REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trijų pagrindinių britų partijų lyderiai antradienį paskelbė bendrą pažadą suteikti Škotijos parlamentui daugiau galių, jei rinkėjai atmes nepriklausomybę, taip paskutinę minutę bandydami užkirsti kelią Jungtinės Karalystės skilimui.

Trijų pagrindinių britų partijų lyderiai antradienį paskelbė bendrą pažadą suteikti Škotijos parlamentui daugiau galių, jei rinkėjai atmes nepriklausomybę, taip paskutinę minutę bandydami užkirsti kelią Jungtinės Karalystės skilimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis pažadas, kuriuo pakartojami ankstesni įsipareigojimai, pasirodė pagrindinio Škotijos laikraščio „Daily Record“ pirmajame puslapyje, su antrašte „Priesaika“.

REKLAMA

Ji paskelbta likus dviem dienoms iki Škotijos ketvirtadienio referendumo dėl nepriklausomybės.

Šį pažadą, kuris išspausdintas taip, kad atrodytų tarsi pageltęs rankraštis, pasirašė konservatorių ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas), opozicinės Leiboristų partijos lyderis Edas Milibandas ir ministro pirmininko pavaduotojas, liberalas demokratas Nickas Cleggas (Nikas Klegas).

„Mes sutarėme, kad: Škotijos parlamentas yra nuolatinis ir parlamentui bus suteikti platūs nauji įgaliojimai“, – sakoma tekste.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės nori matyti pokyčius. Balsas „Ne“ atneš greitesnius, saugesnius ir geresnius pokyčius nei atsiskyrimas“, – sakoma toliau.

Tekste patvirtinamas grafikas dėl naujų galių, apie kurias trys lyderiai paskelbė praėjusią savaitę, kai apklausos parodė, kad padaugėjo nepriklausomybės šalininkų.

„Aišku, kad projektas „panika“ paskutinėmis kampanijos dienomis nori sakyti bet ką, kad sustabdytų „Taip“ impulsą, – sakė nepriklausomybės šalininkų stovyklos atstovas. – Realybė yra tokia: vienintelis būdas užtikrinti, kad Škotija gaus visas galias, kurių mums reikia, ... yra su balsu „Taip“ šį ketvirtadienį“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Negrįžtamas sprendimas

Šis pažadas buvo išspausdintas po D.Camerono paskutinės minutės kelionės į Škotiją paraginti škotų balsuoti prieš nepriklausomybę ir priminti, kad priešingu atveju lauktų skaudžios pasekmės. Tai galėjo būti paskutinis jo vizitas Škotijoje prieš balsavimą.

„Protu, širdimi ir siela norime, kad jūs pasiliktumėte“, – sakė D.Cameronas vienoje įtaigiausių savo kalbų, siekdamas įtikinti regiono gyventojus nenutraukti 307 metus gyvuojančios sąjungos su Anglija.

„Tuomet kelio atgal nebus, nebus jokio pakartojimo. Tai galutinis ir negrįžtamas sprendimas“, – sakė D.Cameronas, kurio žodžius plojimais palydėjo šimtai žmonių, daugiausia – pagyvenusių, autobusais atvežtų į renginį Aberdyne – mieste, kuris yra Škotijos naftos ir dujų, išgaunamų jūroje, pramonės centras.

REKLAMA

„Nepriklausomybė bus ne bandomoji separacija, tai bus skausmingas santuokos nutraukimas“, – sakė ministras pirmininkas ir pažymėjo, kad dėl nepriklausomybės šalininkų stovyklos pergalės iškiltų grėsmė škotų pensijoms ir jų naudojamai valiutai, būtų išardytos ginkluotosios pajėgos ir iškiltų sienos tarp Anglijos ir Škotijos, kurias „tikriausiai nebūtų taip lengva kirsti“.

Pasak vyriausybės vadovo, už nepriklausomybę pasisakanti škotų vyriausybė pateikė ateities viziją, kuri „per gera, kad būtų tiesa“.

„Nenoriu, kad Škotijos žmonėms būtų parduota svajonė, kuri išsisklaidys“, – pabrėžė D.Cameronas.

REKLAMA

Tuo tarpu Londone, centrinėje Trafalgaro aikštėje, tūkstančiai žmonių dalyvavo mitinge ir ragino Škotiją likti sąjungoje. Žmonės mojavo Jungtinės Karalystės vėliavomis ir laikė tokius užrašus kaip „Škotija, mes tave mylim, neišeik“.

„Mes manome, kad vienybė yra geriau nei pasidalijimas, o bendradarbiavimas yra geriau nei konkuravimas“, – miniai sakė organizatorius Danas Snow (Danas Snou), diktorius ir istorikas.

Savaitgalį paskelbti apklausų rezultatai rodė, kad sąjungos šalininkai kiek pirmauja: pagal „Survation“ apklausą jų buvo 47 proc. (nepriklausomybės šalininkų – 40,8 proc.), pagal „Opinium“ apklausą „Ne“ rengėsi balsuoti 47,7 proc. rinkėjų („Taip“ – 42,3 proc.), o pagal „Panelbase“ apklausą prieš nepriklausomybę ketino balsuoti 47,1 proc. rinkėjų (už nepriklausomybę – 46,1 procento).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau laikraščiui „The Sunday Telegraph“ internete atlikta ICM apklausa parodė, kad kampaniją „Taip“ remia 49 proc. rinkėjų – daugiau nei sąjungą remiančių rinkėjų, kurių buvo 42 procentai. Dar 9 proc. buvo neapsisprendę. Vis dėlto šios apklausos rengėjai perspėjo, kad respondentų galėjo būti per mažai, kad rezultatai atspindėtų realią padėtį.

Ekonomistai nesutaria dėl to, kokios būtų atsiskyrimo pasekmės. Nobelio premijos laureatas Josephas Stiglitzas (Džozefas Stiglicas) perspėjimus pavadino „prekiavimu baime“, bet kitas Nobelio premijos laureatas, „The New York Times“ skiltininkas Paulas Krugmanas (Polas Krugmanas) perspėjo dėl „didžiulių pavojų“.

REKLAMA

Per susitikimą su nepriklausomybę remiančiais verslo lyderiais Škotijos pirmasis ministras Alexas Salmondas (Aleksas Salmondas), nepriklausomybės šalininkas, kaltino D.Cameroną „orkestravimu“, kad verslas paremtų balsą „Ne“.

„Kalbama apie labiau klestinčios Škotijos kūrimą, taip pat teisingesnės visuomenės kūrimą“, – sakė A.Salmondas.

„Žmonės gavo kartą per gyvenimą pasitaikančią galimybę ... atiduoti Škotijos ateitį į Škotijos rankas“, – pridūrė jis.

JAV nori „stiprios, tvirtos, vieningos“ JK, sako Baltieji rūmai

Jungtinės Valstijos pirmadienį įsikišo į debatus dėl Škotijos nepriklausomybės ir išreiškė viltį, kad jų sąjungininkė Jungtinė Karalystė, su kuria Vašingtonas palaiko „ypatingus santykius“, liks „vieninga“.

REKLAMA

Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas (Džošas Ernestas) pabrėžė, kad Vašingtonas gerbia škotų teisę spręsti dėl savo ateities ketvirtadienio referendume, bet viliasi „stipraus, tvirto ir vieningo“ partnerio.

Šie atidžiai niuansuoti komentarai atspindi prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) anksčiau šiais metais Briuselyje, stovint šalia britų ministro pirmininko Davido Camerono (Deivido Kamerono), pareikštą nuomonę.

Tačiau trys dienos iki Škotijos referendumo dėl nepriklausomybės išsakytos Baltųjų rūmų pastabos rodytų JAV susirūpinimą dėl galimo svarbios sąjungininkės NATO ir Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje susilpnėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai sprendimas, kurį turi priimti Škotijos žmonės. Mes neabejotinai gerbiame atskirų škotų teisę priimti sprendimą šiais atžvilgiais“, – sakė J.Earnestas.

„Bet ... mes suinteresuoti matyti, (kaip) Jungtinė Karalystė lieka stipri, tvirta, vieninga ir efektyvi partnerė“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų