REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

(10.32) Dingusio Malaizijos reiso MH370 lėktuvo keleivių artimieji penktadienį kalba, kad kito „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofa Ukrainoje nėra atsitiktinumas, ir priduria, kad tai prideda svorio jų griežtai kritikai oro bendrovės atžvilgiu.

(10.32) Dingusio Malaizijos reiso MH370 lėktuvo keleivių artimieji penktadienį kalba, kad kito „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofa Ukrainoje nėra atsitiktinumas, ir priduria, kad tai prideda svorio jų griežtai kritikai oro bendrovės atžvilgiu.

REKLAMA

Reisu MH17 skridęs „Boeing 777-200“ su 298 keleiviais ir įgulos nariais, daugiausia – olandais, ketvirtadienį nukrito konflikto draskomoje Rytų Ukrainoje.

Kovo mėnesį dingusio lėktuvo keleivių giminaičiai ne kartą kaltino oro bendrovę ir Malaizijos vyriausybę neskelbiant informacijos ir įtartinai elgiantis per tyrimą.

Keleivio amerikiečio Philipo Woodo (Filipo Vudo) partnerė Sarah Bajc (Sara Baik) sakė, jog „tik laiko klausimas“, kada šią oro bendrovę ištiks nauja tragedija, nes „kai ligos simptomai ignoruojami, liga tvinksta“.

JAV pareigūnai sakė, kad reisu MH17 skridęs lėktuvas Rytų Ukrainoje buvo numuštas raketa „žemė-oras“. Lėktuvas galėjo tapti prorusiškų separatistų sukilimo tame regione auka.

REKLAMA
REKLAMA

„Dar vienas („Malaysia Airlines“) lėktuvas nukrito. Dar vienas 777... Yra per daug šių dviejų situacijų sutapimų, kad jų kaip nors nesietum, – sakoma S.Bajc elektroniniame laiške AFP. – Iš kur mums žinoti, kad panašus dalykas nenutiko (reiso) MH370 (lėktuvui)?“.

REKLAMA

Reisu MH370 iš Kvala Lumpūro į Pekiną skridęs lėktuvas dingo kovo 8 dieną. Maždaug du trečdaliai iš 239 juo skridusių žmonių yra Kinijos piliečiai.

Tas „Boeing 777-400“, kaip manoma, nukrito Indijos vandenyno pietuose, bet plataus masto paieška kol kas nedavė jokių rezultatų, o nevilties ir pykčio apimtos keleivių šeimos įtaria informacijos slėpimą.

Lėktuvo keleivių kinų giminaičių grupės lyderis Stephenas Wangas (Stivenas Vangas) sakė, kad dėl naujos tragedijos jie labai užjaučia jos paliestus žmones.

„Tai, kad ta pati oro bendrovė gali patirti šiuos incidentus, labai liūdina“, – sakė S.Wangas, kurio 57 metų motina skrido kovą dingusiu lėktuvu.

REKLAMA
REKLAMA

Malaizijos pilietė Intan Maizura Othman (Intan Maizura Otman), kuri du mėnesiai po to, kai kovo mėnesį dingus minimam lėktuvui neteko vyro, taip pat – skrydžių palydovo, pagimdė vaiką, sakė, kad vis dar lieja ašaras – ir „dėl vyrelio“, ir dabar dėl draugų iš reisu MH17 skridusio lėktuvo.

„Kaip galit tikėtis, kad skraidysiu??? Galvoju, kad labai greitai pakabinsiu savo uniformą“, – „Twitter“ parašė ji.

„Malaysia Airlines“ ir šalies vyriausybė teisino lėktuvo maršrutą virš sukilėlių kontroliuojamos Rytų Ukrainos ir sakė, kad tarptautinės aviacijos administracijos tą maršrutą laikė saugiu.

Tačiau dvi pagrindinės Pietų Korėjos oro bendrovės, „Korean Air“ ir „Asiana“, taip pat – Australijos „Qantas“ nurodė, kad skrydžių maršrutus pakoregavo dar kovo pradžioje, kai Rusijos pajėgos įžengė į Krymą, išprovokuodamos kovas Ukrainoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sielvarto prislėgti, verkiantys Malaizijos lėktuvo katastrofos aukų artimieji plūdo į Amsterdamo Schipholio oro uostą, šalLiai patyrus šoką dėl naujienų, kad 154 jos piliečiai buvo tame lėktuve, kuris, kaip manoma, Rytų Ukrainoje buvo numuštas.

Sutrikę aukų giminaičiai buvo nulydėti į vieną restoraną viršutiniame oro uosto pastato aukšte, apsaugotame nuo besirenkančių žurnalistų.

Vėliau gedintys giminaičiai sulipo į autobusus ir buvo kažkur išvežti.

„Malaysian Airlines“ lėktuvas, skridęs reisu MH17 iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, ketvirtadienį dingo iš radiolokatorių ekranų ir sudužo Rytų Ukrainoje, kur vyriausybinės pajėgos kovoja su prorusiškais separatistais. Lėktuvu skrido 298 žmonės.

REKLAMA

Prorusiški regiono separatistai ir pareigūnai Kijeve dėl šios lėktuvo katastrofos kaltina vieni kitus, nes manoma, kad lėktuvas buvo numuštas raketa „žemė-oras“.

Raudonos, baltos ir mėlynos spalvų Olandijos vėliavos šalyje ir jos ambasadose visame pasaulyje buvo nuleistos iki pusės stiebo.

„Esu labai nuliūdęs dėl šių siaubingų naujienų“, – sakoma karaliaus Willemo-Alexanderio (Vilemo Aleksanderio) pareiškime.

„Galvojame apie aukų šeimas, draugus ir kolegas, ir tuos, kurie dar nežino, ar koks nors jiems artimas žmogus buvo tame lėktuve“, – toliau sakoma jame.

Olandų premjeras Markas Rutte (Markas Rutė) sakė, kad buvo „labai šokiruotas“ katastrofos, o teisingumo ministras Ivo Opsteltenas (Ivas Opsteltenas) pridūrė, kad matyti vaizdai „buvo siaubingi“.

REKLAMA

„Malaysian Airlines“ viceprezidentas Huibas Gorteris trumpoje spaudos konferencijoje Schipholyje sakė, kad aukų giminaičiai lėktuvu bus nuskraidinti į katastrofos vietą Ukrainoje, jeigu norės vykti į tokią kelionę.

Kaip sakė JAV viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), Malaizijos „Boeing 777“ susprogdino tai, kas, JAV gynybos pareigūnų nuomone, buvo raketa „žemė-oras“.

Korespondentai iš įvykio vietos Ukrainoje pranešė apie šiurpias scenas. Nebuvo jokių ženklų, kad kas nors būtų likęs gyvas.

Daugelį artimųjų pribloškė naujienos, kad jų giminaičiai ar draugai buvo tame Malaizijos lėktuve, kuris sudužo vos keturi mėnesiai po paslaptingo tos pačios oro bendrovės lėktuvo su 239 žmonėmis dingimo virš Indijos vandenyno.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai negali būti tiesa!“ – „ Facebook“ parašė Alicia de Boer (Alisija de Bur), paaiškėjus, kad tame lėktuve buvo jos draugas Coras Panas (Koras Panas).

Tai antra pagal aukų olandų skaičių lėktuvo katastrofa – po siaubingos 1977 metų tragedijos, kai Tenerifėje sudužus dviem „Boeing 747” žuvo 238 Nyderlandų piliečiai.

Jungtinės Valstijos paragino atlikti netrikdomą ir skubų tyrimą dėl incidento, per kurį vienas Malaizijos avialinijų lėktuvas tikriausiai buvo numuštas virš prorusiškų sukilėlių kontroliuojamos rytų Ukrainos, pabrėždamos, kad lainerio liekanos neturi būti perkeliamos iš katastrofos vietos.

Kalbėdamasi telefonu su provakarietišku Ukrainos prezidentu Petro Porošenka ir Nyderlandų premjeru Marku Rutte (Marku Rute), JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pabrėžė būtinas sąlygas tos katastrofos tyrimui, kurį teks vykdyti besivystančio pilietinio karo sąlygomis.

REKLAMA

Manoma, kad tarp žmonių, žuvusių per oro bendrovės „Malaysian Airlines“ lainerio katastrofą, buvo daugiau negu 150 Olandijos piliečių. JAV pareigūnai nurodė, kad į tą lėktuvą pataikė „žemė–oras“ tipo raketa, tačiau negalėjo pasakyti, kas surengė tą ataką ir iš kur.

Baltieji rūmai informavo, kad B.Obama sakė M.Rutte, jog Jungtinės Valstijos pasiruošusios suteikti „nedelsiamą pagalbą“, siekiant atlikti „skubų, nuodugnų, įtikinamą ir netrikdomą tarptautinį tyrimą“.

B.Obama ir M.Rutte taip pat pritarė, jog būtina nedelsiant užtikrinti prieigą tyrėjams teritorijoje, kurią kontroliuoja prorusiški separatistai, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

REKLAMA

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) sakė, kad Valstybės departamentas siekia nustatyti, ar tarp žuvusiųjų buvo amerikiečių, taip pat palaikė raginimus atlikti „įtikinamą“ tyrimą.

J.Kerry, kuris sakė esantis „pašiurpintas“ tos katastrofos, pažymėjo, jog Vašingtonas „pasiruošęs padėti įtikinamam tarptautiniam tyrimui bet kokiu įmanomu būdu“.

Malaizijos laineris sudužo kitą dieną po to, kai Vašingtonas sugriežtino sankcijas Maskvai, sakydamas, jog ji nepakankamai nuveikė, kad įtikintų Ukrainos separatistus sudėti ginklus arba kad sustabdytų ginklų bei atsargų srautą, plūstantį per abiejų šalių sieną ir stiprinantį sukilėlius, besikaunančius su Kijevo vyriausybės pajėgomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ironiška, kad lėktuvas sudužo kovos veiksmų zonoje tuo metu, kai B.Obama telefonu kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, aiškindamas, kodėl Vašingtonas ėmėsi naujų priemonių, nukreiptų prieš Rusijos gynybos, finansų ir energetikos sektorius.

Anksčiau Baltieji rūmai citavo B.Obamos ir P.Porošenkos pokalbį, per kurį JAV lyderis perspėjo, kad lėktuvo, kuriuo skrido 298 žmonės, nuolaužos privalo likti incidento vietoje, kol bus atliktas „nuodugnus ir skaidrus“ tyrimas.

B.Obama patikino P.Porošenką, kad JAV ekspertai „nedelsiant suteiks visą įmanomą pagalbą“, siekiant nustatyti, kodėl nukrito tas lėktuvas.

„Prezidentai pabrėžė, kad visi įrodymai sudužimo vietoje privalo likti Ukrainos teritorijoje, kol tarptautiniai tyrėjai galės išanalizuoti visus šios tragedijos aspektus“, – nurodė Baltieji rūmai.

REKLAMA

Iš tų dviejų Baltųjų rūmų pranešimų galima suprasti, kad JAV pareigūnai nuogąstauja, jog prorusiškos pajėgos gali prikišti rankas prie sudužusio lainerio, kad nuslėptų kaltės įrodymus.

B.Obama taip pat kalbėjosi telefonu su Malaizijos premjeru Najibu Razaku (Nadžibu Razaku), kurio šalis buvo sukrėsta jau antrosios nacionalinės oro bendrovės lėktuvo katastrofos per pastaruosius keturis mėnesius.

„Malaysia Airlines“ reiso MH370 lėktuvas dingo kovo 8 dieną ir, kaip manoma, sudužo atokioje Indijos vandenyno dalyje, tačiau jokių to lainerio pėdsakų iki šiol nerasta.

Virš Ukrainos numuštu Malaizijos lėktuvu skrido apie 100 kovos su AIDS darbuotojų

Apie 100 žuvusiųjų per oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofą Ukrainoje buvo delegatai, vykę į Australijoje prasidėsiančią pasaulinę kovos su AIDS konferenciją, penktadienį buvo paskelbta nepatvirtintuose pranešimuose.

REKLAMA

Dienraščiai „The Australian“ ir „Sydney Morning Herald“ nurodė, kad daugiau nei trečdalis iš beveik 300 tame lėktuve buvusių žmonių buvo AIDS tyrėjai, sveikatos apsaugos darbuotojai ir aktyvistai, vykę į Melburną.

„Sydney Morning Herald“ pridūrė, kad Sidnėjuje surengto tos konferencijos parengiamojo susitikimo dalyviams buvo pranešta, kad apie 100 jų kolegų buvo lėktuve, kuris sudužo – įskaitant buvusį Tarptautinės AIDS draugijos prezidentą Joepą Lange (Jupą Langę).

„The Australian“ pranešė, kad 20-osios tarptautinės AIDS konferencijos, turinčios sekmadienį prasidėti Melburne, delegatai bus informuoti, jog 108 jų kolegos ir jų šeimų nariai žuvo sudužus reiso MH17 lėktuvui.

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinė AIDS drauguja patvirtino, kad žuvo „tam tikras skaičius mūsų kolegų ir draugų“, tačiau nepateikė tikslesnių duomenų.

Paklausta, ar 108 konferencijos dalyviai buvo iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridusiame laineryje, Tarptautinės AIDS draugijos prezidentė Francoise Barre-Sinoussi (Fransuaz Barė-Sinusi) sakė nesanti dėl to tikra.

„Mes neturime patvirtintų (skaičių)“, – pažymėjo ji.

Konferencijos organizatoriai Melburne teigė, kad šis susitikimas įvyks, nepaisant tragedijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų