REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija trečiadienį su Gruzijos separatistine Pietų Osetijos sritimi pasirašė sutartį, kurią Tbilisis pasmerkė kaip dar vieną aneksijos žingsnį, ir kuri, pasak Vakarų, gali kelti grėsmę saugumui ir stabilumui regione.

Rusija trečiadienį su Gruzijos separatistine Pietų Osetijos sritimi pasirašė sutartį, kurią Tbilisis pasmerkė kaip dar vieną aneksijos žingsnį, ir kuri, pasak Vakarų, gali kelti grėsmę saugumui ir stabilumui regione.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aljanso ir integracijos“ pagrindų susitarime, kurį pasirašė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Pietų Osetijos lyderis Leonidas Tibilovas, numatytas planas integruoti Rusijos saugumo ir karines pajėgas bei muitinės tarnybas su Pietų Osetijos pajėgomis.

REKLAMA

Taip pat numatyta, kad Rusija saugos šio nedidelio regiono sienas, numatytas Pietų Osetijos nepriklausomybę pripažįstančioje sutartyje, kuri buvo pasirašyta po penkių dienų karo su Gruzija 2008 metais ir kurioje po šios datos Kremlius dislokavo tūkstančius savo karių; nors daugelis šalių vis dar laiko šią sritį Gruzijos dalimi.

Šios prieštaringai vertinamos sutarties pasirašymas įvyko praėjus metams nuo tos dienos, kai V.Putinas pasirašė įsakymą atplėšti nuo Ukrainos Krymo autonominę respubliką; šį veiksmą Kijevas ir Vakarai laiko neteisėtu žemių užgrobimu.

REKLAMA
REKLAMA

Po pasirašymo ceremonijos Kremliuje V.Putinas gyrė šią, anot jo, „etapinę“ sutartį, kuri dar glaudžiau susies Rusiją ir Pietų Osetiją.

„Mūsų šalys suformuos bendrą gynybos ir saugumo erdvę, bus užtikrinta muito organų integracija, mūsų piliečiams įvestas laisvas valstybės sienos kirtimas“, – kalbėjo V.Putinas.

Vakarietiškąją kryptį pasirinkusios Gruzijos pareigūnai pasmerkė šią sutartį, panašią į pernai Maskvos pasirašytąją su kitu separatiniu anklavu – Abchazija, ir pavadino tai Gruzijai priklausančios teritorijos „aneksija de facto“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šis žingsnis prieš teritorinį suverenios valstybės vientisumą dar labiau blogina padėtį, susidariusią dėl okupacijos, ir perneša ją į aneksijos lygį“, – sakoma Gruzijos prezidento Georgijaus Margvelašvilio pareiškime.

„Pasipiktinimą kelia tai, kad Rusijos Federacija destruktyviais veiksmais atsako į Gruzijos pastangas rasti reikšmingų būdų esančioms problemoms išspręsti“, – pažymima jame.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) perspėjo, kad ši sutartis dar labiau destabilizuos padėtį šiame trapiame regione.

REKLAMA

„Rusijos Federacijos vadinamosios Aljanso ir integracijos sutarties pasirašymas su nuo Gruzijos atskilusia Pietų Osetija <...> bus tik dar vienas žingsnis, žengtas prieš pastangas stiprinti saugumą ir stabilumą šiame regione“, – sakoma jos pareiškime.

Abchazija ir Pietų Osetija atsiskyrė nuo Gruzijos po pilietinių karų, kilusių dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje netrukus po Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Maskva oficialiai pripažino šių darinių nepriklausomybę po penkių dienų karo su Gruzija 2008 metais ir dislokavo ten tūkstančius savo karių.

REKLAMA

Šie regionai labai priklauso nuo Rusijos karinės ir finansinės paramos.

Tik saujelė valstybių, Rusijos šalininkių, yra pripažinusios juos nepriklausomais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų