REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip rašo Čekijos portalas „Týden.cz“, Bajina Bašta miestas, įsikūręs Drinos upės slėnyje vakarų Serbijos kalnuose, ir jo apylinkės gyvena baimėje. Žmonės masiškai perka česnakus. Šio miestelio merija ragina gyventojus pakabinti česnakų ant savo namų langų ir durų, o ant sienų – kryžių. Viso to kaltininkas – Sava Savanovičius, vienas žinomiausių vampyrų iš serbų legendų. „Žmonės bijo. Juk legendas apie šį vampyrą visi vietiniai puikiai žino“ - pasakė miesto meras Zlatanas Jovanovičius (Zlatan Jovanovič) vietinei žiniasklaidai. Anot jo, žmonės baiminasi, kad Sava Savanovičius gali klajoti po apylinkes ir ieškoti naujo namo ir naujų aukų.

REKLAMA
REKLAMA

Vietiniams gyventojas, atrodo, dėl vampyro abejonių nekyla.

Buvo manoma, kad vampyras gyvena prie malūno ant Rogačicos upės netoli Zarožjės kaimo. Kažkada seniai jo auka tapdavo kiekvienas, kas išdrįsdavo pas jį ateiti susimalti grūdų.

REKLAMA

Bet dabar negyvenamo pastato sienas paprasti mirtingieji dėl neaiškių priežasčių nugriovė, ir vampyras liko „benamis“. Ir kol jis nesusiras naujos pastogės...

Vakarų Serbijos gyventojai primena, kad vampyrų egzistavimas tose vietose yra oficialiai dokumentuotas. Jų įvykdytus žiaurius susidorojimus su žmonėmis juodu ant balto aprašė pedantiški Austrijos-Vengrijos pareigūnai.

Pavyzdžiui, iš tų aprašymų yra žinoma, kad kitoje Serbijos dalyje, šiaurės rytuose, XVIII amžiaus pradžioje siautėjo vampyras Petaras Blagojevičius. Tuomet atitinkamoms tarnyboms pavyko ištirti su juo siejamų mįslingų mirčių seriją. Vampyrus savo dekrete mini ir Serbijos karalius Stefanas Urošas IV Dušanas (1331-1345). Šiuo dekretu šventikams buvo draudžiama dalyvauti vampyrizmu įtariamų žmonių ekshumavime ir sudeginime. Iš to seka logiška išvada: vampyrų tėvynė Europos žemyne yra ne Rumunijos Transilvanija su jos literatūriniu „Drakulos“ personažu, kaip mano dauguma žmonių, o būtent Serbija ir Kroatija.

REKLAMA
REKLAMA

Anot serbų specialistų, patarinėjančių išsigandusiems miestiečiams, kovoje su vampyrais labai padeda gudobelė arba erškėtrožės žiedas. Padeda ir įprastiniai užkeikimai su įvairiais keiksmažodžiais. Susitikus vampyrą reikia išdėti į šuns dienas dešinį jo kelį, pagal galimybes pasiųsti jį į kalnus ar į vandenį ir palinkėti jam sutikti kelyje gudobelę. Vampyrus taip pat atbaido šventinti daiktai ir šventintas vanduo. Mūšį su vampyru galima laikyti baigtu tik tada, kada vampyras yra visiškai sunaikinamas.

Kovoti su vampyrais moka ir vaikai. Žmonės tiki, kad vampyras gali grįžti namo, gyventi su savo žmona, padėti jai ir netgi perkelti ją į kitą būseną.

Užmušti vampyrą taip pat gali žmonės, gimę šeštadienį.

Reikia būtinai surasti vampyro karstą ir persmeigti pabaisą gudobeliniu mietu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų