REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pateikiame svarbiausių 2014 metų įvykių chronologiją kovo mėnesį:

Pateikiame svarbiausių 2014 metų įvykių chronologiją kovo mėnesį:

REKLAMA

1 d. Ukraina: Krymo regiono Ministrų tarybos pirmininkas Serhijus Aksionovas paskelbė perimąs vadovavimą jėgos struktūroms autonomijoje ir paprašė Rusijos prezidento Vladimiro Putino pagalbos užtikrinant saugumą.

Ukraina-Rusija: parlamento aukštieji rūmai - Federacijos Taryba - patenkino prezidento Vladimiro Putino prašymą leisti panaudoti ginkluotąsias pajėgas Ukrainos teritorijoje, siekiant apsaugoti ten esančius Rusijos piliečius ir toje šalyje dislokuota Rusijos karinį kontingentą.

Kinija: pietvakarinės Junano provincijos Kunmingo mieste apie dešimt peiliais ginkluotų užpuolikų traukinių stotyje mirtinai subadė 29 žmones, o dar daugiau kaip 130 sužalojo. Keturis užpuolikus policija nušovė. Valdžia nurodė, kad išpuolį suorganizavo separatistai iš šalies šiaurės vakaruose esančio Sindziango regiono, kuriame gyventojų daugumą sudaro musulmonai uigūrai.

Prancūzija: eidamas 92-uosius metus mirė prancūzų kino režisierius Alainas Resnais (Alenas Renė), „naujosios bangos“ judėjimo žvaigždė, sukūrusi beveik 50 filmų.

REKLAMA
REKLAMA

2 d. Ukraina: premjeras Arsenijus Jaceniukas pareiškė, kad krizės ištikta jo šalis yra „prie katastrofos slenksčio“, ir apkaltino Rusiją paskelbus karą.

REKLAMA

3 d. JAV: Holivude įvyko 86-oji Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų įteikimo ceremonija, kurioje geriausiu metų filmu pripažinta režisieriaus Steve'o McQueeno (Stivo Makvino) istorinė drama „12 vergovės metų“ (12 Years a Slave). Daugiausiai „Oskarų“ statulėlių – septynias - pelnė kosminis 3D trileris „Gravitacija“ (Gravity), o jos kūrėjas meksikietis Alfonso Cuaronas (Alfonsas Kuaronas) paskelbtas geriausiu režisieriumi. Geriausios aktorės „Oskaru“ už darbą Woody Alleno (Vudžio Aleno) „Džesminoje“ (Blue Jasmine) apdovanota australė Cate Blanchett (Keit Blanšet), o Matthew McConaughey (Metjus Makonis) pripažintas geriausiu aktoriumi už vaidmenį „Dalaso klubas“ (Dallas Buyers Club). Geriausio filmo užsienio kalba „Oskarą“ pelnė italo Paolo Sorrentino (Paolo Sorentino) juosta „Didis grožis“ (La grande bellezza). „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas (Bilas Geitsas) atkovojo turtingiausio pasaulio žmogaus titulą iš meksikiečio verslo magnato Carloso Slimo (Karloso Slimo) ir su 76 mlrd. JAV dolerių vėl pakilo į pirmąją vietą “Forbes” pasaulio milijardierių sąraše. Į 2014 metų sąrašą milijardieriais buvo įrašyti 1 645 žmonės, kurių turto vidurkis yra 4,5 mlrd. dolerių, o jų visų turtas bendrai sudėjus yra 6,4 trilijono dolerių – vienu trilijonu daugiau nei 2013-aisiais.

REKLAMA
REKLAMA

4 d. Ukraina-Rusija: Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paneigė siuntęs karius į Krymą. JAV vadovas Barackas Obama į tai atsakė, kad V.Putinas „nieko neapkvailins“.

5 d. Estija: tris kadencijas - devynerius metus - prie Estijos vyriausybės vairo stovėjęs Andrus Ansipas atsistatydino, nusprendęs siekti posto Europos Komisijoje.

6 d. Ukraina: Krymo parlamentas nubalsavo už tai, kad būtų kreiptasi į Rusijos prezidentą ir parlamentą su prašymu dėl šio regiono prisijungimo prie Rusijos Federacijos. Taip pat nuspręsta kovo 16 dieną šiuo klausimu surengti referendumą. Tą pačią dieną JAV paskelbė draudimą išduoti vizas rusams ir ukrainiečiams, kurie prisidėjo prie padėties Ukrainoje destabilizavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NATO: JAV atsiuntė į Lietuvą šešis papildomus naikintuvus F-16 Baltijos šalių oro policijos misijai sustiprinti.

Libija: Nigeris išdavė Libijai nuversto diktatoriaus Muamaro Kadhafi (Muamaro Kadafio) sūnų Saadi (Saadį), kuris į pietinę Libijos kaimynę pabėgo po to, kai 2011 metais per NATO remtą sukilimą buvo nuverstas jo tėvas.

JAV: eidamas 94-uosius metus mirė aktorius Mickey Rooney (Mikis Runis), kuris per savo ilgą karjerą Holivude suvaidino iš viso daugiau nei 200 filmų. 1982 metais aktorius pelnė garbės "Oskarą" už viso gyvenimo pasiekimus.

7 d. Nyderlandai: Tarptautinis baudžiamasis teismas pripažino Kongo karo vadą Germainą Katangą (Žermeną Katangą) kaltu dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui - už vienos etninės grupuotės, kuri 2003 metais įvykdė ypač žiaurias žudynes, apginklavimą. Gegužę Teismas jam skyrė 12 metų kalėjimo. Beveik septyneri metai, kuriuos G.Katanga jau praleido už grotų, bus išskaičiuoti iš jo bausmės.

REKLAMA

8 d. Malaizija: pakeliui iš Kvala Lumpūro į Pekiną nepaaiškinamai dingo bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvas „Boeing 777“ su 239 žmonėmis. Malaizijos vyriausybė, remdamasi fragmentiškais palydovų duomenimis, mano, kad orlaivis galėjo nukristi į Indijos vandenyno pietinę dalį, tačiau iki šiol nerasta jokių jo liekanų, nors buvo vykdomos didelio masto paieškos.

9 d. Salvadoras: buvęs kairiųjų sukilėlių vadas Salvadoras Sanchezas Cerenas (Salvadoras Sančesas Serenas) laimėjo šalies prezidento rinkimus, įveikęs savo varžovą, dešiniųjų kandidatą Normaną Quijano (Normaną Kichaną) mažiau nei puse procento balsų.

Kolumbija: derybas su Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) sukilėliais pradėjusio prezidento Juano Manuelio Santoso (Chuano Manuelio Santoso) centro dešiniųjų koalicija per parlamento rinkimus užsitikrino daugumą Kongrese, o buvęs valstybės vadovas Alvaro Uribe (Alvaras Uribė), griežtai nepritariantis politiniam dialogui su maištininkais, buvo išrinktas į Senatą.

REKLAMA

Švedija: charizmatiškas švedų pastorius Ulfas Ekmanas, įkūręs „Gyvenimo žodžio“ bažnyčią, kartu su žmona perėjo į Katalikų Bažnyčią.

11 d. Ukraina: Kryme promaskvietiškas regiono parlamentas paskelbė nepriklausomybę nuo Ukrainos.

Libija: parlamentas pašalino Ali Zeidaną (Alį Zeidaną) iš premjero posto už tai, kad jis nesugebėjo sutrukdyti išplaukti iš šalies tanklaiviui su sukilėlių užgrobta nafta. Laikinuoju premjeru buvo paskirtas gynybos ministro pareigas ėjęs Abdullah al-Thani (Abdula Sanis), tačiau jis po penkių dienų atsistatydino, pareiškęs, kad buvo užpultas.

Čilė: prezidento pareigas pradėjo eiti Michelle Bachelet (Mišel Bačelet), kuri į šį postą sugrįžo po ketverių metų pertraukos, triuškinamai laimėjusi 2013-ųjų gruodį vykusius rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

12 d. JAV: per galingą dujų sprogimą Niujorko Manhatano rajone sugriuvo du daugiabučiai ir žuvo 8 žmonės, o dar apie 70 buvo sužeisti. Didžioji Britanija: internetą išradęs britas Timas Bernersas-Lee ( Timas Bernersas-Li) savo išradimo 25-ųjų metinių proga paragino priimti interneto "Magna Carta" (Didžiąją teisių chartiją) - nuostatų rinkinį, turintį apsaugoti virtualiosios erdvės atvirumą ir neutralumą.

13 d. Ukraina: rytiniame Donecko mieste per susirėmimus tarp naujosios Kijevo valdžios šalininkų ir prorusiškų aktyvistų buvo mirtinai subadytas aunas vyras, dar apie 30 žmonių buvo sužeisti. Tuo tarpu Krymo totorių lyderis Mustafa Cemilevas ( Mustafa Džemilevas) paprašė NATO įsikišti Kryme, kad būtų užkirstas kelias „žudynėms“, o Krymo totorių bendruomenę paragino boikotuoti referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos.

REKLAMA

Didžioji Britanija: tvyrant tirštam rūkui Anglijos rytinėje Norfolko grafystėje sudužo sraigtasparnis ir žuvo keturi žmonės, tarp jų turtingiausias Šiaurės Airijos žmogus, Didžiosios Britanijos aukštųjų parlamento rūmų narys Edwardas Haughey (Edvardas Hogis).

Siera Leonė: būdamas 82 metų savo namuose Fritaune mirė buvęs karo meto prezidentas Ahmadas Tejanas Kabbah (Ahmadas Tedžanas Kaba). 14 d. Indija: didžiausiame šalies mieste Mumbajuje sugriuvus septynių aukštų pastatui žuvo 7 žmonės.

16 d. Ukraina: prorusiškos Krymo valdžios organizuotame referendume už regiono prisijungimą prie Rusijos pasisakė 96,77 proc. balsavusiųjų, už Krymą Ukrainos sudėtyje - 2,51 proc. plebiscito dalyvių. Referendume dalyvavo 83,1 proc. tokią teisę turėjusių krymiečių. Kijevo valdžia ir dauguma tarptautinės bendrijos atsisakė pripažinti referendumo rezultatus, teigdami, kad jis buvo nelegitimus.

REKLAMA

Serbija: valdančioji centro dešiniųjų Serbijos pažangos partija (SNS) didžiule persvara laimėjo pirmalaikius rinkimus ir užsitikrino daugumą parlamente. Italija: šiaurės rytinio Veneto regiono gyventojai dalyvavo šešias dienas trukusiame interneto balsavime dėl atsiskyrimo nuo likusios šalies dalies. Pasak organizatorių, referendume, kuris nebuvo teisiškai įpareigojantis, už regiono nepriklausomybę pasisakė 89,1 proc. balsavusiųjų (56,6 proc. visų rinkėjų).

17 d. Ukraina-ES-JAV: JAV ir ES įvedė sankcijas aukšto rango rusų ir ukrainiečių pareigūnams, kurie laikomi atsakingais už separatistinio referendumo Kryme organizavimą. ES uždraudė atvykti į Bendriją ir įšaldė sąskaitas 21-am asmeniui, o JAV ėmėsi analogiškų priemonių prieš septynis rusus, tarp jų vicepremjerą Dmitrijų Rogoziną, ir keturis ukrainiečius, įskaitant V.Janukovyčių. Sankcijas paskelbė ir Kanada bei Japonija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV: savo bute Niujorke rasta negyva „The Rolling Stones“ lyderio Micko Jaggerio (Miko Džagerio) draugė L'Wren Scott (Loren Skot), su kuria jis gyveno 13 metų. 49 metų buvusi manekenė, mados dizainerė pasikorė.

18 d. Ukraina-Rusija: prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė dekretą, pripažįstantį Krymo nepriklausomybę ir tą pačią dieną su prorusiškais Krymo lyderiais pasirašė sutartį dėl šio pusiasalio ir jame esančio Sevastopolio uostamiesčio prijungimo prie Rusijos Federacijos.

Moldova: separatistinė Padniestrės respublika, kurioje gyvena daugiausia rusakalbiai, oficialiai pasiprašė priimama į Rusijos Federaciją.

Taivanas: šimtai protestuotojų, daugiausia – jauni studentai, užėmė parlamentą, reikalaudami atšaukti planus ratifikuoti ginčijamą prekybos paktą su žemynine Kinija. Po penkių dienų demonstrantai įsiveržė į vyriausybės būstinę, tačiau buvo išvaikyti policijos, o per susirėmimus nukentėjo daugiau kaip 100 žmonių. Parlamento okupaciją protestuotojai nutraukė po trijų savaičių, kai jo vadovas pažadėjo nepirmininkauti tolesniems debatams dėl prekybos pakto su Pekinu, kol nebus priimtas įstatymas dėl susitarimų su Kinija stebėjimo.

REKLAMA

19 d. Turkija: rytinėje Karso provincijoje į Statistikos instituto biurą įsiveržęs atleistas jo darbuotojas paėmė buvusius kolegas įkaitais, pradėjo šaudyti ir nušovė šešis iš jų, o paskui nusišovė pats.

20 d. Rusija: Valstybės Dūma ratifikavo Rusijos ir Krymo prorusiškos valdžios pasirašytą sutartį dėl Krymo ir Sevastopolio prisijungimo prie Rusijos ir dviejų naujų Rusijos regionų suformavimo, taip pat priėmė atitinkamą federalinį konstitucinį įstatymą. Kitą dieną šiuos dokumentus vienbalsiai patvirtino Federacijos Taryba ir iškart pasirašė Vladimiras Putinas, užbaigdamas Krymo aneksiją.

Afganistanas: Kabule keturi talibų kovotojai, paslėpę pistoletus kojinėse, prasmuko į griežtai saugomą prabangų viešbutį „ Serena“ ir nušovė devynis žmones, tarp jų – keturis užsieniečius.

REKLAMA

Indija: savo namuose Delyje, būdamas 99 metų, mirė rašytojas ir žurnalistas Khushwantas Singhas (Khušvantas Singhas), kuris ilgiau nei 60 metų buvo vienas iškiliausių Indijos literatūros veikėjų ir parašė daugiau kaip 100 knygų.

21 d. Ukraina-ES-JAV: Ukrainos laikinasis premjeras Arsenijus Jaceniukas su ES lyderiais Briuselyje pasirašė asociacijos sutarties politinę dalį. Tuo tarpu Rusijos prezidentas pasirašė įstatymus dėl Krymo ir Sevastopolio prisijungimo prie Rusijos ir dviejų naujų Rusijos regionų suformavimo. ES paskelbė sankcijas dar 12-ai rusų ir ukrainiečių, o JAV į asmenų, kuriems taikomos baudžiamosios priemonės, sąrašą papildomai įtraukė 20 pavardžių, taip pat ėmėsi sankcijų prieš Rusijos banką „Rossija“.

REKLAMA
REKLAMA

22 d. JAV: Oso miestelį Vašingtono valstijoje į šiaurės rytus nuo Sietlo užgriuvo didžiulė purvo ir akmenų nuošliauža, palaidojusi kelias dešimtis namų ir pareikalavusi daugiau kaip 40 gyvybių.

23 d. Kenija: netoli Mombasos uostamiesčio į pamaldas bažnyčioje įsiveržę užpuolikai nušovė šešis žmones, o dar 10 sužeidė.

24 d. Ukraina-Rusija: Hagoje susitikę Didžiojo septyneto (G-7) lyderiai sutarė atšaukti dalyvavimą Didžiojo aštuoneto (G-8) susitikime, kurį Rusija buvo numačiusi surengti Sočyje, ir vietoje to birželį susitikti Briuselyje nedalyvaujant Rusijai.

Ukraina: laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas įsakė vyriausybinėms pajėgoms palikti Krymą.

Egiptas: teismas skyrė mirties bausmes 529-iems uždraustos Musulmonų brolijos, kuri į valdžią iškėlė vėliau kariškių nušalintą prezidentą Mohamedą Mursi (Mohamedą Mursį), nariams.

25 d. Ukraina: per milicijos reidą vakarinio Rivnės miesto apylinkėse neaiškiomis aplinkybėmis žuvo ultranacionalistų judėjimo „Pravyj sektor“ („Dešinysis“ arba „Teisusis sektorius“) regioninis lyderis Oleksandras Muzyčka, dar žinomas kaip Saško Bilyj.

26 d. Estija: prisaikdinta naujoji vyriausybė, vadovaujama jauniausio Europos Sąjungoje premjero, Reformų partijai priklausančio Taavi Roivo (Tavio Reivo), kuris ministru pirmininku tapo būdamas 34 metų.

REKLAMA

JAV: federalinis teismas Niujorke pripažino Osamos bin Ladeno žentą ir buvusį „al Qaeda“ atstovą Sulaimaną Abu Ghaithą (Suleimaną Abu Gaisą) kaltu dėl planų žudyti amerikiečius bei materialinės pagalbos teroristams ir skyrė jam kalėjimo iki gyvos galvos bausmę.

27 d. Ukraina: Tarptautinis valiutos fondas paskelbė skirsiantis Ukrainai 14–18 mlrd. JAV dolerių finansinės pagalbos paketą.

Vatikanas: JAV prezidentas Barackas Obama Vatikane pirmą kartą susitiko su popiežiumi Pranciškumi.

JAV: eidamas 86-uosius metus mirė valstybės veikėjas Jamesas Schlesingeris (Džeimsas Šlezingeris), vadovavęs Centrinei žvalgybos valdybai, Gynybos departamentui ir buvęs pirmuoju energetikos sekretoriumi.

29 d. Slovakija: politikos naujokas ir milijonierius Andrejus Kiska didžiule persvara laimėjo prezidento rinkimus, kuriuose grūmėsi su kairiųjų veteranu, premjeru Robertu Fico (Robertu Ficu).

30 d. Prancūzija: valdančioji Socialistų partija patyrė žeminamų praradimų vietos valdžios rinkimuose, kuriuose proveržį padarė kraštutinių dešiniųjų Nacionalinis frontas (FN) ir pirmą kartą per istoriją vadovauti Paryžiui buvo išrinkta moteris - Ispanijoje gimusi socialistė Anne Hidalgo (An Hidalgo).

31 d. Prancūzija: po nesėkmingo Socialistų partijos pasirodymo vietos valdžios rinkimuose prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) atleido iš premjero pareigų Jeaną-Marcą Ayrault (Žaną Marką Airo) ir vadovauti vyriausybei paskyrė vidaus reikalų ministrą Manuelį Vallsą (Manuelį Valsą).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų