REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2013 metų galingiausiu pasaulio žmogumi "Forbes" išrinko Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kuris aplenkė iš pirmos vietos 2012 metais į antrą nukritusį JAV prezidentą Baracką Obamą (Baraką Obamą).

2013 metų galingiausiu pasaulio žmogumi "Forbes" išrinko Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kuris aplenkė iš pirmos vietos 2012 metais į antrą nukritusį JAV prezidentą Baracką Obamą (Baraką Obamą).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai savo svetainėje praneša Forbes.com, pateikdamas tradicinį Galingiausių žmonių pasaulyje sąrašą, kuris sudarinėjamas kasmet ir į kurį patenka išties pasaulį valdantys valstybių vadovai, finansininkai, filantropai ir verslininkai.

REKLAMA

Kaip nurodo "Forbes", V.Putinas įtvirtino savo valdžią Rusijoje, o B.Obamos antros ir paskutinės kadencijos pabaigos periodas, kai jau sunku daryti įtaką, regis, prasidėjo anksčiau nei įprasta. JAV lyderio padėtį ypač išryškino 16 dienų trukęs vyriausybės veiklos sustabdymas anksčiau šį mėnesį.

Tuo tarpu buvęs KGB šnipas V.Putinas, kuris kontroliuoja branduolinį ginklą turinčią armiją, nuolatinę vietą Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje ir vienus didžiausių pasaulyje naftos ir dujų išteklių, gali valdyti dar dvi kadencijas ir likti poste iki 2024 metų.

REKLAMA
REKLAMA

B.Obama pirmąją šio sąrašo vietą užimdavo kiekvienais metais, išskyrus 2010-uosius, kai ji atiteko Hu Jintao (Hu Dzintao) - buvusiam Kinijos politiniam ir kariniam lyderiui.

Kartu su V.Putinu, B.Obama ir Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) šiemetiniame sąraše iš viso yra 17 valstybių vadovų, kurių vadovaujamų šalių bendrasis vidaus produktas (BVP) drauge paėmus yra maždaug 48 trilijonai dolerių.

Galingiausių lyderių sąrašą "Forbes" redaktoriai rengia atsižvelgdami į pateiktų kandidatų daromos įtakos mastą ir jų finansinius išteklius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp 13 sąrašo naujokų yra popiežius Pranciškus (4 vieta), "Samsung" prezidentas Lee Kun-Hee (Li Kunhis, 41 vieta), "Volkswagen" vadovas Martinas Winterkornas (Martinas Vinterkornas, 49 vieta), Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye (Pak Gunhjė, 52 vieta), IBM prezidentė Virginia Rometty (Virdžinija Rometi, 56 vieta) ir ekonomistė Janet Yellen (Džanet Jelen, 72 vieta), kurią B.Obama pasiūlė skirti naujuoju Federalinės rezervų sistemos vadovu.

"Rosneft" prezidentas ir V.Putino patikėtinis Igoris Sečinas (60 vieta) ir dienraščio "The New York Times" vykdomasis redaktorius Jillas Abramsonas (Džilas Abramsonas, 68 vieta), šiemet po pertraukos vėl pateko į sąrašą.

REKLAMA

Naujajame sąraše yra devynios moterys, kurios sudaro 12 proc. pasaulio galingųjų. Toks skaičius yra aiškus kontrastas tam faktui, kad moterys sudaro 50 proc. pasaulio gyventojų. 2011 ir 2012 metais sąraše buvo šešios moterys lyderės, o pirmą kartą - 2009 metais - sudarytame sąraše jų buvo vos trys (4,4 procento).

Valstybėms vadovaujančių moterų grupę, be neseniai išrinktos Park Geun-hye, sudaro Vokietijos kanclerė Angela Merkel (5 vieta), Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff (Dilma Rusef, 20 vieta) ir Indijos faktinė lyderė Sonia Gandhi (Sonia Gandi, 21 vieta).

REKLAMA

Dviem iš įtakingiausių pasaulio nevyriausybinių organizacijų vadovauja moterys: Christine Lagarde (Kristin Lagard, 35 vieta) vadovauja Tarptautiniam valiutos fondui (TVF), o Margaret Chan (Margaret Čan, 59 vieta) - Pasaulinei sveikatos organizacijai (PSO).

Be to, į galingiausių žmonių dešimtuką dar pateko turtingiausias pasaulio žmogus Billas Gatesas (Bilas Geitsas, 6 vieta), Benjaminas Bernanke (Bendžaminas Bernankė, 7 vieta), kuris iš JAV Federalinės rezervų sistemos vadovo posto atsistatydins sausio 1 dieną, Saudo Arabijos monarchas Abdullah bin Abdul Azizas (Abdula bin Abdul Azizas, 8 vieta) ir Europos centrinio banko vadovas Mario Draghi (Marijus Dragis, 9 vieta), už sėkmingą laviravimą Italijos politinėje scenoje pelnęs pravardę "Supermarijus".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galingiausiųjų dešimtuką užbaigia Michaelas Duke'as (Maiklas Djukas), kuris vadovauja didžiausiam pasaulyje parduotuvių tinklui "Wal-Mart" (470 mlrd. dolerių pajamų 2012 metais) ir yra didžiausias privatus darbdavys (2,2 mln. darbuotojų).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų