REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Valstijos antradienį paryčiais pradėjo dalinį vyriausybės uždarymą – pirmąjį per pastaruosius 17 metų ir keliantį didelį susirūpinimą – dėl kurio darbą sustabdys daugelis federalinių agentūrų, o šimtai tūkstančių darbuotojų bus išleisti neapmokamų atostogų, Kongresui iki nustatyto galutinio termino nespėjus susitarti dėl papildomo finansavimo.

Jungtinės Valstijos antradienį paryčiais pradėjo dalinį vyriausybės uždarymą – pirmąjį per pastaruosius 17 metų ir keliantį didelį susirūpinimą – dėl kurio darbą sustabdys daugelis federalinių agentūrų, o šimtai tūkstančių darbuotojų bus išleisti neapmokamų atostogų, Kongresui iki nustatyto galutinio termino nespėjus susitarti dėl papildomo finansavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Likus dešimčiai minučių iki vidurnakčio smarkiai susipriešinusiame Kapitolijuje nuaidėjo skambučiai, o po visą dieną vykusių karštligiškų derybų tarp prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) demokratų ir jų varžovų respublikonų Baltieji rūmai nurodė federalinėms agentūroms pradėti uždarymo procedūras.

REKLAMA

„Raginame Kongresą veikti greitai ir priimti rezoliuciją dėl pratęsimo, suteikiant trumpalaikį tiltą, kuris suteiktų pakankamai laiko priimti biudžetą laikotarpiui iki fiskalinių metų pabaigos ir atkurti kritinių viešųjų paslaugų bei programų, kurioms nukentės dėl asignacijų nutraukimo, vykdymą“, – sakoma Baltųjų rūmų vadybos ir biudžeto biuro direktorė Sylvia Mathews Burwell (Silvija Metjus Bervel) žinutėje agentūroms.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymų leidėjai paskutinėmis valandomis prieš galutinį terminą – fiskalinių metų pabaigą – biudžeto klausimų beveik neaptarinėjo: jie įnirtingai ginčijosi, ar sprendimas dėl papildomo agentūrų finansavimo turi būtų susietas su pastangomis atšaukti arba atidėti B.Obamos pastangomis priimtą įstatymą dėl sveikatos apsaugos sistemos pertvarkos.

„Tai yra nereikalingas smūgis Amerikai“, – Senato demokratų daugumos lyderis Harry Reidas (Haris Reidas) pareiškė praėjus dviem minutėms po vidurnakčio.

Vašingtone tvyrant krizės nuotaikoms, nepavyko susitarti dėl jokio kompromiso, kuris būtų leidęs išvengti pirmojo tokio sukrėtimo nuo 1996 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vietoje to demokratų vadovaujamas Senatas ir respublikonų dominuojami Atstovų Rūmai įsitraukė į beprasmius žaidimus, siuntinėdami vieni kitiems biudžeto projektus, kurie buvo pasmerkti žlugti.

B.Obama kaltino respublikonus terorizuojant Ameriką savo „ekstremaliais“ politiniais reikalavimais, tuo tarpu jo oponentai skundėsi dėl demokratų arogancijos.

Apie 800 tūkst. vyriausybinių institucijų darbuotojų tikriausiai bus priversti likti namuose. Federalinės agentūros apribos savo veiklą, o nacionaliniai paminklai, tokie kaip Laisvės statula ir nacionaliniai parkai, bus uždaryti.

REKLAMA

Ši krizė kilo dėl respublikonų ultrakonservatyviosios „Arbatėlės“ frakcijos pastangų Atstovų Rūmuose susieti naujo vyriausybės biudžeto projektą su sąlyga, kad turi būti atšaukta sveikatos apsaugos sistemos reforma, laikoma iki šiol didžiausiu B.Obamos vidaus politikos pasiekimu.

Tuo tarpu Senatas ir prezidentas ne kartą atmetė šią strategiją ir ragino respublikonus priimti nutarimą dėl papildomo vyriausybės agentūrų finansavimo, kuris būtų leidę išvengti jų uždarymo.

Šis uždarymas yra iki šiol didžiausia krizė iš virtinės nesiliaujančių ideologinių susirėmimų tarp demokrato B.Obamos ir respublikonų Atstovų Rūmuose dėl JAV vyriausybės dydžio ir vaidmens valstybės gyvenime.

REKLAMA

„Viena frakcija vienoje partijoje vienuose Kongreso rūmuose vienoje vyriausybės šakoje neuždaro visos vyriausybės vien tam, kad vėl pasigrumtų dėl rinkimų rezultatų“, – sakė B.Obama, turėdamas omenyje savo paties perrinkimą.

„Išpirka nemokama už tai, kad atliekate savo darbą – kad darote tai, ką ir šiaip turėtumėte daryti“, – prezidentas pridūrė televizijos transliuotame griežtame pranešime iš Baltųjų rūmų.

Tačiau vykstant karštligiškoms deryboms respublikonai padvigubino pastangas sužlugdyti didžiausią per kelis pastaruosius dešimtmečius reformą socialinėje srityje – sveikatos apsaugos sistemos pertvarką, pramintą „Obamacare“ („Obamos priežiūra“).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Likus trims valandoms Atstovų Rūmai priėmė teisės aktą, pagal kurį vieneriems metams turėjo būti atidėtas reikalavimas visiems amerikiečiams įsigyti sveikatos draudimą.

„Tai sąžiningumo su visais amerikiečiais klausimas“, – pareiškė Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Johnas Boehneris (Džonas Beineris), kuriam sunkiai sekėsi suvaldyti maištingą „Arbatėlės“ frakciją, pasisakančią už mažesnį federalinės vyriausybės vaidmenį.

Tačiau Senatas, kuris privalo patvirtinti visus nutarimus dėl biudžeto, nedelsdamas atmetė tą dokumentą.

REKLAMA

Dėl šios priežasties Atstovų Rūmų lyderiai, likus mažiau nei valandai iki vidurnakčio, nusprendė surengti pasitarimą, kuriame dalyvautų abejų rūmų oficialūs derybininkai, mėginantys susitarti dėl biudžeto projekto.

Tapo aišku, kad šio proceso koordinavimas gali užsitęsti kelias valandas, todėl H.Reidas paskelbė Senato darbo pertrauką iki antradienio 9 val. 30 min. vietos (16 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

„Sakėme, kad surengsime pasitarimą, jeigu vyriausybė nebus uždaroma, tačiau jie uždaro vyriausybę“, – antrasis pagal rangą Senato demokratas Dickas Durbinas (Dikas Derbinas) sakė naujienų agentūrai AFP.

REKLAMA

B.Obama perspėjo, kad vyriausybės uždarymas gali smarkiai pakenkti ekonomikai, kuri lėtai atsigauna po didžiausios per kelis dešimtmečius recesijos.

„Uždarymas padarys labai realų ekonominį poveikį realiems žmonės – iš karto. Ankstesni uždarymai buvo reikšmingai sutrikdę ekonomiką“, – pažymėjo prezidentas.

Konsultacinė bendrovė „Macroeconomic Advisors“ nurodė, kad šis žingsnis sulėtins ūkio augimą, kuris, kaip rodė antrojo ketvirčio rezultatai, turėjo siekti apie 2,5 proc. per metus.

Dviejų savaičių vyriausybės uždarymas tikriausiai nukirps 0,3 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat skausmingai paveiktų susijusius federalinius darbuotojus, kuriems tektų pasinaudoti santaupomis arba atidėti mokesčius už būstą, išperkamosios nuomos įmokas už automobilius ir kitokius mokėjimus.

Pirmadienį vertybinių popierių kainos patraukė žemyn, prekiautojams numatant vyriausybės uždarymą. Indeksas „Dow Jones Industrial Average“ nusmuko 128,57 punktais (0,84 proc.) iki 15 129,67.

Rinkos tikriausiai patirs dar didesnį sukrėtimą, jeigu nebus rasta greito sprendinio naujai sparčiai artėjančiai krizei.

Respublikonai taip pat reikalauja, kad B.Obama padarytų nuolaidų dėl sveikatos apsaugos reformos, siekiant padidinti JAV skolinimosi ribą, kuri dabar yra 16,7 trln. dolerių. Jeigu tai nebūtų padaryta, Jungtinės Valstijos iki spalio vidurio gali tapti nepajėgios grąžinti savo skolų – pirmąkart per savo istoriją.

REKLAMA

Apklausos rodo, kad amerikiečiai dėl vyriausybės uždarymo labiau kaltina respublikonus, o ne demokratus, todėl J.Boehneriui gali tekti laviruoti dėl platesnių politinių interesų ir savo partijos rėksmingosios dalies reikalavimų.

 

JAV prezidentas Obama kreipėsi į kariškius, pradėjus vykdyti vyriausybės dalinio uždarymo planą

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pareiškė šalies kariškiams sieksiantis, kad Kongresas kiek įmanoma greičiau pasirūpintų, jog būtų vėl atidarytos vyriausybės institucijos, kurias teks uždaryti dėl lėšų stygiaus, nespėjus susitarti dėl papildomo finansavimo iki galutinio termino.

REKLAMA

B.Obama kreipėsi į karius savo vaizdo pranešime, kuris buvo paskelbtas, kai smarkiai susipriešinęs Kongresas nespėjo užkirsti kelio daliniam vyriausybės uždarymui iki galutinio termino – antradienio vidurnakčio.

Prezidentas pažymėjo, kad kariai tęs aktyviąją tarnybą kaip įprasta, ir nurodė pasirašęs įsaką, užtikrinantį, kad atlyginimas jiems bus išmokamas laiku. B.Obama sakė, kad šiuo metu vykstančios karinės operacijos Afganistane ir kitur bus tęsiamos, o Jungtinės Valstijos užtikrins, kad rizikuojantys gyvybėmis dėl savo šalies būtų visiškai aprūpinti.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau prezidentas nurodė, kad Gynybos departamento civiliams darbuotojams gali tekti išeiti neapmokamų atostogų. Pasak B.Obamos, padėtį sunkina biudžeto išlaidų taupymo padariniai, kurie jau anksčiau darė poveikį kariuomenei.

Šimtai tūkstančių vyriausybės darbuotojų nuo antradienio bus priversti likti namie, tačiau kritiškai svarbios federalinės tarnybos tęs darbą.

Priverstinai atostogaujančių JAV federalinių darbuotojų lauks nemokami mėsainiai

Vienas greitojo maisto kavinių tinklas Vašingtone pažadėjo nemokamus mėsainius federaliniams darbuotojams, kurie bus priversti atostogauti, antradienį JAV vyriausybei nurodžius uždaryti jos agentūras.

"Jei žmonės neis į darbą, jie gali ateiti ir gauti mėsainį" keturiose "Z-Burger" kavinėse sostinės regione, paskirtomis valandomis vidurdienį ir pavakarę, pirmadienį sakė tinklo įkūrėjas ir valdytojas Peteris Tabibianas (Piteris Tabibianas).

P.Tabibianas, kurio šeima 9-ajame dešimtmetyje emigravo iš Irano, pripažino, kad praras pinigų, "jei tai tęsis 20 dienų", bet sakė norintis padėti valstybinių įstaigų tarnautojams, kurie sudaro didelę jo klientūros dalį.

Pasiūlymas galioja atostogų išleistiems federaliniams darbuotojams ir kontraktininkams, pateikusiems asmens tapatybės kortelę, taip pat - Vašingtono, kurį kaip federalinę apygardą prižiūri Kongresas, municipaliniams darbuotojams.

REKLAMA

Vienais duomenimis, Vašingtone ir jo priemiesčiuose yra 320 tūkst. federalinių darbuotojų - maždaug 15 proc. visų federalinei vyriausybei dirbančių žmonių.

Sostinėje federalinių agentūrų uždarymas gali reikšti ir tokių turistinių objektų kaip Smithsono (Smitsono) muziejai uždarymą. Tai taip pat gali sustabdyti šiukšlių išvežimą ir automobilių stovėjimo priežiūrą.

Netoli Vašingtono įsikūrusio George'o Masono (Džordžo Meisono) universiteto ekonomistas Stephenas Fulleris (Stivenas Fuleris) apskaičiavo, kad regionas gali prarasti 200 mln. dolerių per dieną, jeigu federalinė vyriausybė uždarys savo agentūras, rašo "The Washington Post".

JAV Kongresas iki galutinio termino neužkirto kelio pirmajam vyriausybės uždarymui

JAV Atstovų Rūmai, kuriuose daugumą turi respublikonai, antradienio vidurnaktį vietos (7 val. Lietuvos) laiku tebekėlė reikalavimus demokratų dominuojamam Senatui, kad būtų vieneriems metams atidėta prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) pasiūlyta sveikatos apsaugos reforma, susietus su teisės aktu dėl federalinių institucijų finansavimo, turinčio padėti išvengti dalinio vyriausybės uždarymo.

Tačiau likus kelioms minutėms iki vidurnakčio Baltieji rūmai nurodė pradėti uždarymą – pirmąjį per pastaruosius 17 metų.

REKLAMA

Senatas pirmadienį dukart atmetė respublikonų reikalavimus atidėti kai kurias svarbiausias programas sveikatos apsaugos sistemos pertvarkoje, žinomoje kaip „Obamacare“, įpareigosiančioje milijonus žmonių įsigyti sveikatos draudimo polisus. Dėl to respublikonai nepriėmė teisės akto dėl finansavimo, kuris būti leidęs vyriausybei veikti kaip įprasta.

Dabar neapmokamos atostogos gresia maždaug 800 tūkst. federalinių darbuotojų, nors kritinės funkcijos, tokios kaip skrydžių valdymas ir karinės operacijos, bus tęsiamos. Taip pat bus mokamos socialinio draudimo išmokos, tačiau nacionaliniai parkai ir daugelis kitų federalinių biurų užsidarys.

Senatas atmetė siūlomą biudžeto projektą likus dviem valandoms iki vyriausybės uždarymo

JAV Senatas pirmadienio vakarą atmetė naujausią Atstovų Rūmų mėginimą sustabdyti prezidento Baracko Obamos pastangomis priimtą įstatymą dėl sveikatos apsaugos sistemos pertvarkos, susietą teisės aktu dėl federalinių institucijų finansavimo, todėl daugelis vyriausybės agentūrų atsidūrė prie uždarymo slenksčio.

Likus dviem valandoms iki galutinio termino vidurnaktį, Kongresas, pakliuvęs į aklavietę dėl lėšų federalinėms institucijoms, kurios oficialiai pasibaigs, antradienį prasidėjus naujiems fiskaliniams metams, jeigu nebus priimtas susitarimas dėl laikinojo finansavimo.

REKLAMA

B.Obama ir demokratai nori, kad Kongresas priimtų „švarų“ biudžetą be prijungtų politinių ar ideologinių išlygų.

Respublikonai nusiteikę pamėginti sužlugdyti prezidento pastangomis priimtą JAV sveikatos apsaugos sistemos pertvarką, žinomą kaip „Obamacare“ ir laikomą iki šiol didžiausiu šio prezidento vidaus politikos pasiekimu.

Jeigu susitarti nepavyks, bus pradėtas vyriausybės uždarymas, dėl kurio šimtai tūkstančių federalinių darbuotojų bus priversti likti namuose, o dar per milijonas dirbs negaudami atlyginimo. Toks scenarijus gali suduoti itin skaudų smūgį lėtai atsigaunančiai JAV ekonomikai.

Senato balsavimas, per kurį balsai pasiskirstė griežtai pagal partijų liniją, baigėsi praėjus vos 55 minutėms po to, kai Atstovų rūmai priėmė savo pasiūlymą.

Jis buvo vėliausias iš virtinės balsavimų smarkiai susipriešinusiuose žemuosiuose ir aukštuosiuose Kongreso rūmuose, kurių pastangos susitarti veikiausiai nebus sėkmingos.

Atstovų rūmai per dvi paras priėmė tris įstatymo dėl laikinojo finansavimo versijas, kiekvienoje iš jų siūlydami atimti lėšas iš sveikatos apsaugos sistemos pertvarkos arba atidėti jos vykdymą. Tačiau Senatas visus tuos teisės aktus atmetė.

REKLAMA

Senato demokratų daugumos lyderis Harry Reidas neslėpė nusivylimo.

„Šį vakarą gavome daugiau įrodymų, kad respublikonų Atstovų rūmai išsikraustė iš proto“, – jis sakė po vėliausio balsavimą Žemuosiuose rūmuose.

„Užuot leidęs visiems 435 Atstovų rūmų nariams balsuoti dėl Senato teisės akto, kad vyriausybė toliau veiktų, pirmininkas (Johnas) Boehneris vėl stumia į vyriausybės uždarymą“, – pridūrė jis.

Liekant vis mažiau laiko, iš Kapitolijuje susiklosčiusios atmosferos neatrodė, jog būtų rengiamas mėginimas susitarti paskutinę minutę.

Paklaustas, ar Atstovų rūmai gali nusileisti prieš vidurnaktį ir priimti paprastą biudžetą be politinių išlygų, vienas respublikonas padėjėjas atsakė naujienų agentūrai AFP: „To nebus.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų