensuso būdu, princo Mohammedo pažiūros gali turėti didžiulės įtakos ir užsienio politikai.

„WikiLeaks“ paviešinti diplomatinio susirašinėjimo dokumentai rodo, kad M.bin Nayefas laikosi griežto kurso Irano atžvilgiu ir konsultavo amerikiečius, kaip geriau apsaugoti svarbiausius infrastruktūros objektus „kariaujant su Iranu“.

Tuo tarpu jo dėmesys pastangoms užkirsti kelią naujai vidaus kovotojų bangai nemažai prisidėjo formuojant Saudo Arabijos politiką dėl Sirijos, įskaitant didesnę vyriausybės pagalbą opozicijai ir privačių asmenų atgrasymą nuo tapimo donorais ar sukilėliais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų