REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vie­nas sū­nus, de­šimt me­tų są­ži­nin­gai dir­bęs pas Is­pa­ni­jos ūki­nin­ką, nu­si­žu­dė. Ki­tas kaip be­na­mis kla­jo­ja po Mad­ri­dą. Už tai 165 kar­tus bu­vo su­lai­ky­tas vie­tos po­li­ci­jos. To­kią šykš­čią in­for­ma­ci­ją apie sa­vo vai­kus tu­ri Ire­na Pa­na­siuk.

REKLAMA
REKLAMA

Mo­te­ris no­rė­tų iš­gel­bė­ti bent jau­nes­nį­jį sū­nų. Pa­sis­ko­lin­tų pi­ni­gų ir nu­siųs­tų ke­lio­nei į Lie­tu­vą. Ta­čiau nie­kas jai ne­pa­de­da su­si­siek­ti su sū­nu­mi. Tei­si­na­ma­si As­mens duo­me­nų ap­sau­gos įsta­ty­mu.

REKLAMA

Ži­nia apie vy­riau­sio­jo sū­naus mir­tį

Prieš ke­tu­rio­li­ka me­tų kra­žiš­kė (Kel­mės r.) Ire­na Pa­na­siuk li­ko naš­lė su pen­kiais vai­kais. Mo­te­ris sten­gė­si, kad du jos sū­nūs ir trys duk­ros bū­tų so­tūs ir ne­si­skir­tų iš bend­raam­žių.

Išau­gę sū­nūs Vik­to­ras ir Al­gir­das pa­trau­kė už­dar­biau­ti Is­pa­ni­jon. Vy­res­ny­sis Vik­to­ras ga­vo dar­bą Va­len­si­jo­je, pas ūki­nin­ką.

REKLAMA
REKLAMA

De­šimt me­tų sėk­min­gai dir­bo. Pa­lai­kė ry­šį su mo­ti­na. At­siųs­da­vo jai pi­ni­gų, kad bū­tų leng­viau iš­lai­ky­ti jau­nes­nes se­se­ris. Nie­kuo­met ne­si­skųs­da­vo, kad jam sun­ku ar kad ne­ga­luo­ja.

Per­nai ru­de­nį Vik­to­ras nu­sto­jo skam­bin­ti. Gruo­džio 4-ąją į na­mus atė­jęs Kra­žių se­niū­nas pra­ne­šė, kad jos sū­nus mi­rė.

Esą prieš tai bu­vo gy­do­mas psi­chiat­ri­jos li­go­ni­nė­je. Iš­leis­tas iš li­go­ni­nės nu­si­žu­dė. At­pa­žin­tas pa­gal tu­rė­tus do­ku­men­tus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ži­nia su­krė­tė mo­ti­ną. Jai su­šlu­ba­vo svei­ka­ta. Iki tol kart­kar­tė­mis va­žiuo­da­vu­si už­dar­biau­ti į Vo­kie­ti­ją, mo­te­ris pa­lū­žo.

Mo­ti­nai ky­la daug klau­si­mų. Ko­dėl apie 31 me­tų jos sū­naus Vik­to­ro mir­tį pra­neš­ta tik tuo­met, kai jis jau bu­vo pa­lai­do­tas? Juk ūki­nin­kas, pas ku­rį dir­bo, tu­rė­jo jos te­le­fo­ną. Gal bū­tų nu­skri­du­si, pa­ma­čiu­si, bent įsi­ti­ki­nu­si, kad tik­rai ten jos sū­nus? Kaip jau­nas, tvir­tas vy­ras at­si­dū­rė psi­chiat­ri­jos li­go­ni­nė­je? Vik­to­ras nie­kuo­met ne­si­skun­dė svei­ka­ta.

REKLAMA

Ire­na Pa­na­siuk ne­ga­li par­si­vež­ti ir sū­naus pa­lai­kų. Jų par­ga­be­ni­mas la­bai bran­giai kai­nuo­tų. O vals­ty­bės pa­ra­mos ne­ga­li gau­ti, nes Vik­to­ras bu­vo priė­męs Is­pa­ni­jos pi­lie­ty­bę. Mo­ti­na in­for­muo­ta, kad sū­nų pa­lai­do­jo vie­tos sa­vi­val­dy­bė.

Kla­jo­ja po Mad­ri­dą

Bro­liai Vik­to­ras ir Al­gir­das Pa­na­siuk iš pra­džių lai­kė­si vie­nas ki­to. Pas­kui Al­gir­das iš­va­žia­vo į Mad­ri­dą. Mo­ti­na ži­no tik tiek, kad ten gy­ve­no su ge­ro­kai už sa­ve vy­res­ne is­pa­ne.

REKLAMA

I. Pa­na­siuk tu­rė­jo ir sū­naus ad­re­są bei te­le­fo­ną. Ten siųs­da­vo laiš­kus. O kar­tais su­si­skam­bin­da­vo su sū­nu­mi.

Ta­čiau prieš po­rą me­tų ry­šys nu­trū­ko. Laiš­kas, ku­rį mo­ti­na Al­gir­dui siun­tė į Mad­ri­dą, grį­žo at­gal. I.Pa­na­siuk ban­dė skam­bin­ti anks­tes­niu te­le­fo­nu. Bu­te, kur anks­čiau su mo­te­ri­mi gy­ve­no jos sū­nus, at­si­lie­pia ki­ti žmo­nės.

Mo­ti­na krei­pė­si į po­li­ci­ją. Per­nai ko­vą pra­dė­ta Al­gir­do Pa­na­siuk paieš­ka. Bir­že­lio mė­ne­sį mo­ti­na ga­vo at­sa­ky­mą, kad jos sū­nus – gy­vas. Po­li­ci­ja jį ap­ti­ko Mad­ri­de. Kaip be­na­mis kla­jū­nas po­li­ci­jos su­lai­ky­tas jau 165 kar­tus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar praė­ju­sių me­tų pa­va­sa­rį Al­gir­das Pa­na­siuk tik­rai bu­vo po­li­ci­jos su­ras­tas gy­vas ir svei­kas, ar Mad­ri­do po­li­ci­ja rė­mė­si anks­čiau apie jį tu­rė­ta in­for­ma­ci­ja, mo­ti­na ne­ži­no.

Jei­gu tik­rai bu­vo ras­tas kla­jo­jan­tis jos sū­nus, ko­dėl jam ne­pa­siū­ly­ta pa­skam­bin­ti be­si­rū­pi­nan­čiai ir pa­dė­ti ga­lin­čiai mo­ti­nai?

„Al­gir­das ne­skam­bin­da­vo taip daž­nai kaip Vik­to­ras, – pa­sa­ko­ja mo­ti­na. – Ta­čiau kai su­si­siek­da­vom, vi­suo­met bū­da­vo ma­lo­nus, švel­nus, nie­kuo­met nė­ra įžei­dęs ar pa­sa­kęs ką nors šiurkš­taus. Per pa­sku­ti­nį po­kal­bį jis bu­vo su­si­ti­kęs su se­se­ri­mi Jur­gi­ta. Abu kal­bė­da­mi su ma­ni­mi ver­kė. Ne­ti­kiu, kad jis ne­no­ri su ma­ni­mi kal­bė­tis. Grei­čiau­siai ne­tu­ri nei iš kur pa­skam­bin­ti, nei kaip grįž­ti na­mo. O gal pa­te­ko į ne­ge­rų drau­gų spąs­tus? Gal net ne jis kla­jo­ja po Mad­ri­dą, o kas nors ki­tas, pa­vo­gęs jo do­ku­men­tus?“

REKLAMA

Įta­ri­mus pa­tvir­ti­na ir Kel­mės po­li­ci­jos tu­ri­ma in­for­ma­ci­ja. Pa­si­ro­do, 2008 me­tais Al­gir­das Pa­na­siuk krei­pė­si į Lie­tu­vos am­ba­sa­dą Is­pa­ni­jo­je dėl pra­ras­tų do­ku­men­tų.

2011 me­tais vėl pra­ra­do as­me­ny­bę liu­di­jan­čius do­ku­men­tus. Krei­pė­si į am­ba­sa­dą. Mig­ra­ci­jos de­par­ta­men­tas dar kar­tą iš­da­vė nau­jus do­ku­men­tus.

Pak­laus­tas, ar neį­ma­no­ma pa­dė­ti ne­ži­nią ken­čian­čiai mo­ti­nai Kel­mės ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Kri­mi­na­li­nės po­li­ci­jos vir­ši­nin­kas Ri­čar­das Bra­ce­vi­čius ap­gai­les­ta­vo, jog tai ne jų po­li­ci­jos jė­goms.

REKLAMA

Jei­gu Al­gir­das Pa­na­siuk bū­tų pa­da­ręs ko­kį nors nu­si­kal­ti­mą Lie­tu­vo­je, tuo­met vals­ty­bė skir­tų pi­ni­gų par­vež­ti jį iš Is­pa­ni­jos.

„Vie­ną kar­tą dvie­se skri­do­me į Mad­ri­dą par­vež­ti įta­ria­mo pa­de­gė­jo, – sa­kė R.Bra­ce­vi­čius. – Vals­ty­bei tai kai­na­vo 12 tūks­tan­čių li­tų.“

Kal­tas Asmens duo­me­nų ap­sau­gos įsta­ty­mas?

Lie­tu­vos už­sie­nio rei­ka­lų mi­nis­te­ri­jos Pi­lie­čių ap­tar­na­vi­mo sky­riaus pir­ma­sis sek­re­to­rius Na­po­leo­nas Ba­ra­naus­kas re­dak­ci­jai tvir­ti­no, jog am­ba­sa­dos ga­li­my­bės ma­žes­nės už In­ter­po­lo ar Eu­ro­po­lo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei­gu po­li­ci­jos su­ras­tas žmo­gus ne­pa­no­ro pa­skam­bin­ti sa­vo mo­ti­nai, va­di­na­si, ne­no­ri, kad ką nors apie jį ži­no­tų. „Mū­sų ga­li­my­bės ma­žes­nės už In­ter­po­lo, – sa­kė N.Ba­ra­naus­kas. – Jei žmo­gus ne­no­ri bend­rau­ti su ar­ti­mai­siais, mes ne­pri­ver­si­me. Jį sau­go As­mens duo­me­nų ap­sau­gos įsta­ty­mas.“

Lie­tu­vos am­ba­sa­dos Is­pa­ni­jos ka­ra­lys­tė­je tre­čio­ji sek­re­to­rė Auš­ra Dir­žy­tė re­dak­ci­ją in­for­ma­vo, jog į am­ba­sa­dą jau yra krei­pu­sis pa­ti Ire­na Pa­na­siuk. Jai iš­siųs­tas at­sa­ky­mas. Ta­čiau sek­re­to­rė pa­ža­dė­jo dar kar­tą pa­si­gi­lin­ti į si­tua­ci­ją.

REKLAMA

Iš vi­sos mig­lo­tos mo­ti­nos ir re­dak­ci­jos tu­ri­mos in­for­ma­ci­jos ky­la ne­ma­žai pa­grįs­tų klau­si­mų.

Ar iš tie­sų Al­gir­das Pa­na­siuk ne­pa­no­ro pa­skam­bin­ti mo­ti­nai, ar jam ne­bu­vo nė pa­siū­ly­ta? Ar tu­ri jis ga­li­my­bių pa­skam­bin­ti?

Ką iš tie­sų sau­go As­mens duo­me­nų ap­sau­gos įsta­ty­mas? Vai­kus nuo sa­vų mo­ti­nų?

Ne­dar­bo ir ki­tų so­cia­li­nių pro­ble­mų ve­ja­mi jau­ni žmo­nės pa­skli­do po pa­sau­lį. Tūks­tan­čiai mo­ti­nų pa­ti­ria pa­na­šias tra­ge­di­jas kaip I.Pa­na­siuk. Ne­jau­gi nė­ra jo­kios išei­ties joms pa­dė­ti? Kiek lai­ko lyg fi­gos la­pe­liu dangs­ty­si­mės As­mens duo­me­nų ap­sau­gos įsta­ty­mu?

REKLAMA

Re­dak­ci­ja vi­lia­si, jog šį straips­nį in­ter­ne­te pa­skai­tys Mad­ri­de gy­ve­nan­tys lie­tu­viai. Gal­būt kas nors at­pa­žins lie­tu­vius? Gal apie jų li­ki­mą ką nors ži­no?

P. S.

Kai ra­ši­nys jau bu­vo pa­reng­tas spau­dai, re­dak­ci­ja ga­vo Už­sie­nio rei­ka­lų mi­nis­te­ri­jos Vie­šų­jų ry­šių de­par­ta­men­to la­ko­niš­ką laiš­ką:

„At­sa­ky­da­mi į Jū­sų už­klau­są in­for­muo­ja­me, kad Lie­tu­vos am­ba­sa­dai Is­pa­ni­jo­je yra ži­no­ma Al­gir­do Pa­na­siuk bu­vi­mo vie­ta. A. Pa­na­siuk yra per­duo­ta ži­nia, kad jo ieš­ko ma­ma. Jam taip pat per­duo­ti am­ba­sa­dos at­sa­kin­gų pa­rei­gū­nų kon­tak­tai, ku­riais A. Pa­na­siuk ga­li kreip­tis dėl kon­su­li­nės pa­gal­bos su­tei­ki­mo.“

Regina MUSNECKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų