REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Tautų maisto saugos tarnybų tinklas (INFOSAN) išplatino informaciją, kad Naujojoje Zelandijoje pagamintuose maisto produktuose, skirtuose kūdikiams ir mažiems vaikams, nustatyta Clostridium botulinum mikroorganizmų. Bakterijos rastos vaikiškuose pieno produktuose ir gėrimuose.

REKLAMA
REKLAMA

Nesaugūs produktai buvo platinami įvairiose šalyse tiesiogiai arba per platintojus. Iki šiol neužregistruota kūdikių susirgimo botulizmu atvejų, susijusių su nustatytų trijų partijų produktų vartojimu, tačiau atsakingos Naujosios Zelandijos institucijos atšaukė eksportuotus vaikiškus maisto produktus iš Australijos, Kambodžos, Kinijos, Malaizijos, Saudo Arabijos, Singapūro, Tailando ir Vietnamo. Į Europą šie maisto produktai nebuvo eksportuojami, tačiau Europos Komisija ir valstybių narių maisto saugos tarnybos atidžiai stebi šio maisto skandalo tyrimą.

REKLAMA

Pagal Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenis, Lietuvoje susirgimų šia liga pasitaiko retai. Praėjusiais metais Lietuvoje buvo užregistruotas vienas botulizmo atvejis. Dėl kokio suvalgyto produkto pagyvenęs žmogus susirgo, nepavyko nustatyti. Šių metų liepos mėnesį botulizmu susirgo dar vienas mūsų šalies pilietis, kaip įtariama, nuo namie gamintų konservų.

Clostridium botulinum sukelia toksinę infekciją, botulizmo ligą. Ja susergama vartojant netinkamai pagamintus mėsos, žuvies, daržovių, grybų konservus, rūkytą mėsą, kumpį, dešras, žuvį. Užkrėsto maisto išvaizda, kvapas, skonis dažnai nesiskiria nuo gero. Suserga ne visi tą patį produktą valgiusieji, tačiau visos botulizmo ligos formos yra labai pavojingos. Simptomai ir jų pasireiškimo greitis priklauso nuo patekusių toksinų kiekio. Pirmieji ligos požymiai - silpnumas, galvos svaigimas. Gali sutrikti regėjimas, atsirasti burnos džiūvimas, rijimo ar kalbos sutrikimai. Kūno temperatūra dažniausiai būna normali. Ligai progresuojant, atsiranda sprando, rankų vėliau kvėpavimo ir viso kūno raumenų silpnumas. Išsivysčius kvėpavimo raumenų paralyžiui, gali sutrikti kvėpavimas.

Botulizmą sukeliantys mikroorganizmai klostridijos dauginasi įvairių gyvūnų (naminių gyvulių, graužikų, paukščių, žuvų), taip pat ir žmogaus žarnyne. Patekusios į mėgstamą aplinką (temperatūra apie 18-20°C, kur nėra deguonies), jos pradeda gaminti botulino toksinus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų