REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV spauda: karas Ukrainoje – galas V. Putinui ir Kremliui?

Rusijos prezidentas iš nesimpatiško kaimyno tapo monstru

„Vladimirui Putinui galas. Ar gali karas Ukrainoje nuversti Kremlių?“, tai straipsnio žurnale „PoliticoMagazine“ (politico.com) pavadinimas. Jo autorius Benas Džudahas (Ben Judah), kuris yra ir knygos „Trapi imperija. Kaip Rusija pamilo ir ir nusivylė Vladimiru Putinu“ autorius, į šį klausimą atsako teigiamai.

„Vladimirui Putinui galas. Ar gali karas Ukrainoje nuversti Kremlių?“, tai straipsnio žurnale „PoliticoMagazine“ (politico.com) pavadinimas. Jo autorius Benas Džudahas (Ben Judah), kuris yra ir knygos „Trapi imperija. Kaip Rusija pamilo ir ir nusivylė Vladimiru Putinu“ autorius, į šį klausimą atsako teigiamai.

REKLAMA

Kaip ir didžioji dalis amerikiečių komentatorių, jis neabejoja, kad Malaizijos lėktuvą virš Ukrainos numušė prorusiškieji separatistai ir kad tai įvyko dėl klaidos.

„Jie visai nesirengė vienu ypu nubraukti dešimtmečius trukusias Kremliaus pastangas trukdyti amerikiečiams vienyti vakarų šalis“, teigia B. Džudahas. Anot jo, separatistai susprogdino ne tik lėktuvą, bet ir iki to meto gana sėkmingas Rusijos pastangas atsilaikyti prieš Briuselio sankcijas.

„Europiečiai mėgsta galvoti, kad jie manipuliuoja kitais, tačiau iš tikrųjų Rusija metų metus timpčiojo „siūlelius“ ES viduje (...) tik vaikinams iš Briuselio gėda prisipažinti, kaip gudriiai Kremlius jais manipuliavo“, rašo jis. Anot B. Džudaho, niekas iš Europos politikos sunkiasvorių nenorėjo ko nors aukoti dėl Ukrainos, todėl diskusijos dėl sankcijų tęsėsi taip ilgai.

REKLAMA
REKLAMA

„Kremliaus taktika buvo paprasta: skaldyti ir valdyti panaudojant pinigus. Todėl ir Rusijos diplomatai daugiau nebuvo vadinami KGB agentais. Jie niekada nekalbėjo apie ideologiją – tik apie pinigus (...) Vokietijai reikia jos nuosavo vamzdyno? Puiku, mes tik norime, kad Berlynas šiek tiek geriau mus suprastų žmonių teisių klausimais“, ironizuoja straipsnio autorius.

REKLAMA

„Prancūzija ar Italija nori palankių sandėrių ginkluotės ar energetikos srityje? Nuostabu, galima tai organizuoti, bet būkite malonūs, daugiau neskaitykite mums paskaitų, kaip turime elgtis. O gal Bulgarija, Vengrija, o gal būt ir Austrija norėtų gauti mūsų vamzdį, nutiestą suverenios šalies teritorijoje? Žavu, tik prisiminkite, mums reikia, kad palaikytumėte mus Briuselyje. Ar Londonas pageidautų tapti mėgstamu mūsų mielų oligarchų namų adresu? Bus, tik nesikapstykite pernelyg giliai mūsų ofširiniuose finansuose“, ironizuoja B. Džudahas. Anot jo, Rusijos diplomatai panašiai „verslininkavo“ santykiuose su daugeliu šalių. Jis mini Portugaliją, Ispaniją, Graikiją, Slovėniją ir net Austriją.

REKLAMA
REKLAMA

Reisas, pakeitęs viską

B. Džudaho teigimu, dėl to iki lėktuvo, skridusio reisu MH17 katastrofos ypatingų sankcijų dėl veiksmų Ukrainoje Rusija ir nesulaukė. „Britanija atsisakė prarasti savo biznį Rusijos bankuose, Prancūzija buvo tvirtai apsisprendusi išsaugoti karinius kontraktus, kurių vertė – milijardai dolerių, o Vokietija, kuri iš Rusijos gauna 40 proc. šalyje suvartojamų gamtinių dujų, atsisakė aukoti bet ką, susijusį su energijos ištekliais“, toliau aiškina jis.

„Tačiau MH17 pakeitė viską. Ši vienintelė klaida reiškė, kad Europos visuomenės nuomonės teisme V. Putinas iš tiesiog nesimpatiško kaimyno pavirto monstru. Prorusiški maištininkai padarė tai, kam nepakako jėgų JAV diplomatams. Visos diplomatinės Rusijos pastangos dabar guli Malaizijos lėktuvo katastrofos vietoje, o Rusijos ekonomika jau balansuoja ant recesijos ribos. Sprendimas apriboti Rusijos bankų galimybes naudotis vakarų finansų rinkomis suduos skaudų smūgį ne tik Kremliaus kišenei, bet ir Rusijos oligarchų kišenėms. Pagaliau Europos sankcijos išgasdino Rusijos elitą – jie gali kiek tik nori maivytis, tačiau tyliai skaičiuoja, kiek praranda“, rašo B. Džudahas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rimtų sankcijų Rusija neatlaikys

Garsi publicistė Keti Jang savo straipsnyje, kuris publikuotas portale „RealClearPolitics“, taip pat teigia, kad „MH17 sunaikinimas tuo pačiu metu buvo ir tragedija, ir natūralus neatsakingų Rusijos veiksmų rezultatas“.

„Rusija Europoje sukūrė karo veiksmų zoną ir suteikė galingus ginklus įvairaus plauko „kovotojams“, tarp kurių buvo gausu ekstremistų, banditų ir tiesiog nuotykių ieškotojų. Visa tai turės pasekmes, kurių niekas nenorėjo“, teigia ji.

Autorė neatmeta, kad prorusiškų separatistų lyderiai, manantys, jog Vakarai neturės tiek valios, kad kolektyviai imtųsi itin griežtų sankcijų, iš dalies teisūs, o sunkumai gali dar labiau sutelkti Rusijos gyventojus aplink savo lyderį. Tačiau taip bus ne visada.

„Trumpuoju laikotarpiu taip gali būti. Tačiau aš nesu tikra, kad jų susitelkimas neišgaruos, kai ateis tikrų išbandymų laikas“, rašo K. Jang.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų