REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija aneksavo Krymą

V. Putinas: jie nori būti su Rusija!

Krymo vadovas Sergejus Aksionovas ir Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė Krymo stojimo į Rusijos Federaciją sutartį. Rusija aneksavo Krymą.

Krymo vadovas Sergejus Aksionovas ir Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė Krymo stojimo į Rusijos Federaciją sutartį. Rusija aneksavo Krymą.

REKLAMA

papildyta 16 val. 03 min. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirinko „izoliacijos kelią“, pasirašydamas Krymo aneksavimo sutartį, antradienį pareiškė britų užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as (Viljamas Heigas).

Leisdamas suprasti, kad Didžiojo aštuoneto šalys netrukus aptars priemones Rusijai, W.Hague'as parlamente sakė: „Apgailėtina buvo šiandien sužinoti, kad prezidentas Putinas pasirinko „izoliacijos kelią““.

Taip pat jis nurodė, kad Didžioji Britanija įšaldys visą dvišalį karinį bendradarbiavimą su Rusija, kai pastarosios prezidentas pasirašė sutartį dėl Krymo priėmimo į Rusijos Federaciją.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes įšaldėme visą tokio pobūdžio bendradarbiavimą“, - sakė W.Hague'as parlamentarams, patikslindamas, kad sustabdytas techninio bendradarbiavimo susitarimas ir bendros karinių jūrų laivynų pratybos, kuriose turėjo dalyvauti Rusijos, Prancūzijos. Didžiosios Britanijos ir JAV pajėgos.

REKLAMA

papildyta 16 val. 01 min. Rusijos Valstybės Dūma neatmeta galimybės, kad įstatymas dėl Krymo ir Sevastopolio prijungimo prie Rusijos gali būti priimtas šią savaitę.

„Nemanau, kad rytoj suspėsime. Gali būti, kad penktadienį, arba vėliausiai – kitos savaitės pradžioje priimsime“, – sakė Valstybės Dūmos pirmininko pirmasis pavaduotojas Ivanas Melnikovas.

„Mes to neatidėliosime“, – pareiškė jis.

Antradienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pranešė, kad įstatymas dėl dviejų naujų regionų, Krymo Respublikos ir Sevastopolio miesto, prijungimo buvo perduotas Federalinei susirinkimui.

REKLAMA
REKLAMA

papildyta 16 val. 00 min. Į politiką įsitraukusio buvusio ukrainiečių pasaulio bokso čempiono Vitalijaus Klyčko partija antradienį paragino Kijevą nutraukti diplomatinius santykius su Maskva, Rusijai pradėjus Krymo prijungimo prie savo teritorijos procedūrą.

„Atsižvelgdami į Rusijos valdžios priešiškus veiksmus ir tarptautinę praktiką, mes reikalaujame nedelsiant nutraukti Ukrainos diplomatinius santykius su Rusija“, - sakoma partijos UDAR pareiškime, Rusijos prezidentui pasirašius sutartį dėl Krymo prisijungimo prie Rusijos Federacijos.

papildyta 15 val. 59 min. Ukraina niekada nepripažins Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos, pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes nepripažįstame ir niekada nepripažinsime nei vadinamosios nepriklausomybės, nei vadinamojo sutikimo dėl Krymo prijungimo prie Rusijos Federacijos“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Ukrainos URM atstovas Jevhenas Perebyjnisas, pridurdamas, kad Kremliuje Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Krymo lyderių pasirašyta sutartis „neturi nieko bendra su demokratija, įstatymų viršenybe arba sveiku protu“.

papildyta 15 val. 47 min. Kremlius antradienį pareiškė jau laikantis Krymą Rusijos dalimi, kai buvo pasirašyta sutartis dėl naujų Rusijos Federacijos subjektų priėmimo su to regiono lyderiais, nors tam griežtai prieštarauja tarptautinė bendruomenė, laikanti Juodosios jūros pusiasalį Ukrainos teritorija.

REKLAMA

„Krymo Respublika laikoma Rusijos dalimi nuo šios sutarties pasirašymo“, – Kremlius paskelbė praėjus kelioms minutėms po to, kai prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė tą dokumentą su Krymo lyderiais dėl prorusiško regiono perdavimo Kremliaus valdymui.

papildyta 15 val. 47 min. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, neatsižvelgdamas į Ukrainos protestus ir Vakarų šalių paskelbtas sankcijas, antradienį pasirašė sutartį dėl Krymo prijungimo prie Rusijos Federacijos, tačiau pareiškė neplanuojantis atplėšti jokių kitų Ukrainos regionų.

Skelbdamas ugningą patriotinį kreipimąsi per abejų Rusijos parlamento rūmų sesiją Kremliuje, kurį retkarčiais pertraukdavo atsistojusių deputatų ovacijos, V.Putinas kritikavo Vakarų šalis dėl „veidmainystės“, primindamas, kad jos palaikė Kosovo nepriklausomybę, tačiau neketina suteikti Krymo žmonėms tos pačios teisės.

REKLAMA

„Negalima vadinti to paties dalyko juodu šiandien ir baltu – rytoj“, – pabrėžė Rusijos lyderis, išprovokuodamas audringus plojimus.

Jis pridūrė, kad Maskvos partneriai Vakaruos „peržengė ribą“ kišdamiesi į Ukrainos reikalus, ir elgėsi „neatsakingai“.

„Viskas turi savo ribas, ir Ukrainos atveju mūsų partneriai Vakaruose peržengė ribą, elgėsi šiurkščiai, neatsakingai ir neprofesionaliai“, - pareiškė V.Putinas, kreipdamasis į Federalinį Susirinkimą.

Pasak prezidento, partneriai Vakaruose puikiai suvokė, kad Ukrainoje ir Kryme gyvena milijonai rusų.

„Kaip galima taip prarasti politinę nuovoką ir saiko jausmą, kad nenumatytum visų savo veiksmų padarinių. Rusija atsidūrė prie ribos, nuo kurios jau negalėjo atsitraukti“, - sakė V.Putinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei atkakliai spausi spyruoklę, ji kažkuriuo metu spriegs su jėga - visuomet reikia tai prisiminti“, - pridūrė jis.

Pasak jo, tarp Ukrainos naujųjų lyderių, atėjusių į valdžią, kai praeitą mėnesį buvo nuverstas Kremliaus palaikomas prezidentas Viktoras Janukovyčius, esama „neofašistų, rusofobų ir antisemitų“.

„Tie, kas stovėjo už pastarojo meto įvykių, jie ... rengė valstybės perversmą, dar vieną. Jie planavo užgrobti valdžią, nepaisydami nieko. Buvo naudojami teroras, žudymas, pogromai“, – sakė jis.

V.Putinas pareiškė, kad sekmadienį vykęs ginčijamas Krymo referendumas, organizuotas faktinės Rusijos karinės okupacijos sąlygomis, pademonstravo triuškinamą žmonių valią vėl tapti Rusijos dalimi po to, kai 60 metų pusiasalis buvo Ukrainos autonomine respublika.

REKLAMA

Skambant Rusijos himnui, V.Putinas ir Krymo lyderiai — parlamento pirmininkas Vladimiras Konstantinovas, premjeras Sergejus Aksionovas ir Sevastopolio miesto įgaliotinis Aleksejus Čalas, — pasirašė sutartį dėl pusiasalio ir jame esančio Sevastopolio uostamiesčio prijungimo prie Rusijos Federacijos.

Prieš šią ceremoniją V.Putinui sakant kalbą, plojimai ją pertraukė bent 30 kartų.

„Žmonių širdyse ir protuose Krymas visada buvo ir bus neatsiejama Rusijos dalimi“, – pabrėžė prezidentas per 40 minučių trukusią emocionalią kalbą Kremliaus Georgijaus salėje.

Jis padėkojo Kinijai už palaikymą šioje krizėje, nors Pekinas susilaikė Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai balsuojant dėl rezoliucijos, susijusios su padėtimi Kryme, nors Maskva tą dokumentą blokavo.

REKLAMA

V.Putinas taip pat sakė neabejojantis, kad Vokietija taip pat palaikys rusų siekį susivienyti – kaip Rusija palaikė Vokietijos suvienijimą 1990 metais.

Jis taip pat stengėsi nuraminti ukrainiečius, teigdamas, kad Rusija nesiekia atplėšti jokių kitų jų šalies teritorijų.

Kijevas nuogąstauja, kad Rusija gali siekti užimti rytinius Ukrainos regionus, kurioje gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai.

„Noriu, kad mane išgirstumėte, brangūs draugai (ukrainiečiai). Netikėkite tais, kas jus baugina Rusija; šaukia, jog po Krymo bus kiti regionai, – tikino V.Putinas. – Mes nenorime Ukrainos padalijimo. Mums to nereikia.“

Dėstydamas Maskvos požiūrį į įvykius, nulėmusius V.Janukovyčiaus nuvertimą, V.Putinas pareiškė, kad „vadinamoji valdžia“ Kijeve uzurpavo valdžią, įvykdžiusi „pučą“ ir atvėrusi kelią ekstremistams, kurie savo tikslų sieks bet kokiomis priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai pirmiausia jie dabar sprendžia, kaip šiandien gyvena Ukraina. Vadinamoji Ukrainos valdžia įvedė skandalingą įstatymą dėl kalbos politikos revizijos, kuris tiesiogiai pažeidžia nacionalinių mažumų teises“, – sakė V.Putinas.

„Teisėtos vykdomosios valdžios Ukrainoje iki šiol nėra. Nėra su kuo kalbėtis, – sakė jis. – Daugelis valstybės institucijų uzurpuotos apsišaukėlių. Tuo pačiu jie nieko šalyje nekontroliuoja, tik patys dažnai būna kontroliuojami radikalų“.

„Net pakliūti į priėmimą pas kai kuriuos dabartinės vyriausybės ministrus galima tik leidus Maidano smogikams. Tai – ne pokštas, tai šiandienos gyvenimo realijos“, – pareiškė Rusijos lyderis.

REKLAMA

Reikšdamas susirūpinimą dėl potencialaus Ukrainos įstojimo į NATO, V.Putinas pareiškė nepritariąs tam, kad prie Rusijos sienų „šeimininkautų karinė organizacija“.

„Mes nepritariame tam, kad karinė organizacija šeimininkautų „prie mūsų tvoros“, šalia mūsų namų ar mūsų istorinėse teritorijose. Žinote, aš tiesiog negaliu įsivaizduoti, kad mes važinėsime į Sevastopolį į svečius pas NATO jūreivius“, – sakė V.Putinas.

Jis pridūrė: „Jie, tarp kitko, dauguma yra puikūs vaikinai. Bet geriau tegu jie atvažiuoja pas mus į svečius į Sevastopolį, o ne mes pas juos“.

Maskvos įvykdytas Krymo užėmimas, kurį Vakarų šalys laiko neteisėtu ir prieštaraujančiu Ukrainos konstitucijai, sukėlė didžiausią Rytų ir Vakarų santykių krizę nuo Šaltojo karo pabaigos.

REKLAMA

Prieš V.Putinui paskelbiant savo kreipimąsi, Ukrainos laikinasis premjeras Arsenijus Jaceniukas, sakydamas kalbą per televiziją, pareiškė, kad Kijevas nesiruošia įstoti į NATO ir kad naujoji vyriausybė sieks nuginkluoti Ukrainos nacionalistų sukarintas brigadas.

papildyta 15 val. 46 min. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį apkaltino Vakarus savo elgesiu dėl Ukrainos „peržengus liniją“.

„Viskas turi savo ribas, ir Ukrainos atveju mūsų partneriai Vakaruose peržengė ribą, elgėsi šiurkščiai, neatsakingai ir neprofesionaliai“, - pareiškė V.Putinas, kreipdamasis į Federalinį Susirinkimą.

Pasak prezidento, partneriai Vakaruose puikiai suvokė, kad Ukrainoje ir Kryme gyvena milijonai rusų.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip galima taip prarasti politinę nuovoką ir saiko jausmą, kad nenumatytum visų savo veiksmų padarinių. Rusija atsidūrė prie ribos, nuo kurios jau negalėjo atsitraukti“, - sakė V.Putinas.

„Jei atkakliai spausi spyruoklę, ji kažkuriuo metu spriegs su jėga - visuomet reikia tai prisiminti“, - pridūrė jis.

papildyta 15 val. 44 min. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį apkaltino Vakarus savo elgesiu dėl Ukrainos „peržengus liniją“.

„Viskas turi savo ribas, ir Ukrainos atveju mūsų partneriai Vakaruose peržengė ribą, elgėsi šiurkščiai, neatsakingai ir neprofesionaliai“, - pareiškė V.Putinas, kreipdamasis į Federalinį Susirinkimą.

Pasak prezidento, partneriai Vakaruose puikiai suvokė, kad Ukrainoje ir Kryme gyvena milijonai rusų.

„Kaip galima taip prarasti politinę nuovoką ir saiko jausmą, kad nenumatytum visų savo veiksmų padarinių. Rusija atsidūrė prie ribos, nuo kurios jau negalėjo atsitraukti“, - sakė V.Putinas.

„Jei atkakliai spausi spyruoklę, ji kažkuriuo metu spriegs su jėga - visuomet reikia tai prisiminti“, - pridūrė jis.

papildyta 15 val. 43 min. Rusija visada gins rusakalbių Ukrainos piliečių interesus politiniais, diplomatiniais ir teisiniais metodais, bet ir Kijevas turi būti suinteresuotas tuo, kad būtų užtikrinti visų šalies teritorijoje gyvenančių piliečių interesai ir teisės, antradienį pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

REKLAMA

„Ukrainoje gyvena ir gyvens milijonai rusų, rusakalbių piliečių, ir Rusija visada gins jų interesus politinėmis, diplomatinėmis ir teisinėmis priemonėmis. Tačiau visų pirma pati Ukraina turi būti suinteresuota tuo, kad būtų užtikrinti šių žmonių interesai ir teisės, čia slypi stabilumas, Ukrainos valstybingumas ir teritorinis šalies vientisumas“, – sakė V.Putinas, kreipdamasis į Federalinį Susirinkimą.

Rusija nori draugystės su Ukraina ir nori, kad šalis būtų stipri, išsilaikanti ir suvereni, pažymėjo prezidentas.

„Mums skauda širdį dėl visko, kas dabar vyksta Ukrainoje, kad kenčia žmonės, kad jie nežino, kaip gyventi šiandien ir kas bus rytoj“, – sakė jis.

V.Putinas pažymėjo, kad Ukraina ir Rusija yra ne tik artimos kaimynės, bet ir viena liaudis.

papildyta 14 val. 34 min. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas mano būsiant teisinga įvesti Kryme tris lygiateises valstybines kalbas – rusų, ukrainiečių ir Krymo totorių.

„Bus teisinga, jeigu Kryme – žinau, kad krymiečiai tai palaiko – bus trys lygiateisės valstybinės kalbos: rusų, ukrainiečių ir Krymo totorių“, – pareiškė V.Putinas, antradienį kreipdamasis į Federalinį Susirinkimą.

„Mes pagarbiai vertiname visų tautybių atstovus, gyvenančius Kryme, tai jų bendri namai, jų maža Tėvynė“, – pabrėžė Rusijos prezidentas.

REKLAMA

Jis pareiškė, jog būtina imtis visų politinių ir įstatymų leidybos priemonių, kad būtų užbaigtas Krymo totorių reabilitacijos procesas.

„Manau, kad turi būti priimti visi būtini politiniai, įstatymų leidybos sprendimai, kurie užbaigs Krymo totorių tautos reabilitacijos procesą, sprendimai, kuriais bus visiškai atkurtos jų teisės ir geras vardas“, – sakė jis.

Pasak V.Putino, buvo toks periodas, kai Krymo totoriams, kaip ir kai kurioms kitoms SSRS tautoms, buvo padaryta žiauri neteisybė. „Pasakysiu viena: nuo represijų tada nukentėjo daug milijonų įvairių tautybių žmonių ir, visų pirma, žinoma, rusų“, – sakė jis ir pridūrė, kad Krymo totoriai grįžo į savo žemę.

„Krymas – tai unikalus įvairių tautų kultūrų ir tradicijų lydinys ir tuo jis taip panašus į didelę Rusiją, kur bėgant amžiams neišnyko, neištirpo nė vienas etnosas“, – kalbėjo V.Putinas.

papildyta 14 val. 32 min. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė, kad bet kokie Vakarų šalių mėginimą įbauginti Rusiją sankcijomis dėl Ukrainai priklausančio Krymo prijungimo prie Rusijos būtų laikomi agresijos aktu, į kurį Maskva atitinkamai atsakytų.

papildyta 14 val. 31 min. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį sakė, kad santykiai su Ukraina ir jos liaudimi visada bus vienas svarbiausių prioritetų Rusijai.

REKLAMA

„Santykiai su Ukraina, su broliška liaudimi, buvo, yra ir visada bus mums didžiausios svarbos, esminiai, nė kiek neperdedant“, – sakė V.Putinas, sakydamas kalbą dėl Ukrainos Krymo regiono prijungimo prie Rusijos.

papildyta 14 val. 25 min. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pasirašė sutarį su Krymo lyderiais dėl to Juodosios jūros pusiasalio ir jame esančio Sevastopolio uostamiesčio prijungimo prie Rusijos Federacijos, parodė valstybinė televizija.

Kremliuje vykusios ceremonijos tiesioginėje transliacijoje buvo matoma, kaip V.Putinas pasirašo sutartį su Krymo premjeru Sergejumi Aksionovu ir kitais Krymo lyderiais, aidint abejų Rusijos parlamento rūmų deputatų ovacijoms.

Įstatymų leidėjai, kurie dar turės ratifikuoti šią sutartį, pratrūko plojimais ir džiaugsmingais šauksmais, kai tas dokumentas buvo pasirašytas.

papildyta 14 val. 24 min. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pateikė parlamentui įstatymo projektą dėl Krymo regiono ir jame esančio Sevastopolio miesto priėmimą į Rusijos Federaciją.

„Teikiu Federaliniam Susirinkimui ir prašau išnagrinėti konstitucinį įstatymą dėl priėmimo į Rusijos sudėtį dviejų naujų Federacijos subjektų – Krymo Respublikos ir Sevastopolio miesto“, – V.Putinas sakė per abejų parlamento rūmų posėdį.

REKLAMA

V.Putinas pareiškė, kad šio teisės akto projektą teikia remdamasis Kryme praeitą savaitgalį įvykusio referendumo rezultatais ir „liaudies valia“.

papildyta 14 val. 14 min.  Rusija nenori, kad Ukraina būtų suskaldyta, antradienį pareiškė prezidentas Vladimiras Putinas, mėgindamas užtikrinti Kijevą ir Vakarų šalis, kad Maskva nenori atplėšto daugiau Ukrainos teritorijų, kai Krymas buvo priimtas į Rusijos sudėtį.

„Noriu, kad mane išgirstumėte, brangūs draugai (ukrainiečiai). Netikėkite tais, kas jus baugina Rusija; šaukia, jog po Krymo bus kiti regionai, – tikino jis, sakydamas svarbią kalbą bendrame abejų Rusijos parlamento rūmų posėdyje. – Mes nenorime Ukrainos padalijimo. Mums to nereikia.“

„Kalbant apie Krymą – jis buvo ir liks tiek rusų, tiek ukrainiečių, tiek Krymo totorių“, – pridūrė jis.

papildyta 14 val. 10 min.  Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas mano būsiant teisinga įvesti Kryme tris lygiateises valstybines kalbas – rusų, ukrainiečių ir Krymo totorių.

„Bus teisinga, jeigu Kryme – žinau, kad krymiečiai tai palaiko – bus trys lygiateisės valstybinės kalbos: rusų, ukrainiečių ir Krymo totorių“, – pareiškė V.Putinas, antradienį kreipdamasis į Federalinį Susirinkimą.

„Mes pagarbiai vertiname visų tautybių atstovus, gyvenančius Kryme, tai jų bendri namai, jų maža Tėvynė“, – pabrėžė Rusijos prezidentas.

REKLAMA

Jis pareiškė, jog būtina imtis visų politinių ir įstatymų leidybos priemonių, kad būtų užbaigtas Krymo totorių reabilitacijos procesas.

„Manau, kad turi būti priimti visi būtini politiniai, įstatymų leidybos sprendimai, kurie užbaigs Krymo totorių tautos reabilitacijos procesą, sprendimai, kuriais bus visiškai atkurtos jų teisės ir geras vardas“, – sakė jis.

Pasak V.Putino, buvo toks periodas, kai Krymo totoriams, kaip ir kai kurioms kitoms SSRS tautoms, buvo padaryta žiauri neteisybė. „Pasakysiu viena: nuo represijų tada nukentėjo daug milijonų įvairių tautybių žmonių ir, visų pirma, žinoma, rusų“, – sakė jis ir pridūrė, kad Krymo totoriai grįžo į savo žemę.

„Krymas – tai unikalus įvairių tautų kultūrų ir tradicijų lydinys ir tuo jis taip panašus į didelę Rusiją, kur bėgant amžiams neišnyko, neištirpo nė vienas etnosas“, – kalbėjo V.Putinas.

papildyta 13 val. 55 min. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė, kad Krymas „buvo ir yra neatsiejama Rusijos dalis“ jo tėvynainių širdyse, skelbdamas svarbią kalbą dėl planuojamo Krymo prijungimo prie Rusijos Federacijos.

V.Putinas pasmerkė Sovietų Sąjungos Nikitos Chruščiovo sprendimą perduoti Krymą administruoti Ukrainai. Jis pridūrė, kad praeitą savaitgalį Kryme vykęs referendumas dėl prisijungimo prie Rusijos buvo „istorinės svarbos“.

REKLAMA

Faktą, kad Krymas atiteko Ukrainai, Rusijos lyderis laiko „piktinančia istorine neteisybe“.

„Visus tuos metus tiek piliečiai, tiek daugelis visuomenės veikėjų ne kartą kėlė šią temą; sakė, kad Krymas – tikrasis Rusijos kraštas, o Sevastopolis – rusų miestas“, – pažymėjo V.Putinas.

„Taip, mes tai gerai supratome, jautėme širdimi ir siela, tačiau reikėjo atsižvelgti į susiklosčiusią tikrovę – ir jau ant naujo pagrindo kurti gerus kaimyniškus santykius su nepriklausoma Ukraina“, – pridūrė jis.

papildyta 13 val. 42 min. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė, kad referendumas Kryme, kurio dalyviai nubalsavo už atsiskyrimą nuo Ukrainos ir prisijungimą prie Rusijos , buvo surengtas „laikantis visų demokratinių procedūrų ir tarptautinės teisės normų“.

„(Krymo) klausimas yra gyvybiškai, istoriškai svarbus mums visiems“, – V.Putinas teigė sakydamas kalbą abejų parlamento rūmų sesijoje po to, kai buvo patvirtintas sutarties projektas dėl Krymo prijungimo prie Rusijos. "Jie nori būti su Rusija!", - pabrėžė V. Putinas.

papildyta 13 val. 10 min. V. Putinas į susirinkusiuosius kreipėsi žodžiais "Sveiki, Rusijos piliečiai -  Rusijos, [taip pat, - red. past.] Krymo" ir sulaukė didžiulių ovacijų. 

Rusijos prezidentas savo kalboje atkreipė dėmesį į istorines Krymo ir Rytų Ukrainos permainas. 

REKLAMA

"Rusiją paprasčiausiai apiplėšė", - teigė Rusijos prezidentas.

Prezidentas Vladimiras Putinas antradienį žengė pirmuosius žingsnius dėl Ukrainos Krymo regiono prijungimo prie Rusijos, kuris žymėtų reikšmingiausią Europos sienų perbraižymą nuo Antrojo pasaulinio karo.

Rusijos lyderis davė nurodymą pritarti Rusijos ir Krymo susitarimo dėl šio Ukrainos regiono priėmimo į Rusijos Federacijos sudėtį projektui.

Atitinkamas potvarkis antradienį paskelbtas oficialioje teisinės informacijos svetainėje.

Prezidentas davė nurodymus Rusijos valdžios institucijoms pritarti tam, kad Krymas taptų Rusijos dalimi, ir „laikyti tikslingu susitarimo pasirašymą aukščiausiu lygiu“, rašoma Kremliaus potvarkyje.

Remiantis potvarkiu, susitarimo projektas numato naujų subjektų suformavimą Rusijos Federacijos sudėtyje.

Anksčiau antradienį V.Putinas oficialiai informavo šalies parlamentą apie Krymo prašymą tapti Rusijos Federacijos dalimi, atlikdamas pirmąjį įstatymų leidžiamąjį žingsnį to Ukrainai priklausančio pusiasalio faktinės aneksijos link.

Kaip numato Rusijos konstitucija, V.Putinas informavo aukštuosius ir žemuosius parlamento rūmus bei vyriausybę apie Krymo Aukščiausiosios Rados ir Sevastopolio miesto įstatymų leidimo susirinkimo prašymą priimti juos į Rusijos Federaciją kaip naujus subjektus, nurodė Kremliaus spaudos tarnyba.

Prezidentas pirmadienio vakarą taip pat pripažino Krymą nepriklausoma valstybe, ignoruodamas tarptautinės bendruomenės poziciją, kad tas pusiasalis tebėra Ukrainos dalis.

Sekmadienį referendume Krymo gyventojai triuškinama balsų dauguma pasisakė už tai, kad regionas atsiskirtų nuo Ukrainos ir siektų priėmimo į Rusijos Federacijos sudėtį.

Vakarai ir Ukraina šį plebiscitą, apie kurį buvo paskelbta vos prieš dvi savaites, laiko nelegitimiu.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga pirmadienį paskelbė, jog įšaldys turtą ir imsis kitų baudžiamųjų priemonių prieš Rusijos ir Ukrainos pareigūnus, susijusius su Krymo krize.

Prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) įspėjo, kad bus imtasi dar griežtesnių veiksmų, jei Rusija nepakeis savo kurso dėl Ukrainos.

Tačiau tokios sankcijos tikriausiai neatgrasins vis drąsiau besijaučiančio V.Putino, kuris Krymo aneksiją de facto teisins savaitgalį tame regione įvykusiu referendumu, kai beveik 97 proc. rinkėjų balsavo už atsiskyrimą nuo Ukrainos ir prisijungimą prie Rusijos.

„Prezidentas savo poziciją dėl Krymo prašymo tapti Rusijos dalimi išdėstys pagal referendumo rezultatus“, – sakė Valstybės Dūmos – žemųjų parlamento rūmų – pirmininkas Sergejus Naryškinas.

V.Putino antradienio veiksmai sudaro sąlygas parlamentui patvirtinti Krymo prijungimą po Rusijos Konstitucinio Teismo pritarimo.

„Parlamentas savo įsipareigojimus atliks greitai ir atsakingai“, – sakė S.Naryškinas.

Rusijoje, kur pritarimas tokiam žingsniui taip pat didžiulis, dešimtys tūkstančių žmonių po V.Putino kalbos turi dalyvauti mitinge Maskvos centre, su šūkiu „Mes esam kartu“.

Rusijos pajėgos jau daugiau nei dvi savaites yra okupavusios šį Juodosios jūros pusiasalį.

Susitarimą dėl Krymo aneksavimo turi pasirašyti Rusijos ir Krymo lyderiai, tuomet jis bus pateiktas ratifikuoti parlamentui.

Antradienį V.Putinas 15 val. vietos (13 val. Lietuvos laiku) ketina kreiptis į abejus parlamento rūmus. Savo kalboje, kuri bus tiesiogiai transliuojama per televizija, jis, kaip manoma, pareikš Rusijos teisę į Krymą.

Krymas ilgą laiką turėjo reikšmingą vietą rusų kolektyvinėje sąmonėje.

Šis vaizdingas pusiasalis rusų karinio jūrų laivyno bazė yra nuo 18-ojo amžiaus pabaigos, o Ukrainos dalimi tapo tik 1954 metais, kai jį perdavė tuometinis sovietų lyderis Nikita Chruščiovas.

Rusai ir Kryme gyventojų daugumą sudarantys rusakalbiai mano, kad Rusijai aneksavus šį Juodosios jūros regioną, būtų ištaisyta istorinė klaida.

Neramumai Ukrainoje, kurie prasidėjo lapkritį prasiveržus protestams prieš prezidentą Viktorą Janukovyčių ir sustiprėjo, kai jis vasario gale pabėgo į Rusiją, tapo rimčiausia Europos saugumo krize per daugelį metų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų