REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Lietuvos ir užsienio ekspertai ragina Ukrainą išnaudoti trapias paliaubas kovoje su Rusijos remiamais separatistais reformų vykdymui.

 Lietuvos ir užsienio ekspertai ragina Ukrainą išnaudoti trapias paliaubas kovoje su Rusijos remiamais separatistais reformų vykdymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje įsikūrusio Rytų Europos studijų centro kartu su politikos ekspertais iš Lenkijos, Vengrijos, Slovakijos ir Jungtinių Valstijų šią savaitę paskelbtoje ataskaitoje pažymima, kad nepaisant to, jog susirėmimų tarp Ukrainos vyriausybinių pajėgų ir separatistų sumažėjo, Ukraina rimtai nesvarsto integruoti separatistų perimtos Donbaso dalies.

REKLAMA

„Mažų mažiausiai, tai parodo nenoras pradėti politinį dialogą su dabartiniais maištininkų lyderiais. (...) Stabilus politinis sprendimas, deja, vis dar atrodo labai tolimas“, - teigiama ataskaitoje.

Ekspertai teigia, jog Ukraina turi išnaudoti kovų Donbase pertrauką tam, kad modernizuotų valstybės institucijas, keltų ekonomiką, mažintų korupciją ir pradėtų „realistišką ir visaapimantį“ decentralizacijos procesą, kuris turėtų pažaboti separatistų siekius ir galiausiai sugrąžintų separatistų kontroliuojamas Donetsko ir Luhansko sritis atgal Ukrainos įtakon.

REKLAMA
REKLAMA

Anot ataskaitos, oficialusis Kijevas turi dėti daugiau pastangų mažinant kalbinius, geografinius, socialinius, kultūrinis ir ekonominius skirtumus tarp vakarinių ir rytinių šalies regionų, atsisakant dabartinės „nugalėtojas pasiima viską“ politikos.

Ekspertų teigimu patikima konstitucinė reforma ir decentralizacija yra esminiai darbai siekiant mažinti įtampą.

„Pagrindinė prielaida krizės išsprendimui yra kovinių veiksmų nutraukimas Rytų Ukrainoje“, - rašoma ataskaitoje.

Karas tarp Rusijos remiamų separatistų ir Ukrainos vyriausybinių pajėgų vyksta nuo pernai balandžio. Jungtinių Tautų duomenimis, jis nusinešė daugiau nei 6 tūkst. gyvybių. Ginkluotas konfliktas kilo praėjus mėnesiui po to, kai kovą Rusija aneksavo autonominį Krymo pusiasalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak ekspertų, Ukrainos valdžia turi imtis priemonių prieš Rusijos propagandą rusakalbiuose rytiniuose ir pietiniuose šalies regionuose, įskaitant ir Krymą. Regionuose turi būti įkurti nuolatiniai informaciniai kanalai, kurie praneštų apie Ukrainos politiką, reformas, jų įtaką ir situaciją kovoje su separatistais.

Taip pat ataskaitoje teigiama, kad Ukrainoje būtina kelti valdžios institucijų kompetenciją ir mažinti biurokratiją. Tam reikia į viešąjį sektorių priimti labiau kvalifikuotus specialistus.

Ekspertų teigimu, Ukrainoje auga skaičius aktyvių žmonių, kurie yra pasiryžę formuoti politiką arba netgi užimti aukštas pareigas ir priimti sprendimus. Jie siūlo keisti Parlamento rinkimų įstatymą, leidžiant į Aukščiausiąją Radą kandidatuoti ir nepartiniams sąrašams.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų