REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Yra toks teiginys, kad viskas istorijoje vyksta tarsi spirale – įvykiai po tam tikro laiko pasikartoja. Tik niekas nesitiki, kad jie pasikartos taip greitai. 2004-aisiais Kijevo gatvėse oranžinę revoliuciją surengę ukrainiečiai dabar, nepraėjus nė dešimtmečiui, rengiasi dar vienai.

Yra toks teiginys, kad viskas istorijoje vyksta tarsi spirale – įvykiai po tam tikro laiko pasikartoja. Tik niekas nesitiki, kad jie pasikartos taip greitai. 2004-aisiais Kijevo gatvėse oranžinę revoliuciją surengę ukrainiečiai dabar, nepraėjus nė dešimtmečiui, rengiasi dar vienai.

REKLAMA

Netinkamas laikas

Aukščiausi Ukrainos valdžios „šulai“ pasakyti „ne“ asociacijos sutarties pasirašymui su ES pasirinko netinkamiausią metą. Ketvirtadienį, paskelbę apie planus pasirašyti trišalę sutartį su Rusija ir ES, Viktoro Janukovyčiaus parankiniai pamiršo, kad vos po kelių dienų Ukraina turėjo minėti 80-ąsias Holodomoro metines. Manoma, kad 1933-iaisiais Sovietų Sąjungos valdžia badą suplanavo specialiai, kad taip sugniuždytų ir į savo pusę palenktų ukrainiečius. Kita versija – Holodomoras kilo dėl šalį užklupusių ekonominių problemų ir sovietų vykdytos industrializacijos. Skaičiuojama, kad nuo bado, besitęsusio porą metų, Ukrainoje mirė 7–10 mln. žmonių. Taigi ukrainiečiai dar puikia mena, dėl ko kai kurie iš jų neteko senelių ar prosenelių.

Kita data, kuri beveik sutapo su visą ES šokiravusiu Ukrainos vadoybės sprendimu, – 2004 m. lapkričio 22-oji. Tada, po antrojo prezidento rinkimų turo, kurio nugalėtoju buvo paskelbtas V.Janukovyčius, kilo masinių neramumų, centrinė rinkimų komisija kaltinta rezultatų falsifikacija. Įtarimai dar labiau padidėjo dėl apklausų rezultatų, kurie labai skyrėsi nuo kandidatų iškovotų balsų skaičiaus rinkimuose. Šimtatūkstantinės ukrainiečių minios, paragintos V.Juščenkos, pasidabinusios oranžinėmis spalvomis, užplūdo Kijevo Neprklausomybės aikštę. Galiausiai po ilgų derybų, kuriose tarpininkavo ir tuometis Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, Ukrainos prezidentu tapo V.Juščenka.

REKLAMA
REKLAMA

Šimtatūkstantinis protestas

Tad nenustabu, kad prisiminus šiuos du Ukrainos istoriją lėmusius įvykius, ukrainiečiai, vos kelis kartus paraginti opozicijos lyderių, išėjo į gatves. Iš kitų šalies miestų į sostinę Kijevą būriais traukė provakarietiškai nusiteikę studentai, pasiryžę sostinės gatvėse reikalauti, kad valdžios atstovai, nuvykę į Vilnių, pasirašytų asociacijos sutartį su ES. Pavyzdžiui, Lvovo miesto universitetų rektoriai surengė neeilinį susitikimą, kuriame nutarė leisti studentams vykti į protestus Kijeve ir netaikyti jiems jokių nuobaudų už paskaitų nelankymą. Socialiniuose tinkluose buvo sukurti ir specialūs puslapiai, kuriuose skelbiama naujausia informacija apie įvykius Kijeve. Tuo metu, kai buvo rašomas straipsnis, šio puslapio „draugais“ jau buvo tapę apie 50 tūkst. žmonių, o jo naujienas sekė apie 20 tūkst. Taigi opozicijos sekmadienį įvardytas susirinkusiųjų skaičius (daugiau kaip 100 tūkst.) atrodo visiškai realus, juolab kad prie akcijos prisijungė ir vyresni žmonės.

REKLAMA

Protestai, vykę praėjusį savaitgalį ir 2004-aisiais, skyrėsi tik tuo, kad minios rankose plėvėsavo ne oranžinės, o žydros ir geltonos spalvų vėliavos. „Tęsime protestus, kol bus pasirašyta sutartis. Mes reikalausime vyriausybės anuliuoti savo sprendimą ir atsistatydinti“, – miniai pareiškė pasaulio bokso čempionas ir partijos UDAR lyderis Vitalijus Klyčko. Atrodo, kad ukrainiečių tautos pasiųsta žinia pasiekė ES. „Pasiūlymas pasirašyti precedento neturinčią asociacijos sutartį ir prekybos susitarimą tebegalioja“, – nurodė Hermanas van Rompuy’us ir Jose Manuelis Barrosas. „Žinome apie Ukrainos patiriamą išorės spaudimą, visgi manome, kad trumpalaikiai sumetimai neturėtų nustelbti ilgalaikės naudos. Ukrainos piliečiai pastarosiomis dienomis vėl parodė, kad visiškai supranta ir remia europinės asociacijos istorinį pobūdį“, – priduriama pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA

Kaltina provokacijomis

Taikus protestas Kijeve nepraėjo be incidentų. Policija pranešė, kad prie vyriausybės rūmų įvyko surėmimų trap demonstrantų ir tvarką prižiūrėjusių pareigūnų. Pareigūnai paleido ašarines dujas. Iki tūkstančio protestuotojų pirmadienį ryte vėl susirinko prie vyriausybės pastato Kijeve, siekdami priversti prezidentą Viktorą Janukovyčių šią savaitę pasirašyti svarbų politinį ir prekybinį paktą su ES. Kai kurie protestuotojai bandė patekti į vyriausybės pastatą, bet juos atstūmė milicija, kuri panaudojo ašarines dujas.

Kijevo milicijos vadas sakė, kad prie vyriausybės rūmų susirinkę protestuotojai buvo sustabdę eismą Gruševskio gatve, tačiau pareigūnai juos nustūmė ant šaligatvio. Aktyvistai, mojuojantys vėliavomis su užrašais „Laisvė“, purškė dujas į milicijos pareigūnus. Prie pastato priartėjo apie 200 žmonių kolona su opozicijos judėjimų „Tėvynė“, UDAR ir „Laisvė“ vėliavomis. Demonstrantai skandavo „Gėda“ ir „Šlovė Ukrainai!“ Demonstrantai, reikalaujantys paleisti kalinamą buvusią Ukrainos premjerę Juliją Tymošenko, išskleidė didelį transparantą su užrašu „Laisvę Julijai!“, taip pat ragino atsistatydinti dabartinį vyriausybės vadovą Mykolą Azarovą. Protestų lyderiai sakė, kad bandymas įsiveržti į vyriausybės pastatą (jau antras per dvi dienas) buvo su opozicija nesusijusių ramybės drumstėjų darbas. „Nepaisydami fakto, kad mitingas yra taikus, nežinomi asmenys surengė provokaciją, kuri lėmė peštynes su milicija“, – sakoma opozicinės partijos UDAR pareiškime. Tačiau, nepaisant provkacijų, opozicijos lyderiai žadėjo tęsti spaudimą.

Marius Eidukonis

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų