REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba ketvirtadienį išreiškė "rimtą susirūpinimą" dėl Irano sulaikytų 15 britų jūreivių ir jūrų pėstininkų ir paragino juos paleisti bei greičiau išspręsti šią problemą.

REKLAMA
REKLAMA

Pareiškime spaudai, kuris buvo parengtas po daugiau nei keturias valandas trukusių diskusijų ir buvo švelnesnis, nei pradinis Didžiosios Britanijos pristatytas variantas, Saugumo Taryba taip pat paragino Iraną leisti diplomatams susitikti su sulaikytais britų karinio jūrų laivyno nariai.

REKLAMA

Tačiau Britanijai nepavyko užsitikrinti Rusijos, kuriai kai kuriais klausimais pritarė ir Pietų Afrikos Respublika bei Indonezija, paramos, kad būtų paskelbtas griežtesnis pareiškimas, smerkiantis britų kariškių sulaikymą ir reikalaujantis nedelsiant juos paleisti.

Britanija teigė, kad palydoviniai duomenys patvirtina, jog jūreiviai ir jūrų pėstininkai buvo Irako vandenyse, kai praėjusį penktadienį juos sulaikė Irano karinis laivas.

REKLAMA
REKLAMA

Teheranas į tai atsakė parodydamas vaizdo įrašą, kuriame nufilmuotas britų sulaikymas, ir pateikdamas jūrlapius, kurie, jo teigimu, įrodo, jog britai buvo Irano vandenyse.

Britanija, remiama Belgijos, Prancūzijos, Italijos, Panamos, Peru, Slovakijos ir JAV, visų pirma kreipėsi tarptautinės paramos į 15 narių Saugumo Tarybą, o penktadienį Vokietijos Brėmeno mieste pasistengs užsitikrinti Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų paramą.

Iranas savo ruožtu pareiškė, kad Britanijos iniciatyva įtraukti į šį reikalą Saugumo Tarybą "neduos naudos", ir sakė, jog problema turi būti sureguliuota dvišaliais kanalais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Nuo incidento pradžios abi vyriausybės atidžiai nagrinėja ir svarsto šį reikalą, kad būtų rastas abipusiškai priimtinas sprendimas. Akivaizdu, kad dėl techninių, saugumo ir teisinių šio reikalų aspektų reikės laiko rasti sprendimą", - rašoma Irano atstovybės prie JT išplatintame pareiškime.

Rusija tvirtino, kad nors to prašo Britanija, JT Saugumo Tarybos įsikišimas gali tik pabloginti situaciją, sakė diplomatai.

"Mes negalėsime sutikti su raginimu nedelsiant paleisti 15 Jungtinės Karalystės karinio jūrų laivyno narių", - sakė Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Vitalijus Čiurkinas 15 JT Saugumo Tarybos narių per už uždarų durų vykusias konsultacijas. Jo žodžius citavo diplomatai.

REKLAMA

"Atmosfera buvo kolegiali, bet labai įtempta", - žurnalistams sakė Pietų Afrikos Respublikos ambasadorius Dumisani Kumalo (Dumisanis Kumalas).

Tuo tarpu JAV misijos Jungtinėse Tautose atstovas spaudai Richardas Grenellis (Ričardas Grenelis) sakė, kad debatai turėjo trukti ne ilgiau pusvalandžio.

"Mūsų nuomone, tai buvo paprastas pareiškimas dėl siaubingos padėties", - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų