REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Meksikos narkotikų karteliai netenka lyderių

Meksikos pareigūnai pranešė nukovę Tamplierių narkotikų kartelio vadeivą Enriką Plankartę. Jis žuvo per susišaudymą su Meksikos jūrų pėstininkais centrinėje Keretaro valstijoje.

Meksikos pareigūnai pranešė nukovę Tamplierių narkotikų kartelio vadeivą Enriką Plankartę. Jis žuvo per susišaudymą su Meksikos jūrų pėstininkais centrinėje Keretaro valstijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vadas dar slapstosi

Nukautas nusikaltėlis buvo laikomas vienu iš keturių Tamplierių narkotikų kartelio lyderių. Teisėsaugininkų žiniomis, E. Plankartė, kuris kriminaliniuose sluoksniuose žinomas Kikos slapyvardžiu, koordinavo narkotikų kontrabandą iš Meksikos į JAV ir buvo ieškomas abiejų šalių pareigūnų.

REKLAMA

Tai jau trečias šios gaujos vadeiva, neutralizuotas per pastarąsias savaites. Anksčiau Meksikos saugumo pajėgos nukovė Nazarijų Moreną arba Čiajo ir suėmė E. Plankartės dėdę Dionisijų Plankartę. D. Plankartė, geriau žinomas El Tio pravarde (liet. – Dėdė), buvo ieškomiausias Meksikoje asmuo. Už žinias apie jį buvo siūlomas 2,2 mln. dolerių atlygis.

Po suėmimo Meksikos vidaus reikalų ministras Miguelis Angelis Osorijus Chongas spaudai gyrė teisėsaugos institucijų darbą. „Jis buvo sulaikytas dėl žvalgybos ir federalinių agentų bendradarbiavimo, kuris parodė, kad bendro darbo vaisiai duoda rezultatų“, – kalbėjo ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Sausio mėnesį buvo suimtas ir dar vienas gaujos lyderis Chesusas Vaskesas Masijas, labiau žinomas kaip El Toro (liet. – Jautis). Mafiozas buvo sugautas Lasaro Kardeno uoste. Kartu su juo policija areštavo ir du jo parankinius. Pas juos rado ginklų, šovinių, narkotikų. Įtariama, kad Jautis vadovavo kartelio smogikams ir yra prisidėjęs prie daugybės nužudymų.

Nuo teisėsaugos vis dar slapstosi paskutinis Tamplierių vadas Servandas Gomezas.

Savisaugos būriai

Iki susikūriant Tamplieriams Enrikas Plankarte-Kika buvo vienas stambaus narkotikų kartelio – Mičoakano šeima – lyderių. 2011 metų sausį Mičoakano miestuose vienu metu pasirodė dešimtys žmonių su baltomis mantijomis, kurias puošė raudoni kryžiai su užrašu Tamplieriai. Nuo to laiko Tamplieriai ir Mičoakano šeima kovoja tarpusavyje dėl įtakos Mičoakano valstijoje. Kaip tik ši valstija yra pagrindinė narkotikų tiekėja į JAV.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ta kova palietė ne tik narkobaronus, bet ir gyventojus. Per pastaruosius šešerius metus Meksikoje dėl narkotikų mafijos kovų ir įtakos zonų dalybų žuvo daugiau kaip 70 000 žmonių.

Neapsikentę, kad valdžia jų neįstengia apginti, Mičoakano valstijos gyventojai ėmė burtis į savisaugos būrius ir pradėjo užiminėti miestelius, teigdami, kad stengiasi pasiekti Tamplierių mafijos vadavietę Apacingano miestelyje. Sausio mėnesį grupė gyventojų, kovojančių prieš Tamplierių nusikaltėlių sindikatą, užėmė Naujosios Italijos miestelį Meksikos vakaruose ir susirėmė su nusikaltėliais. Kitą dieną konflikto zonoje buvo dislokuotos papildomos policijos ir kariuomenės pajėgos, tačiau gyventojai nesutiko atiduoti ginklų ir susirėmė su teisėsaugos pareigūnais.

REKLAMA

Galų gale, centrinė valdžia ir apsiginklavę gyventojai pasiekė kompromisą. Šalies valdžia, siekdama nutraukti savavališko teisingumo vykdymą, buvo priversta suaktyvinti kovą su šiuo karteliu. Savisaugos būriai kartu su policija ir armija ėme kontroliuoti Apacingano miestelį. Jį užėmę valstiečių ir policijos būriai pirmiausiai nuginklavo vietinę policiją, nes buvo įtarti bendradarbiavę su narkotikų kontrabandininkais. Iš viso valstijoje dėl bendradarbiavimo su mafiozais buvo areštuoti 1209 policininkai ir 38 valdininkai.

REKLAMA

Slėpėsi tarp pensininkų

Valdžios smūgius patiria ir kitos narkotikų grupuotės. Į Meksikos ir JAV teisėsaugininkų rankas vasario mėnesį pakliuvo ieškomiausias pasaulio nusikaltėlis Chuakinas Guzmanas Loera. Narkotikų baronas krito taip netikėtai, kad kai kurie meksikiečiai net įžvelgė apgaulę. „Tai buvo pernelyg paprasta. Jokio susišaudymo? Jokios dramos?“ – gūžčiojo pečiais modelio išvaizdos meksikietė, paklausta apie sėkmingą JAV ir Meksikos pareigūnų operaciją. Gražuolei už nugaros ošė jūra, o priešais ją – geltonai ir baltai nudažytas dvylikaaukštis daugiabutis, kuriame daugiausiai gyvena pensininkai iš JAV, Kanados ir Meksikos. Meksikos vakarinės pakrantės Masatlano mieste jie mėgaujasi puikiais orais ir širdį gaivinančiais Ramiojo vandenyno vaizdais. Būtent šio daugiabučio ketvirtame aukšte ir buvo sulaikytas Sinaloa narkotikų kartelio lyderis Ch.Guzmanas Loera.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vieno galingiausių žmonių Meksikoje laikomo Ch.Guzmano Loeros, pravarde El Chapo (liet. – Neūžauga), buvo ieškoma nuo 2001 metų, kai jis skalbinių sunkvežimiu paspruko iš griežtojo režimo kalėjimo. Neužauga buvo įkalintas 20 metų, o pabėgo po septynerių su puse. Nuo tada niekas tiksliai nežinojo, kur Ch.Guzmanas Loera slapstosi – Meksikoje, Argentinoje ar kitoje Pietų Amerikos šalyje. Bet net ir gyvendamas pogrindyje jis išliko svarbiausias Meksikos Sinaloa valstijoje veikiančio narkotikų kartelio asmuo.

Milijonų neprireikė

Sinaloa kartelis eksportuoja narkotikus į daugiau nei 50 pasaulio šalių ir yra laikomas viena galingiausių pasaulio nusikalstamų organizacijų. Daug kvaišalų patenka į JAV, todėl Vašingtonas buvo pažadėjęs net 5 milijonų JAV dolerių premiją už informaciją, kuri padėtų sugauti narkotikų baroną. Tačiau mokėti premijos nereikės, nes patys JAV pareigūnai ir aptiko mafiozo pėdsakus.

REKLAMA

Amerikos agentai supažindino meksikiečius su žvalgybine informacija apie Ch.Guzmaną Loerą, pasiūlė bendradarbiauti ir ėmė speisti kartelio lyderius į kampą. Sinaloa valstijos sostinėje Kuljakane jie uždarė gatves, atliko kratas namuose, areštavo ginklų, narkotikų ir pinigų.Vasario viduryje buvo iškratyta ir Ch.Guzmano Loeros slėptuvė Kuljakane. Po vonia agentai aptiko slaptą įėjimą į kanalizacijos vamzdžių labirintą ir bandė juo vytis bėglį, tačiau šis sugebėjo pasprukti. Tačiau bute rastas mobilusis telefonas padėjo pareigūnams susekti ir sučiupti keletą Ch.Guzmano Loeros padėjėjų. Jie teisėsaugininkams nurodė dar šešias slėptuves ir išdavė, kad narkotikų baronas spruko į Masatlaną.

REKLAMA

Šeštadienį ryte Ch.Guzmanas Loera buvo užkluptas miegantis. Su juo buvo ir jo žmona – Sinaloa valstijos grožio karalienė Emma Coronela Aispura. 56 metų narkotikų baronas atrodė gerokai senstelėjęs, vilkėjo baltus marškinius ir juodus džinsus. Koks bus jo likimas, kol kas nežinia, mat jį teisti nori tiek Meksika, tiek JAV. Tiesa, nepaisant viešai patvirtintų žinių apie Ch.Guzmano Loeros suėmimą, ne visi meksikiečiai gali tuo patikėti. Masatlano gyventojams kartelio lyderis atrodė toks neliečiamas, kad jie netgi mano, jog JAV ir Meksikos vyriausybės yra susimokiusios jo neliesti. Meksikiečiams nepraslydo pro akis ir faktas, kad narkotikų baronas buvo sučiuptas iš karto po Jungtinių Valstijų prezidento Barako Obamos vizito Meksikoje.

Zbignevas JANKOVSKIS

AKISTATA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų