REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Imigrantai iš Azijos skundžiasi, kad atvykėliai iš Rytų Europos nenori integruotis.

Imigrantai iš Azijos skundžiasi, kad atvykėliai iš Rytų Europos nenori integruotis.

REKLAMA

Didžiosios Britanijos miestui, kurį "perėmė lenkai", vadovaujantis italas sako, kad atvykėliai iš Rytų Europos šalių galiausiai integruosis. Kad rytų europiečiai paprasčiausiai nenori įsilieti į visuomenę, skundžiasi didžiulė šio miesto imigrantų iš Azijos bendruomenė.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbama apie Piterboro miestą Rytų Anglijoje. Per pastarąjį dešimtmetį į jį atvyko 24 tūkst. imigrantų, o tai sudaro daugiau nei aštuntadalį gyventojų. Tarp atvykėlių labai daug lenkų (6500) - štai iš kur tos antraštės laikraščiuose. Bet mieste įsikūrė ir 5 tūkst. Pakistane gimusių žmonių. Iš viso daugiau nei penktadalis Piterboro gyventojų yra gimę ne Jungtinėje Karalystėje.

REKLAMA

Per pastarąjį dešimtmetį Jungtinė Karalystė tapo namais daugiau nei milijonui žmonių iš Rytų Europos. Imigracija dar kartą iškilo kaip svarbi politinė tema Didžiojoje Britanijoje. Visų trijų pagrindinių politinių partijų lyderiai pastarosiomis savaitėmis pasakė šiuo klausimu įsimintinas kalbas. Viena juos paskatinusių priežasčių yra ta, kad, kaip rodo apklausos, daugiau kaip pusė Didžiosios Britanijos gyventojų mano, jog imigraciją reikia mažinti. Rinkėjai jau daugelį metų kalba apie tai, bet dabar, kai imigrantų skaičius padvigubėjo - nuo 11 iki 21 proc., - jie teigia, jog imigracija daro labai neigiamą įtaką šaliai. Įdomu, jog dėl to labiausiai jaudinasi skurdžiausias, prasčiausiai išsilavinęs ir nesaugiausias visuomenės sluoksnis, pirmos ir antros kartos migrantai.

REKLAMA
REKLAMA

Viena Piterboro mokykla neseniai atskleidė, kad joje nėra nė vieno mokinio, kuriam anglų kalba būtų gimtoji. 10 proc. šio miesto namų ūkių nėra nė vieno anglakalbio.

Anksčiau imigracijos problema buvo neatsiejama nuo rasinės, tad politikams buvo labai sunku kalbėti šia tema ir nebūti apkaltintiems rasizmu. Situacija visiškai pasikeitė, kai į šalį atvyko tiek daug baltaodžių krikščionių europiečių.

Ne visi vietos gyventojai tokie priešiški imigrantams. Pavyzdžiui, gėlių parduotuvės savininkas - baltaodis britas iš darbininkų klasės - sveikina imigraciją. Jis gyvena netoli Piterboro ir sako, kad apylinkių ūkiuose daugiausia pluša rytų europiečiai. Jie dirba sunkiai už labai mažą atlygį. Jų dėka tokie verslai kaip šio gėlininko gali gyvuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Piterborui vadovauja italas. Marco Cereste šeima atvyko dar šeštąjį dešimtmetį drauge su tūkstančiais tautiečių, kurie ieškojo darbo vietos plytų pramonėje. Vietos gyventojai šio juodo darbo dirbti nenorėjo. Marco prisimena, kaip buvo užgauliojamas ir mušamas mokykloje. Konservatorius miesto vadovas mano, kad galiausiai lenkai įsilies į vietos bendruomenę taip pat, kaip kadaise italai. Dėl imigrantų kilo rimtų problemų miesto tarybai, bet jie paskatino ir ekonomikos augimą.

Politikams ir visuomenei diskutuojant, kaip apriboti imigraciją, kam leisti atvykti, o kam ne, drauge kalbama ir apie tai, kaip integruoti pastaraisiais metais neatpažįstamai pasikeitusią Didžiosios Britanijos visuomenę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų